A vastagbélrák tünetei – Ha ezeket tapasztalod irány az orvos!

A vastagbélrák tünetei – Ha ezeket tapasztalod irány az orvos!

A vastagbélrák minden kétséget kizáróan az egyik legfélelmetesebb betegség. Nem olyan helyen van, ahol könnyen észre lehetne venni, így szinte zavartalanul fejlődhet és terjedhet tovább. Hazánkban a vastagbélrák a második leggyakoribb halállal végződő daganatos megbetegedés. Magyarországon sajnos valamivel nagyobb arányú az ilyen jellegű megbetegedések előfordulása, de Európa más országaiban is igen gyakorinak mondható. Nők esetében gyakrabban jelentkezik, azonban a férfiak sem érezhetik magukat biztonságban. A gyógyulás esélyei annál jobbak minél korábban veszik észre és kezelik. De vajon milyen jelek utalhatnak vastagbélrákra?

Tünetek

A vastagbélrák tünetei nem kimondottan specifikusak, vagyis nincs igazán olyan tünet amiből laikusként teljes bizonyossággal megállapítható lenne a daganat jelenléte. Ez annyiból jó hír, hogy amennyiben ilyen tüneteket tapasztalunk, nem kell rögtön pánikba esni, hiszen előfordulhat, hogy valami más áll a háttérben. Minden esetre van néhány tünet mely intő jelként szolgálhat.

Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk, érdemes egy szűrővizsgálat beiktatása, hogy időben kiderüljön mi okozhatja:

  • Krónikus, vagyis hosszantartó hasmenés, székrekedés illetve ezek váltakozása
  • Fáradtság, rossz közérzet
  • Véres széklet
  • Fogyás
  • Puffadás, fokozott gázképződés
  • Gyomorégés
  • Hányás, hányinger
  • Hasi fájdalom, bélgörcsök

A fenti tünetek, mint látszik igen általánosak ezért pusztán ezekből még nem állapítható meg, hogy daganat áll-e a háttérben. Mindenesetre ezek egyike sem normális, így ha ezeket tapasztaljuk érdemes orvos vagy gasztroenterológus segítségét kérni.

A véres széklettel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy a vér nem minden esetben látható módon van jelen a székletben. Néha csak olyan kis mennyiségben fordul elő (okkult vérzés), hogy csupán laboratóriumi körülmények között, széklet teszt segítségével mutatható ki. Ha látható módon van jelen a székletben, az is többféleképpen történhet. Élénkpiros színű vér esetén a vérzés valószínűleg inkább a végbél tájékán lesz keresendő, pl. aranyér miatt. A bél alsóbb részeiből származó vér ugyanis még friss, ezért a színe is viszonylag változatlan. Ezzel szemben a vastagbél felsőbb részéből származó vér már más árnyalatú lesz. Az innen származó vérzésnél inkább maga a széklet színe változik meg; a normál sötétbarna helyett fekete lesz, hiszen a vastagbél egy hosszabb szakaszán áthaladt, „emésztett” vér feketére színezi. Így ha a széklet színében ilyesfajta változás tapasztalható az intő jel, hogy valami komolyabb probléma áll a háttérben. Természetesen ételek is okozhatnak véresnek tűnő székletet, de érdemes megjegyezni, hogy a véres széklet már a daganat előrehaladottabb állapotát jelzi, ezért semmiképpen ne halogassuk az orvost.

Mitől alakul ki?

A tüneteihez hasonlóan a vastagbélrák kialakulásának okai is igen változatosak. Okozhatják egyfelől más, már jelenlévő betegségek. Ilyen például a colitis ulcerosa, a Crohn betegség vagy a 2-es típusú cukorbetegség is. Természetesen ez nem úgy értendő, hogy ezek a betegségek garantáltan rákot fognak okozni, azonban növelik a kialakulásának kockázatát, különösen ha megfelelő kezelés hiányában nincsenek kordában tartva.

Egy másik ok az életmód illetve a táplálkozás. A mozgásszegény életmód, a rendszeres ülés szintén növeli a kialakulás esélyeit. A táplálkozás terén leginkább az ultrafeldolgozott élelmiszerek, vagyis a mesterséges adalékanyagokban illetve tartósítószerekben gazdag ételek említhetők mint fő bűnösök; valamint ezen kívül a zsíros ételek nagy mennyiségű fogyasztása is hozzájárulhat a kialakulásához. A magyar konyha tehát akármennyire is finom, e téren sajnos nem a legegészségesebb.

Stádiumai

Más daganatokhoz hasonlóan a vastagbélráknak is vannak stádiumai. Értelem szerűen, minél koraibb stádiumban kapják el, annál jobbak az esélyek.

Stádium

TerjedésTünetKezelésTúlélési arány

0.

A vastagbél nyálkahártyáján található csak meg, még nem terjedt tovább

Tünetmentes is lehet, ha van tünet az leginkább a székelési szokások megváltozása

Műtéti úton történő eltávolítás

95%

I.

Itt a daganat már a bélfal belsejébe is átterjedt, a többi szervre és a nyirokrendszerbe azonban még nem

Véres széklet, székelési szokások megváltozása, hasi fájdalmak

Műtét, esetlegesen a bél egy kis szakaszának eltávolítása.

90%

II.

A daganat a bélfal külsejét is elérteVéres széklet, székelési szokások megváltozása, hasi fájdalmakMűtét, az érintett bélszakasz eltávolítása a környező nyirokcsomókkal együtt

80%

III.

A rák már átterjedt a nyirokcsomókra isFogyás, gyengeség, véres székletA daganat illetve a környező nyirokcsomók eltávolítása, kemoterápia

72%

IV.

A daganat már a többi szervere is áttétet képezettFogyás, gyengeség, véres székletMűtét, kemoterápia, sugárkezelés

10%

 

Megelőzése

Jól látható, hogy a vastagbélrák annál könnyebben orvosolható minél hamarabb veszik észre. Éppen ezért fontos – főleg 50 éves kor felett – a rendszeres szűrővizsgálat. A vastagbélrák gyakran hosszabb időn át növekszik, így megfelelő szűréssel jó esély van rá, hogy időben észrevéve hatékony kezeléssel gyógyítható legyen.

A legjobb viszont mégis csak az ha a kiváltó okait próbáljuk minimalizálni, hogy minél kevesebb esélye legyen kialakulni. Ezt leginkább helyes táplálkozással illetve aktív életmóddal, rendszeres testmozgás segítségével érhetjük el.

Táplálkozás terén a zsíros ételek kerülése mellett fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű rostfogyasztásra, mely napi 25 gramm. A rostok több kutatás alapján is képesek voltak csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A rostok egészségben betöltött szerepének teljes és átfogó megértése ugyan még várat magára, azonban az eddigi eredmények alapján magabiztosan állítható, hogy az egészséges bélműködés elengedhetetlen összetevői, melyek többek között a máj egészségének megőrzésében és a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszanak. A rostok segítenek a megfelelő állagú széklet képzésében illetve a belekben élő baktériumok számára is táplálékul szolgálnak. A legjobb megoldás ha a zsíros ételeket megpróbáljuk rostban gazdag ételekkel helyettesíteni. Ilyenek a különböző teljes kiőrlésű gabonából készült tésztafélék valamint a sok zöldség és gyümölcs.

A rostok mellett egy másik ajánlott módszer a probiotikumok fogyasztása. A probiotikumok, vagyis a bélben természetes módon megtalálható baktériumok a legkülönbözőbb módokon járulnak hozzá az egészség megőrzéséhez. Segítik az emésztést az által, hogy lebontanak bizonyos anyagokat, vitaminokat termelnek illetve az immunrendszer működésében is fontos szerepet játszanak. Ez utóbbi már csak azért is fontos mert az immunrendszer képes felvenni a harcot a daganatokkal. Éppen ezért egy jól működő egészséges immunrendszer ha nem is garancia a rák ellen, de mindenképp hasznos. Egyes törzsek, mint pl. a Bacillus polyfermenticus még kifejezetten a rák ellen is hatásosak lehetnek, hiszen csökkentik a daganat növekedését. Emellett a Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius és Lactobacillus acidophilus törzsek alkalmazása esetén is kimutatható volt, hogy csökkentették a tumorok kialakulását állatokon végzett kísérletek során.

Probiotikumok találhatók az erjesztéssel készült ételekben, mint például a savanyúkáposzta vagy a kovászos uborka, de a joghurt is jó probiotikumforrás. Aki nem szereti ezeket, vagy nem akar gigantikus mennyiségeket fogyasztani ezekből az táplálékkiegészítő formájában is szedheti. Utóbbi megoldásnak az az előnye, hogy általában minden fontosabb baktériumtörzs megtalálható ezekben a készítményekben, így egyszerre le van a gond róluk.

Érdemes leszögezni, hogy a vastagbélrák egy gyógyítható betegség, így pozitív diagnózis esetén sincs feltétlen ok a pánikra. Ugyanakkor ez korántsem jelenti azt, hogy ne kéne komolyan venni. A gyógyíthatósága rendkívüli mértékben összefügg a stádiumával, ezért még ha tünetmentes is az ember, a rendszeres szűrővizsgálatokat akkor sem szabad megspórolni.

Forrás:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199012133232404

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934398003416

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463067/