Lactobacillus acidophilus

A Lactobacillus acidophilus egy Gram-pozitív, aerob és anaerob baktérium, amelyet először a 20. század elején fedeztek fel és azonosítottak.

A Lactobacillus acidophilus-t először Élie Metchnikoff, a Nobel-díjas tudós azonosította, aki a probiotikus mikroorganizmusok kutatásával foglalkozott. Ő az elsők között vette észre, hogy a baktériumok jelenléte az emésztőrendszerben előnyös hatással lehet az egészségre. A Lactobacillus acidophilus felfedezése óta sok kutatás történt annak érdekében, hogy megértsük a baktérium előnyeit és felhasználási területeit.

Gyógyhatásai

A Lactobacillus acidophilus-t széles körben alkalmazzák probiotikumokban és funkcionális élelmiszerekben. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek kedvező hatással vannak az egészségre. A Lactobacillus acidophilus-t tartalmazó termékek, például probiotikus joghurtok, kapszulák és italok, hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és támogathatják az emésztőrendszer egészséges működését.

A Lactobacillus acidophilus olyan vegyületeket termel, amelyek hozzájárulnak az emberi szervezet egészségének megőrzéséhez. Például tejsavat termel, ami alacsonyabb pH-t eredményez a bélben, ezzel gátolva a káros mikroorganizmusok növekedését. A baktérium által termelt más vegyületek, például ecetsav és tejsav, fontosak a bélrendszer egészséges működéséhez, valamint segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. Nem csupán a káros baktériumok növekedését, de ezen baktériumok által termelt káros enzimek termelődését is képes gátolni.

A Lactobacillus acidophilus ezek mellett képes laktáz enzimet termelni, amely segíti a laktóz emésztését és támogatja a laktóz intoleranciában szenvedők emésztését.

Mit mond a tudomány?

Egy a Nutrition Journal szaklapban megjelent tanulmány szerint a L. acidophilus valóban képes volt csökkenteni a laktózintoleranciát. A kísérlet 18 és 75 év közötti önkéntesek bevonásával zajlott akik laktózintoleranciban szenvednek. A kutatók kiválogatták azokat akikre saját bevallásuk alapján különösen jellemző volt a hányás, hasmenés, székrekedés, hasfájás és a puffadás. Ez után két csoportra osztották őket, amelyből az egyik placebót a másik L. acidophilust kapott. Egy idő után megcserélték a csoportokat. Az eredmények elemzése rávilágított, hogy a L. acidophilus kimutathatóan képes volt csökkenteni a hasmenést, hasfájhást és a hányást, káros mellékhatások nélkül.

A Lactobacillus acidophilus felhasználása

A Lactobacillus acidophilusnak számos előnye van az emberi egészségre. Segíthet az emésztőrendszeri problémák, például az IBS, a hasmenés, a puffadás és a székrekedés kezelésében. Továbbá, támogathatja az immunrendszer működését, csökkentheti a húgyúti fertőzések kockázatát és segíthet fenntartani az egészséges bélflórát. A koleszterinszint csökkentése által segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, mely az egyik vezető halálozási ok. A gyulladásos bélbetegségek, pl. a colitis kezelésében is segíthet. Mivel segít a laktóz emésztésében, így a laktózintoleranciában szenvedők számára is némi gyógyírt jelenthet. Képes gátolni bizonyos rákkeltő anyagok termelődését, ami által a rákmegelőzésben ugyancsak fontos szerepet kaphat.

A Lactobacillus acidophilus egy fontos probiotikus baktérium, amelynek számos pozitív hatása van az emberi egészségre. A bélflóra egyensúlyának fenntartásában, az emésztőrendszer egészséges működésének támogatásában és az immunrendszer erősítésében játszik jelentős szerepet.

Hivatkozások

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-016-0172-y

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/nmo.12198

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886445/

 

Lactobacillus Acidophilus

Név:
Lactobacillus acidophilus

Latin név:
Lactobacillus acidophilus

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

  Swiss Probiotix Max

  10990 Ft

  A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

 • A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.

  Swiss Probiotix 2.0

  7990 Ft

  A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.