Grapefruit Pektin – Citrus paradisi

A grapefruit (Citrus paradisi) ugyan nem olyan gyakorta fogyasztott gyümölcs mint pl. a csakugyan trópusi citrom, de mára már azért viszonylag elterjedtnek számít itt Európában is. Ugyan maga a gyümölcs kissé savanykás ízű, mégis népszerű mint ízesítés üdítőitaloknál. A Barbados szigetén őshonos gyümölcs valószínűleg a narancs és a palmeo keresztezéséből született. Színe a sárgától a vörösig mozog, fajtától függően.

Gyógyhatásai

Közismert, hogy a citrom rendkívül egészséges és nincs ez másképp a grapefruittal sem. A citromhoz hasonlóan ennek is rendkívül magas a C-vitamin tartalma. Ásványi anyagok terén káliumban gazdag, főbb hatóanyagai pedig a likopin, az A-, B-, és C vitamin, valamint flavonoidok és limonoidok.

A grapefruit segít csillapítani belek irritációját, a benne található rostok pedig tisztítják a belet, elősegítve ezzel a test méregtelenítését. A méregtelenítést emellett limonoidjai is segítik, ugyanis ezek stimulálják a máj egyik méregtelenítő és anti-karcinogén vagyis rákellenes enzimjének a termelődését. Vízhajtó hatású, ami a további méregtelenítés mellett a vesekő ellen is védelmet nyújt.

A rák megelőzésének egyik lényeges szereplője az immunrendszer. Amellett, hogy a grapefruitban található antioxidánsok maguk is csökkentik a rák kialakulásának esélyeit, a gyümölcsben található C-vitamin megerősíti az immunrendszert ami így hatékonyabban lesz képes felvenni a harcot a rákos sejtek ellen.

A C-vitamin és immunerősítő hatásai a megfázás, vírusos vagy bakteriális fertőzések terén is jó szolgálatot tesznek a szervezetnek, valamint a C-vitamin az oszteoarthritiszes és reumatoid arthritiszes betegek panaszait is enyhíti.

A grapefruit csökkenti az LDL koleszterin szintjét, illetve a benne található kálium segítségével segít szabályozni a magas vérnyomást, amelyekkel a szív- és érrendszer egészségét is óvja.

Magjai antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak, illóolaja pedig a bőr felületén alkalmazva segít a pattanások kezelésében.

Mit mond a tudomány?

A University of Florida College of Medicine-n kutatók megállapították, hogy a grapefruit segít a koleszterinszint csökkentésében. Egy 16 hetes kísérlet során magas koleszterintől szenvedő betegek kaptak a grapefruitban található rostból, a pektinből. A kísérlet végén a grapefruit rostjai szignifikáns javulást hoztak a betegek állapotában.

A grapefruit felhasználása

A grapefruit igen magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segít a bakteriális, vírusos megbetegedések leküzdésében, mivel erősíti az immunrendszert. Hozzájárul ehhez fertőtlenítő, antibakteriális hatása is. A C vitaminnak hála szintén segít a reumatoid arthritisszel és az oszteoarthritisszel küzdő betegek tüneteinek enyhítésében.

Méregtelenítésre szintén alkalmazható, hiszen serkenti a máj természetes méregtelenítő folyamatait, valamint vízhajtó is, így a vesekő elleni védelem mellett a vizeleten keresztül történő méregtelenítést is elősegíti.

Gazdag antioxidánsokban, amik a különféle daganatok mellett az Alzheimer kór kialakulásának megelőzésében játszanak szerepet.

Rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, így cukorbetegség esetén szintén érdemes megfontolni a fogyasztását, csak úgy mint magas koleszterinszint illetve magas vérnyomás esetén, ugyanis ezeket szintén képes mérsékelni.

Érdekesség, hogy a benne található bergamottin használható a komolyabb drogok okozta elvonási tünetek mérséklésére, valamint a grapefruit leve hatásos a migrén és a fejfájás ellen.

Hivatkozások

Jian L, Lee AH, Binns CW. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:453-7. 2007. PMID:17392149

Cerda JJ, Robbins FL, Burgin CW, Baumgartner TG, Rice RW (September 1988). „The effects of grapefruit pectin on patients at risk for coronary heart disease without altering diet or lifestyle”. Clin Cardiol 11 (9): 589–94.

Sakamoto S, Sato K, Maitani T, Yamada T (1996). „[Analysis of components in natural food additive „grapefruit seed extract” by HPLC and LC/MS]”. Eisei Shikenjo Hokoku (in Japanese) (114): 38–42

Dahan A, Altman H. Food-drug interaction: grapefruit juice augments drug bioavailability–mechanism, extent and relevance. Eur J Clin Nutr. 2004 Jan;58(1):1-9. 2004. PMID:14679360

Dai Q, Borenstein AR, Wu Y, Jackson JC, Larson EB. Fruit and vegetable juices and Alzheimer’s disease: the Kame Project. Am J Med. 2006 Sep;119(9):751-9. 2006. PMID:16945610

Matos HR, Di Mascio P, Medeiros MH. Protective effect of lycopene on lipid peroxidation and oxidative DNA damage in cell culture. Arch Biochem Biophys 2000 Nov 1;383(1) 56-9. 2000.

Greenblatt, DJ; Patki, KC; von Moltke, LL; Shader, RI (2001). „Drug interactions with grapefruit juice: an update”. J Clin Psychopharmacol 21: 357–9.

Turner, Vanamala J, Leonardi T, Patil B, Murphy M, Wang N, Pike L, et al. Grapefruit and its isolated bioactive compounds act as colon cancer chemoprotectants in rats. The 228th ACS National Meeting, Philadelphia, PA, August 24, 2004. 2004.

Dreier JP, Endres M. Statin-associated rhabdomyolysis triggered by grapefruit consumption. Neurology. 2004 Feb 24;62(4):670. 2004. PMID:14981197

Greenblatt, DJ; von Moltke, LL; Harmatz, JS et al. (2003). “Time course of recovery of cytochrome P450 3A function after single doses of grapefruit juice”. Clin Pharmacol Ther 75: 121–9.

Grapefruit

Név:
Grapefruit Pektin – Citrus paradisi

Latin név:
Citrus paradisi

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.

    CleanInside rost

    13480 Ft

    A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.