Lactobacillus paracasei

A Lactobacillus paracasei egy Gram-pozitív, anaerob baktérium, amely a Lactobacillus családhoz tartozik. A Lactobacillus paracasei szoros rokonságban áll két másik baktériumfajtával, a Lactobacillus rhamnosus-szal és a Lactobacillus casei-vel. Az 1970-es években fedezték fel őket, és sokáig nem volt egyértelmű az elnevezésük.

A Lactobacillus paracasei-t széles körben használják probiotikus készítményekben, mint például joghurtokban, probiotikus italokban és kiegészítőkben. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek kedvező hatással vannak az emésztőrendszerre és az immunrendszerre. A Lactobacillus paracasei hozzájárulhat az emésztőrendszer egészséges működéséhez, a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és az immunrendszer erősítéséhez.

Ez a baktérium képes túlélni a savas környezetet, amely előfordul az emésztőrendszerben. Ez lehetővé teszi számára, hogy hatékonyan eljusson a bélbe és kifejtse probiotikus hatásait. Emellett a Lactobacillus paracasei része lehet az emberi bélflóráknak, és természetes módon előfordulhat az egészséges emésztőrendszerben.

A Lactobacillus paracasei által termelt vegyületek közé tartoznak a tejsav, a rövid láncú zsírsavak és a tejsavbaktériumok által termelt exopoliszacharidok (EPS). Ezek a vegyületek különféle módon járulhatnak hozzá az emberi szervezet egészségének megőrzéséhez. A tejsav hozzájárulhat az emésztőrendszer pH-értékének szabályozásához és a patogén baktériumok növekedésének gátlásához. A rövid láncú zsírsavak energiát szolgáltathatnak a bélnyálkahártyának és segíthetnek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában. Az EPS-knek immunmoduláló hatásuk lehet, amely elősegítheti az immunrendszer erősítését és a gyulladás csökkentését.

Mit mond a tudomány?

Tajvani kutatók egy érdekes vizsgálat során észrevették, hogy a Lactobacillus paracasei az izomzat sérüléseinek mérséklésében is segít. A kísérleti alanyok egy részének placebót, egy másik csoportnak hőkezelt, halott L. paracasei baktériumokat, a harmadik csoportnak pedig élő L. casei baktériumkultúrát adtak 6 héten keresztül. Ez után különféle tornagyakorlatokat kellett végezniük, hogy az izmaikban sérülés keletkezzen. A három csoport közül az élő L. paracasei-t kapók eredményei lettek a legjobbak, ugyanis az ő esetükben volt a legkisebb mértékű az izmok sérülése és a gyulladás. Az izmok regenerációja is gyorsabb volt.

A Lactobacillus paracasei felhasználása

A Lactobacillus paracasei hasznos lehet számos betegség kezelésében. A baktérium előnyös lehet a hasmenés, a székrekedés, az irritábilis bél szindróma (IBS) és a gyomor-bélrendszeri fertőzések kezelésében. Emellett segíthet a bélflóra helyreállításában antibiotikum-kezelés után. Szintén segíthet a gyomorfekélyért felelős Heliobacter pylori kezelésében az általa termelt exopoliszacharidoknak köszönhetően.

Összefoglalva, a Lactobacillus paracasei egy probiotikus baktérium, amely számos egészségügyi előnnyel járhat. Hozzájárulhat az emésztőrendszer egészséges működéséhez, támogathatja az immunrendszert, és hasznos lehet a hasmenés, a székrekedés, az IBS és a gyomor-bélrendszeri fertőzések kezelésében. A termelt vegyületek, mint például a tejsav, a rövid láncú zsírsavak és az EPS-k, fontos szerepet játszhatnak az egészségünk megőrzésében és az emésztőrendszerünk egyensúlyának fenntartásában. Azonban mindig konzultáljunk egészségügyi szakemberrel, mielőtt probiotikus készítményeket vagy étrend-kiegészítőket alkalmaznánk.

Hivatkozások

https://www.mdpi.com/2072-6643/14/21/4563

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.02107/full

Lactobacillus Paracasei

Név:
Lactobacillus paracasei

Latin név:
Lactobacillus paracasei

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

  Swiss Probiotix Max

  10990 Ft

  A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

 • A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.

  Swiss Probiotix 2.0

  7990 Ft

  A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.