Mit keresel?
0 Ft
0 Ft
A fokhagyma (Allium sativum) egy a mindennapokban is gyakorta alkalmazott fűszernövény, mely -különösen a magyar konyha tekintetében – alap fűszernek számít. Rengeteg ételünk tartalmazza hiszen kellemes ízt kölcsönöz nekik. Íze mellett azonban gyógyhatásokkal is rendelkezik, ezért a hagyományos gyógyászat számára is igen közkedvelt. Több különböző kultúra ismeri és használja, különféle –sokszor babonaszerű – hatásokat tulajdonítva neki. Itt Európában például úgy tartották, hogy vámpírokat távol lehet vele tartani. Paraziták ellen szintén használták, nem csupán itt Európában de Kínában is, azonban a parazita ellenes hatásain kívül még számos más gyógyhatással rendelkezik.
A fokhagyma főbb hatóanyagai az allicin, ajoén illetve egyéb kéntartalmú vegyületek, melynek jellegzetes, sokszor büdös szagát is köszönheti. Viszonylag gazdag olyan ásványi anyagokban mint a cink, foszfor, kálium és a magnézium, valamint tartalmaz C-, K-,és B-vitaminokat. Érdekesség, hogy az allicin önmagában nem található meg a fokhagymában, komponensei az alliin és az aliináz enzim viszont igen. Amikor a fokhagymát összetörjük, összedaraboljuk, ez a két anyag reakcióba lép egymással és ennek az eredménye az allicin.
Az allicin jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére. Csökkenti a koleszterinszintet és higítja a vért mely által segít megelőzni a vérrögök kialakulását. A fokhagyma csökkenti a magas vérnyomást és segít a vércukorszint szabályzásában is. Növeli az inzulinra való érzékenységet így hasznos lehet a cukorbetegség kezelése során. Védi az érfalakat amely hozzájárul az optimális keringéshez és a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.
A fokhagyma jó hatással van a máj egészségére, hiszen segít enyhíteni a zsírmájat, valamint akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, azoknál csökkenti a zsírmáj kialakulásának esélyét.
Nagyon jó antioxidáns, mely a szabad gyökök megkötése által csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát. Elsősorban vastagbélrák, tüdőrák, hasnyálmirigyrák ellen alkalmazható. Antioxidáns tulajdonsága a bőr fiatalságának megőrzésében ugyancsak nagy segítséget jelent, hiszen a szabad gyökök – sejtkárosító vegyületek – jelentős mértékben hozzájárulnak a bőr korral való degradációjához.
Jó hatással van az agy és az idegrendszer egészségére, antioxidánsai segítségével óv a demenciától és az Alzheimer kórtól.
Erős vírus-, baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal is bír, melynek köszönhetően rendkívül jól fertőtlenít. Nem véletlenül használták az I. világháború katonái a sebek fertőtlenítésére. Segít a megfázás ellen, valamint képes elpusztítani a gyomorfekély kialakulásáért nagyban felelős H. pylori baktériumot. Segít a méregtelenítésben, ösztönzi a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait valamint csökkenti a gyulladásokat. A sima hagymához hasonlóan a fokhagyma is hatásos paraziták ellen, mely célból a világ számos országában a mai napig alkalmazzák. A nyers fokhagyma amellett, hogy segíti az emésztést, kiűzi a parazitákat amik esetlegesen a belekben élősködnek.
Japán kutatók kísérletei alapján a fokhagyma kivonata segít a vastagbélrák megelőzésében. A fokhagyma kivonat gátolja az ún. adenómák kialakulását a bélben. Az adenómák daganatok, kisebb kinövések melyek nem feltétlenül rosszindulatúak, de azzá is válhatnak. A fokhagyma gátolta ezek növekedést, melyből következően a kutatás szerzői szerint a rák, vagyis a rosszindulatú daganatok ellen is hatásos lehet.
Más kutatások pedig a fokhagyma anti-parazitikus hatásait bizonyítják. Svájci kutatók különböző gombákon és parazitákon tesztelték a fokhagyma hatásait, és úgy találták, hogy az sikeresen elpusztította őket. A kutatók szerint a fokhagymában található kénvegyületek akadályozhatták a paraziták normál biokémiájának működését így azok elpusztultak.
A fokhagyma nagy előnye, hogy nem pusztán több probléma kezelésére alkalmas, de nagyon széleskörű felhasználhatósággal is rendelkezik. Sok étel összetevőjeként használhatjuk, ( pl. lángos) így viszonylag egyszerűen hozzáférhető gyógynövényről van szó.
C-vitamin tartalma hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez, amely antimikrobiális hatásaival kombinálva jó orvossággá teszi akár megfázásról akár bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzések kezeléséről van szó.
Preventív jelleggel fogyasztható a szív- és érrendszer védelme érdekében, de magas koleszterinszint és vérnyomás esetén is megfontolandó a fogyasztása. Vérhigító hatású, így segít a trombózis megelőzésében. Antioxidánsai csökkentik a rák kialakulásának esélyeit és védik a bőrt az öregedéstől, de az agyi és idegrendszeri megbetegedésekkel – pl. Alzheimer kór, demencia – szemben is védelmet nyújtanak.
Segít beállítani a vércukorszintet illetve csökkenti a fejfájást. Fertőtlenít, csökkenti a gyulladást és méregtelenít, valamint segít a zsírmáj ellen.
Jó hatással van az emésztésre és segít a féregűzésben, a szervezetben lakó paraziták kiirtásában.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16484573/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6023319/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S209050681100128X
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1828051X.2019.1593058
Apitz-Castro R, Badimon JJ, Badimon L: A garlic derivative, ajoene, inhibits platelet deposition on severely damaged vessel wall in an in vivo porcine experimental model. Thromb Res, 75:243-249, 1994.
Woodward PW: Garlic and Friends: The History, Growth and Use of Edible Alliums. Hyland House, Melbourne, Australia, 2-22, 1996.
Borek C: Antioxidant health effect of aged garlic extract. J Nutr, 131:1010S-1015S, 2001.
Warshafsky S, Kamer RS, Sivak SL: Effect of garlic on total serum cholesterol, A meta-analysis. Ann Intern Med, 119:599-605, 1993.
Yu-Yan Yeh, Liu L: Cholesterol lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: Human and animal studies. J Nutr, 131:989S-993S, 2001.
Qidwai W, Qureshi R, Hasan SN, Azam SI: Effect of dietary garlic (Allium Sativum) on the blood pressure in humans – a pilot study. J Pak Med Assoc, 50(6):204-207, 2000.
Imai J, Ide N, Nagae S, Moriguchi T, Matsuura H, Itakura Y: Antioxidant and radical scavenging effects of aged garlic extract and its constituents. Planta Med, 60:417-420, 1994.
Breithaupt-Grogler K, Ling M, Boudoulas H, Belz GG: Protective effect of chronic garlic intake on elastic properties of aorta in the elderly. Circulation, 96:2649-2655, 1997.
Név:
Fokhagyma kivonat – Allium sativum
Latin név:
Allium sativum
A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.
A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.
Az U-vitamin az egyetlen ilyen termék.
Hatása különösen érdekes azoknak, akiknek irritált gyomornyálkahártyájuk van, túlzott gyomorsav-termeléssel és refluxokkal küzdenek és gyomorfekélyben szenvedőknek.