Papaya kivonat – Carica papaya

A papaya (Carica papaya) egy Közép-Amerikából származó gyümölcs, mely a trópusi területeken terem meg. Európába a spanyol hódítók révén került be, de szintén a spanyolok jóvoltából jutott el Ázsia és India területére, mely utóbbi a mai papayatermesztés igen nagy százalékáért felel. Kolumbusz az angyalok gyümölcsének nevezte, kellemes illata és íze miatt. Az őslakosok, akik ismerték egy ideje a gyümölcsöt, az emésztés könnyítésére használták, amely hatását a spanyolok is hamar felfedezték. A gyümölcse mellett a papaya levelek is értékesek, kivonatukat a kontaktlencsék tisztítása során használják.

Gyógyhatásai

Ásványi anyag tartalmát tekintve a papaya gazdag kalciumban, vasban, foszforban és magnéziumban. Ezek mellett tartalmaz riboflavint, niacint és thiamint is. Magas flavonoid és C-vitamin tartalmának köszönhetően kiváló antioxidáns és az immunrendszer erősítésében is nagyon hasznos. C-vitamin tartalma és immunerősítő hatása miatt a megfázás kezelésében is jól jöhet.

Az antioxidánsai megkötik az ún. szabad gyököket, mely hozzájárul a bőr öregedésének lassításához, véd a szív- és érrendszeri problémákkal szemben és csökkenti a rák kialakulásának esélyeit. Képes mérsékelni a rossz féle, vagyis az LDL koleszterin szintjét, ami szintén sokat segít a szív és az erek védelme terén. Emellett a papaya tartalmaz likopint, mely a paradicsomból lehet ismerős, ugyanis abban is nagyobb mennyiségben fordul elő. A likopin a prosztatarák megelőzésében játszik fontos szerepet.

A bőr egészségéhez magas A és E vitamin tartalma járul hozzá, melyek védenek az öregedéstől, segítik a bőr sérüléseinek gyógyulását és fokozzák a bőr hámsejtjeinek újratermelődését, vagyis a bőr megújulását. Az E vitamin emellett kiváló antioxidáns is.

Az emésztésre kétféle módon gyakorol pozitív hatást. Egyrészt rosttartalmával, mely segít kitisztítani belet, eltávolítva a benne lerakódott salakanyagokat, hozzájárulva ezzel a szervezet méregtelenítéséhez.

A másik módja, ahogyan a papaya az emésztést segíti az a benne található papain nevű enzimnek köszönhető. A papain egy fehérjebontó enzim, ami megkönnyíti a nehezebb, húsos ételek emésztését. Az őslakosok is lényegében emiatt fogyasztották a papayát vacsora után. Az emésztés támogatása mellett a papain gyulladáscsökkentő hatású is, mely jól jön, ha ízületi gyulladások, aszthma, fizikai sérülések vagy éppen bőrégések kezeléséről van szó.

A papaya ezek mellett energizál is, valamint fertőtleníti a húgyutakat. Csökkenthető vele a fizikai és szellemi fáradtságérzet és rendszeres fogyasztása által az időskori makula-degeneráció kialakulásának esélye is, mely egy vaksághoz vezető szembetegség. Rendkívül tápláló, ugyanakkor kalóriaszegény, így fogyókúra esetén is érdemes fogyasztani, többek között energizáló, élénkítő hatása miatt.

Mit mond a tudomány?

A University of West Indies jamaikai egyetem kutatói a papaya bőrre gyakorolt hatását vizsgálták. A kísérletek alapján a papayamag antibakteriális hatású, hiszen gátolta a baktériumok szaporodását. Ennek következtében a kutatásban vizsgált krónikus bőrfekélyek is gyorsabban gyógyultak, ugyanis a bőr gyógyulása során rendkívül fontos tényező, hogy mennyire szennyezett baktériumokkal, egyéb mikrobákkal az adott terület.

A papaya felhasználása

Jótékony hatásainak köszönhetően a papaya használható bőrproblémák, égés, sebek illetve fekélyek kezelésénél. Ehhez kapcsolódóan gyulladáscsökkentés céljából is alkalmazható, valamint a bőrápolás, a bőr szépségének megőrzése céljából is érdemes rendszeresen fogyasztani.

Emésztési panaszokra úgyszintén megoldást jelenthet, hiszen rosttartalma segít helyreállítani a bélmozgást, jobb, kiegyensúlyozottabb székletürítést eredményezve, valamint papain tartalma megkönnyíti a húsok és más fehérjék emésztését, ezért vacsora után érdemes egy-egy szelettel megtámogatni a gyomrot. Rostjai ezen kívül méregtelenítő hatásúak is.

Egyéb összetevőinek köszönhetően pedig a stressz, fáradtság, a szív- és érrendszeri betegségek, a vastagbélrák valamint a prosztatarák, magas koleszterin, megfázás illetve influenza ellen jelenthet hatásos orvosságot.

Hivatkozások

Wall, M. M. (2006). Ascorbic acid, vitamin A, and mineral composition of banana (Musa sp.) and papaya (Carica papaya) cultivars grown in Hawaii. Journal of Food Composition and Analysis, 19(5), 434-445.

Ensminger AH, Ensminger, ME, Kondale JE, Robson JRK. Foods & Nutriton Encyclopedia. Pegus Press, Clovis, California. 1983.

Bari, L., Hassan, P., Absar, N., Haque, M. E., Khuda, M., Pervin, M. M., et al. (2006). Nutritional Analysis of two Local Varieties of Papaya (Carica papaya L.) at Different Maturation Stages. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9.

Hernadez, Y., Lobo, M. G. & Gonzalez, M. (2006). Determination of vitamin C in tropical fruits: A comparative evaluation of methods. Food Chemistry, 96(4), 654-664.

Fortin, Francois, Editorial Director. The Visual Foods Encyclopedia. Macmillan, New York. 1996.

Lim, Y. Y., Lim, T. T., & Tee, J. J. (2007). Antioxidant properties of several tropical fruits: A comparative study. Food Chemistry, 103(3), 1003-1008.

Jian L, Lee AH, Binns CW. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:453-7. 2007. PMID:17392149.

Pattison DJ, Silman AJ, Goodson NJ, Lunt M, Bunn D, Luben R, Welch A, Bingham S, Khaw KT, Day N, Symmons DP. Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study. Ann Rheum Dis. 2004 Jul;63(7):843-7. 2004. PMID:15194581.

Rakhimov MR. Pharmacological study of papain from the papaya plant cultivated in Uzbekistan (Article in Russian). Eksp Klin Farmakol 2000 May-Jun;63(3):55-7. 2000.

Papaya

Név:
Papaya kivonat – Carica papaya

Latin név:
Carica papaya

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.

    CleanInside rost

    13480 Ft

    A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.