Desmodium adscendens kivonat – Desmodium adscendens

A desmodium ascendens egy Afrikában őshonos növény, mely mára már Amerika trópusi éghajlatú vidékein is elterjedtnek számít. A modern orvostudomány számára a Desmodium Ascendens viszonylag újkeletűnek számít, hiszen csupán a múlt század második felében fedezték fel, hogy milyen hatékonyan kezelhetők vele bizonyos betegségek. Nem úgy mint az Afrikában illetve az Amerikai kontinensen élő őslakosoknál, hiszen ők már jó ideje ismerik és használják is a növényt, gyógyhatásai miatt. Afrikában leginkább a hepatitis ellen használták a helyi lakosok, de egyéb betegségek is kezelhetők vele.

Érdemes megemlíteni, hogy a Desmodium ascendens csupán egy növény a többféle desmodium közül. A többi desmodium fajt is használják világszerte a népi gyógyászatban, több ezer évre visszamenően.

Gyógyhatásai

A Desmodiumban található flavonoidok és szaponinok egyik gyógyhatása az aszthma kezelésében mutatkozik meg. Afrikában gyakorta használják aszthmás megbetegedések kezelésére. Kísérletek során kutatók próbálták vizsgálni a Desmodium aszthma elleni hatékonyságát és azt figyelték meg, hogy azoknál tesztalanyoknál (tengerimalacok) amelyek alkoholos Desmodium adscendens kivonatot kaptak 50%-al csökkent a légcső izmainak összehúzódása, így szabadabbá, könnyebbé vált számukra a légzés. Az izmokra gyakorolt nyugtató hatása mellett a tengerimalacok tüdejében található hisztamin mennyisége is csökkent. Az aszthma elleni gyógyhatásai mögött feltehetően gyulladáscsökkentő hatóanyagai állnak.

Érdekes és előremutató alkalmazása lehet e gyógynövénynek az aszthma mellett a mentális betegségek terén is. Szintén rágcsálókon végzett kísérletek arra engednek következtetni, hogy különböző mentális, lelki problémák, mint depresszió, szorongás de akár skizofrénia is kezelhetők a desmodium adscendens segítségével. A Kongói Demokratikus Köztársaság területén végzett felmérés adatai szerint a helyi lakosok használják is a növényt ilyesfajta problémák kezelésére, azonban ez egyelőre még nem elég bizonyíték ahhoz, hogy valóban van-e e téren haszna.

Sokkal ígéretesebbek az említett rágcsálókon végzett kísérletek, ahol megfigyelhető változás állt be a tesztalanyok viselkedésében a miután desmodium kivonatot kaptak. Természtesen egerek esetében nehezebb megállapítani a mentális betegségek jelenlétét, azonban az a tény, hogy neurológiai hatások is kimutathatóak, igen ígéretessé teszi a desmodiumot a jövő gyógyászatát illetően.

A mentális egészségmegőrző hatás bizonyítása ugyan még várat magára, viszont a desmodium legfontosabb gyógyhatása már most is bizonyított. Kiválóan tisztítja ugyanis a májat. A desmodium segít helyreállítani a máj normális működését, és csökkenti a gyulladást. Nem véletlen, hogy a helyiek gyakran használják hepatitis vagyis vírusos májgyulladás ellen. A hepatitis jóval gyakoribb afrikai országokban, így az ottani emberek sajnos testközelből ismerik a betegséget. A desmodium jelenti rá az egyik ha nem a leghatékonyabb természetes megoldást. Hepatitis mellett a cirrózis és a zsírmáj is kezelhető vele.

Nem pusztán a máj regenerálásában de a védelmében is hatékonyan közreműködik a desmodium. Segít megtisztítani a májat a különböző toxinoktól, adalékanyagoktól, nehézfémektől illetve csökkenti a dohányzás és az alkoholfogyasztás májra gyakorolt káros hatásait is. Hosszantartó gyógyszeres kezelések valamint kemoterápia során is nagyon hasznos, hiszen mind a gyógyszerek mind a kemoterápia igen nagy terhet rónak a májra.

A máj védelme mellett máshol jelentkező gyulladások kezelésére is alkalmas, valamint a húgyúti fertőzések is könnyebben kezelhetők általa. Antioxidánsai révén segít az öregedés jeleinek csökkentésében és a rák megelőzésében.

Mit mond a tudomány?

Egy Mali-ban végzett klinikai vizsgálat melyet hepatitisz B-ben szenvedő férfiakon végeztek kimutatta, hogy a desmodium csökkentette a vér bilirubinszintjét. A magasabb bilirubinszint a máj nem megfelelő működésének egyik jele, mely egyébként a sárgaságot is okozza. Az eredmények alapján a desmodium hatékony volt a máj értékeinek és működésének javításában.

Egy másik, Olaszországban végzett kísérlet pedig arra jutott, hogy a desmodium kivonat csökkentette a fáradtságot a kemoterápiás kezelésben részesülő daganatos betegeknél.

A desmodium adscendens felhasználása

A desmodium elsősorban a máj egészségének védelmében használatos. Segít a méregtelenítésben, csökkenthető vele a vércukor valamint a koleszterinszint illetve a vas- és rézhiány kezelésében is hatásos. Erős gyulladáscsökkentő, így a máj gyulladásos megbetegedései, mint pl. a hepatitis, de a cirrózis és a zsírmáj kezelése során is jó választás. Segít a húgyúti fertőzések, a bakteriális vagy vírusos gyulladások, az epeproblémák illetve az allergiák kezelésében is.

Májvédő hatásai mellett a bőr öregedését is lassítja, valamint az aszthmás tüneteket is enyhíti.

Hivatkozások:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fft2.170

http://www.odermatol.com/odermatology/12014/5.Proposal-MartiniL.pdf

https://www.cairn.info/revue-hegel-2015-4-page-268.htm

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/jbcpp-2016-0115/html

https://biomedgrid.com/fulltext/volume2/analysis-of-phytoconstituents-of-desmodium-adscendens.000598.php

https://www.dovepress.com/feasibility-single-arm-study-of-a-medical-device-containing-desmodium–peer-reviewed-fulltext-article-CMAR

Muanda FN, Bouayed J, Djilani A, Yao C, Soulimani R, Dicko A. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:620862. doi 10.1155/2011/620862. Chemical Composition and, Cellular Evaluation of the Antioxidant Activity of Desmodium adscendens Leaves.

Addy , M.E., et al ., 1992. Some Secondary Plant Metabolites in Desmodium adscendens and Their Effects on Arachidonic Acid Metabolism. Prosraglandins Leukotrienes Essent Fatty Acids 47 1:85-91 (1992).

Studies on the antioxidant activity of three Desmodium plants

MAO Shao-chun1, LI Zhu-ying1, LI Cong2 (1.Yuxi Agricultural Vocational Technology Institute, Yuxi 653100, China; 2.The Department of Chemistry, Yunnan University, Kunming 650091, China)

 

The genus Desmodium (Fabaceae) – traditional uses in Chinese medicine, phytochemistry and pharmacology

Desmodium Adscendens

Név:
Desmodium adscendens kivonat – Desmodium adscendens

Latin név:
Desmodium adscendens

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Hepadone Repair egy természetes hatóanyagokat tartalmazó, a májszövetek védelmét szolgáló étrend-kiegészítő készítmény. Termékünk a sejtmegújító folyamatok fokozása és az oxidatív stresszel szembeni védelem érdekében antioxidánsban gazdag gyógynövény kivonatokból áll.

    Hepadone Repair

    9190 Ft

    A Hepadone Repair egy természetes hatóanyagokat tartalmazó, a májszövetek védelmét szolgáló étrend-kiegészítő készítmény. Termékünk a sejtmegújító folyamatok fokozása és az oxidatív stresszel szembeni védelem érdekében antioxidánsban gazdag gyógynövény kivonatokból áll.