Glutation

A glutation egy olyan molekula, amely létfontosságú szerepet játszik az emberi szervezetben. Antioxidáns, amely védi a sejteket az oxidatív károsodástól és számos biológiai folyamatban vesz részt.

Gyógyhatásai

A glutation egy tripeptid, ami három aminosavból áll: ezek a cisztein, glutaminsav és glicin. Ez az egyik legfontosabb antioxidáns molekula az emberi szervezetben. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, vagyis a káros molekulákat, amelyek károsíthatják a sejteket és szöveteket.

A glutationnak számos fontos szerepe van az emberi szervezetben:

Antioxidáns: A glutation az egyik legfontosabb antioxidáns, amely segíti a sejteket védeni az oxidatív stressz és a szabadgyökök okozta károsodástól.

Méregtelenítés: A glutation szerepet játszik a méreganyagok megkötésében és kiválasztásában a májban és más szervekben.

Immunrendszer támogatása: A glutation erősítheti az immunrendszer működését, segítve a szervezetet a fertőzések elleni védekezésben.

DNS javítás: A glutation hozzájárul a DNS károsodásának javításához és a sejtek normális működésének fenntartásához.

Mit mond a tudomány?

Amerikai kutatók szerint a glutation segítheti a pikkelysömör gyógyulását. A kutatók 7 pikkelysömörben szenvedő betegnek adtak savó fehérjét, mivel az képes megnövelni a glutationszintet. A kísérleti eredmények alapján, úgy tűnik a glutation valóban segítheti a pikkelysömör gyógyulását, hiszen mind a hét beteg állapota javult, azonban a kutatók kiemelik, hogy ennek bizonyítására még több kísérletre lesz szükség.

Olasz kutatók pedig úgy vélik, hogy az intravénásan a szervezetbe juttatott glutation jó kezelésként szolgálhat a zsírmájra, ugyanis javítja azokat az értékeket, amelyekből a májkárosodásra lehet következtetni.

Felhasználása

A glutationnak számos egészségügyi előnye lehet, és hozzájárulhat különböző betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez:

Szív- és érrendszeri betegségek: A glutation antioxidáns tulajdonságai hozzájárulhatnak az érfalak védelméhez és a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez.

Májbetegségek: A glutation fontos szerepet játszik a májműködés támogatásában és a méreganyagok eltávolításában. Ennek következtében hasznos lehet májbetegségek, például alkoholos májbetegség vagy hepatitis vagy a zsírmáj kezelésében.

Cisztás fibrózis: Az alacsony glutation szinttel járó cisztás fibrózisban szenvedő betegek számára a glutation kiegészítése segíthet a légutak tisztításában és a nyák lazításában.

Krónikus betegségek: Az alacsony glutation szint szerepet játszhat a krónikus betegségek, például rák, cukorbetegség és autoimmun betegségek kialakulásában.

Az alacsony glutation szint számos problémát okozhat az egészség szempontjából:

Oxidatív stressz: Az alacsony glutation szintek növelik az oxidatív stressz és a szabadgyökök által okozott sejtkárosodás kockázatát, mely hozzájárul az öregedéshez és többek között a rák kialakulásának esélyeit is növeli.

Méregtelenítés problémák: Az alacsony glutation szint nehezíti a méreganyagok eltávolítását a szervezetből, ami máj- és vesekárosodáshoz vezethet.

Immunrendszer gyengülése: A glutation hiánya gyengítheti az immunrendszert, növelve a fertőzések kockázatát.

A glutation közvetlenül is bevihető az étrendből, például olyan élelmiszerekkel, mint a fokhagyma, hagyma, spárga és spanyol bogyó. Emellett léteznek glutation tartalmú étrend-kiegészítők is.

A glutation kulcsfontosságú az egészség fenntartásában, mivel antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, részt vesz a méregtelenítésben, támogatja az immunrendszert és segít megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól. Az alacsony glutation szint számos egészségügyi problémát okozhat, és hozzájárulhatnak különböző krónikus betegségek kialakulásához. Az étrendünkbe történő bevitele a glutation tartalmú élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel segíthet abban, hogy megőrizzük ezen antioxidáns molekula megfelelő szintjét a szervezetünkben.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24155989/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7569285/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323936

Glutation

Név:
Glutation

Latin név:
Glutation

Tartalomjegyzék