Kapribogyó kivonat – Capparis spinosa

A kapribogyó valójában nem bogyó, mivel nem maga a termés, csupán a Capparis spinosa virágainak bimbója. A növény a mediterrán vidéken őshonos, viszonylag igénytelen fajta. Ennek hála sok helyen megterem, sziklák között, repedésekben is. Már a görögök is ismerték gyógyhatásait. Erről tanúskodik Discorides ókori görög orvos feljegyzése is, melynek tanúsága szerint reumás panaszokra, fogfájásra jó, valamint emellett vízhajtó is.

Gyógyhatásai

Vitaminok tekintetében a kapribogyóra nem lehet panasz, ugyanis tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-, és J vitamint is. Utóbbi a J vitamin nem igazán ismert; egy másik elnevezése a kolin. Ez a vegyület segít a zsírbontásban, és a máj egészségének megőrzésében, valamint a májkárosodás kezelésében. Ásványi anyagok közül a kapribogyóban a mangán, a magnézium és a vas található meg, valamint sok nátriumot is tartalmaz. További hatóanyagai a kvercetin, a karotin, filátok és a héjban található kaparirutin, mely utóbbi csökkenti a koleszterinszintet.

A benne található kvercetin kiváló antioxidáns mely az erek védelméről is gondoskodik, ugyanis erősíti az érfalak rugalmasságát valamint segít csökkenteni az érelmeszesedés mértékét. A kvercetin az ereken kívül az ízületek védelméről is gondoskodik, oly módon, hogy egyfelől stimulálja az ízületi folyadékot termelő sejteket, tehát olajozottabb lesz a mozgás az ízületeknél, másfelől pedig gyulladáscsökkentő is, így az ízületi gyulladás is kezelhető vele. A kel mellett az egyik legjobb kvercetinforrás a kapribogyó, tehát érdemes fogyasztani.

Túlzásokba sem szabad esni ugyanakkor a fogyasztásával, hiszen rengeteg nátrium van benne, viszont egy normálisnak mondható adag, mely nem is főétel, csupán öntetek saláták része, egyáltalán nem fog gondot okozni.

A kapribogyó is remek vízhajtó, mely a benne található kaparirutinnak köszönhető. Vízhajtó hatásai jól jönnek méregtelenítéskor, J vitamin tartalma pedig szintén nagyon jó hatással van a máj egészségére.

Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és gombaölő is, így a reuma és egyéb ízületi problémák mellett különböző bőrfekélyek, bőrbetegségek, de még láz ellen is bevethető.

Ha már bőr, a kapribogyó nem csupán a sérülések gyógyulásában segít. Amellett, hogy jó a száraz, megviselt bőrre, még véd az UV sugarak káros hatásaival szemben, amelyek nagyban felelősek nem csak a bőr öregedéséért, de a bőrrák kialakulásáért is. Jó a bőrpírre és az égett, irritált bőrre is. Fogyasztásával megtámogatható a bőr természetes szépsége.

Antioxidánsai, például a fentebb említett kvercetin hozzájárulnak a bőr szépségének megőrzése mellett a rák megelőzéséhez is, hiszen csökkentik a daganatos sejtek kialakulásának esélyeit a szabad gyökök megkötése által.

Fogyókúrázók nyugodtan fogyaszthatják, hiszen nem tartalmaz sok kalóriát, értékes tápanyagokat és rostot viszont annál inkább. Gyorsítja az anyagcserét, így fogyáshoz ideális választás.

Összetevőinek hála csökkenti a magas vérnyomást és véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Allergiás megbetegedések ellen is segíthet, mivel antihisztamin hatású anyagokat is tartalmaz, így aki szenved valamilyen szezonális allergiától annak érdemes kipróbálnia a kapribogyót.

Mit mond a tudomány?

Egy Kaliforniai kutatás szerint a kvercetin jó hatással van az agy és a szív működésére. Olyan fehérjéket aktivál melyek szabályozzák a kognitív működést valamint az emésztőrendszer megfelelő működését, így a kapribogyó az emésztésre is jó hatással van.

A kapribogyó felhasználása

A kapribogyó sokrétű gyógynövény, mely szinte mindenki számára tartogat valami értékeset. Fogyasztható pusztán kozmetikai, szépségápolási célból, hiszen jó a bőrbetegségek ellen, valamint csökkenti a bőr és általában a sejtek öregedésének mértékét, de az ízületi bántalmak mint pl. reuma és arthritis is kezelhetők vele.

Kiválóan véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, csökkenti a koleszterint és a magas vércukorszintet, gátolja az érelmeszesedést és erősíti az érfalat is.

Jó hatással van a máj egészségére, segíthet a máj regenerálódásában valamint vízhajtó hatása által a méregtelenítés során is hasznos.

Antioxidánsai segítenek a rákmegelőzésben, különösen a vastagbél és prosztatarák ellen hatásosak.

Antibakteriális és gombaölő tulajdonságai pedig a fertőzések leküzdésében teszik hasznossá a kapribogyót.

Hivatkozások

https://draxe.com/nutrition/capers

https://www.medicalnewstoday.com/articles/compound-in-pickled-capers-could-benefit-the-heart-and-brain

https://www.som.uci.edu/news_releases/pickled-capers-activate-proteins.asp

https://healthyeating.sfgate.com/capers-good-you-2582.html

The anticarcinogenic potential of essential oil and aqueous infusion from caper (Capparis spinosa L.)

Tea Kulisic-Bilusic , Ingrid Schmöller , Kerstin Schnäbele , Laura Siracusa , Giuseppe Ruberto

Food Chem. 2012 May 1;132(1):261-7.

doi: 10.1016/j.foodchem.2011.10.074. Epub 2011 Nov 10.

Anti-inflammatory effects of the aqueous extract of caper fruits (Capparis spinosa L.) and isolation of the main phytochemicals

Haifeng Zhou , Renji Jian Jie Kang Xiaoling Huang Yan Li Changlong Zhuang Fang Yang Lele Zhang Xiao Fan Tong Wu Xianli Wu

Agric Food Chem. December 22, 2010; 58 (24): 12717-21. doi: 10.1021 / jf1034114. Epub 2010 Nov 24.

Hypolipidemic activity of the aqueous extract of Capparis spinosa L. in normal and diabetic rats

M Eddouks, A Lemhadri, JB Michel

J Ethnopharmaco. 26 apr. 2005; 98 (3): 345-50.

In vitro antioxidant and photoprotective effects in vivo of a lyophilized extract of Capparis spinosa L buds

F BoninaC Puglia D Ventura R Aquino S Tortora A Sacchi A Saija Un Tomaino ML Pellegrino P de Caprariis

J Cosmet Sci. Nov.-dec- 2002; 53 (6): 321-35.

Kapribogyó

Név:
Kapribogyó kivonat – Capparis spinosa

Latin név:
Capparis spinosa

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Hepadone Repair egy természetes hatóanyagokat tartalmazó, a májszövetek védelmét szolgáló étrend-kiegészítő készítmény. Termékünk a sejtmegújító folyamatok fokozása és az oxidatív stresszel szembeni védelem érdekében antioxidánsban gazdag gyógynövény kivonatokból áll.  Az összetevők közül nem hiányozhat az Altilix™ egy védjegyzett, articsóka kivonat, amely megakadályozhatja a zsír felhalmozódását és csökkentheti a koleszterinszintet, amely felelős a zsírmájbetegség kialakulásáért.

    Hepadone Repair

    9190 Ft

    A Hepadone Repair egy természetes hatóanyagokat tartalmazó, a májszövetek védelmét szolgáló étrend-kiegészítő készítmény. Termékünk a sejtmegújító folyamatok fokozása és az oxidatív stresszel szembeni védelem érdekében antioxidánsban gazdag gyógynövény kivonatokból áll.  Az összetevők közül nem hiányozhat az Altilix™ egy védjegyzett, articsóka kivonat, amely megakadályozhatja a zsír felhalmozódását és csökkentheti a koleszterinszintet, amely felelős a zsírmájbetegség kialakulásáért.