arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagepinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Retek

Retek kivonat – Raphanus sativus

Ki ne ismerné a retket? Igen gyakran találkozni vele saláták, köretek részeként. Akinek van kertje, az talán még maga is termeszti otthon, hiszen a legtöbb talajban megterem, mivel jól alkalmazkodik. A retek egy keresztesvirágú, mely Kelet-Ázsia vidékein őshonos. A japánok és kínaiak már régen felismerték jótékony hatásait; használták is köhögés csillapítására, illetve emésztési problémákra. A retek (Raphanus sativus) kiválóan tisztítja a májat és a veséket is, így méregtelenítő kúrákba is érdemes beilleszteni.

A retek gazdag káliumban, antioxidánsokban, C, K, és B vitaminokban valamint folátban. A benne található antioxidánsok, a lutein és a zeaxantin védelmet nyújtanak a szem számára. Közismert, hogy az UV sugárzás károsan hat a bőr egészségére, hiszen amellett, hogy öregíti, még a melanóma, vagyis a bőrrák kialakulásának kockázatát is növeli. Az UV sugarak azonban nem csak a bőrt, de a szemet is károsítják, így ennek védelméről is érdemes gondoskodni. Egy jobb minőségű napszemüveg beszerzése mellett érdemes a szemek egészségét belülről is óvni. A retek fogyasztása segít ebben, hiszen a lutein védi a szemet a káros sugárzással szemben, mely a vékonyodó ózonréteg miatt sajnos egyre égetőbb problémát jelent nyaranta.

Káliumtartalmának köszönhetően a retek segít csökkenteni a magas vérnyomást, magas C-vitamin tartalma pedig hathatós támogatást nyújt az immunrendszernek. 10 dkg retek elfogyasztása képes fedezni egy ember napi C-vitamin szükségletének egy negyedét. Ha már immunerősítés, érdemes kiemelni a retek a rosttartalmát mely szintén hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, ha csak közvetve is. A retekben található rostok táplálékul szolgálnak a bél baktériumai számára, amelyek az emberi immunrendszer elengedhetetlen részét képezik. Az ő „ápolásukkal” tehát magunkat és védjük a kórokozókkal szemben, hiszen ezek a baktériumok olyan anyagokat termelnek amelyek nagyban hozzájárulnak a hatékony immunválasz kialakításához.

A rostok azonban nem pusztán a prebiotikus tulajdonságaik miatt hasznosak. Segítenek megtisztítani a beleket a lerakódott méreganyagoktól, gondoskodnak a széklet optimális állapotáról és normalizálják, szabályozzák a székletürítést. Ennek köszönhetően például a székrekedés leküzdésében is segítenek. A retek magjában található sinalbin nevű anyag pedig fokozza a bél perisztaltikáját, ami által még hatékonyabb lesz a székletürítés. A béltisztításon kívül a máj és a vese méregtelenítése során is jó szolgálatot tesz a retek.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy nagyobb mennyiségben való fogyasztása kerülendő IBS, gyomorhurut, reflux vagy vastagbélgyulladás esetén, ugyanis nagyobb mennyiség esetén képes stimulálni a bélnyálkahártyát.

A vérnyomás szabályzását káliumtartalma mellett még igen erős vízhajtó tulajdonságával is megtámogatja, így akinél problémát jelent a magas vérnyomás, annak javallott a retek fogyasztása. Vízhajtó hatásának köszönhetően segít a méregtelenítésben valamint a retekből készült kivonat még a féreghajtásban is hasznos összetevő lehet.

Nem csak magas vérnyomással küzdők, de fogyni vágyók számára is igen erősen ajánlott. A retek ugyanis csökkenti az éhségérzetet, tele van vízzel, vitaminokkal és antioxidánsokkal; és ami a legfontosabb: nagyon alacsony a kalóriatartalma. A retek fogyasztása tehát sok értékes tápanyagot juttat a szervezetbe, anélkül, hogy nagyobb mennyiségű kalóriabevitellel járna, ami lényegében a fogyókúra egyik alapelve.

A retek egyedi ízét a benne található glükozinátoknak köszönheti, melyek antibakteriális és vírusölő hatásúak is. Ez utóbbinak köszönhetően alkalmas a légúti fertőzések, tüdőbetegségek és a húgyúti fertőzések kezelésére.

Egy a Bolognai Egyetem által végzett kutatás a retekben található antocianinok hatását vizsgálta. Az eredmények alapján ezek a vegyületek hatásaikat tekintve az E-vitaminhoz hasonlítanak, az E-vitamin pedig kiváló antioxidáns. Az E-vitamin szintén jót tesz a szem és a látás egészségének, amellett, hogy az oxidatív stresszt is csökkenti.

A retek vízhajtó tulajdonságai révén remek méregtelenítő. Tisztítja a vért, a májat és a vesét is. Segít eltávolítani a felesleges vizet, így a magas vérnyomás csökkentésében is segít, mely hatásához káliumtartalma is hozzájárul.

Antibakteriális és vírusölő tulajdonságai révén alkalmazható légúti betegségek, köhögés, hörghurut csillapítására, valamint húgyúti fertőzések kezelésére, de általánosságban immunerősítésre is.

Remek választás fogyókúrázóknak, hiszen alacsony kalóriatartalma ellenére rendkívül tápláló, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag zöldség, mely a fogyókúra mellett a testben lakozó paraziták, bélférgek kiűzésében is hasznos lehet.

Érdemes tudni, hogy a retek stressz- és görcsoldó is, így relaxáló hatásokkal is rendelkezik. A benne található lutein óvja a szemet a sugárzással szemben, ezért a szem és a látás egészségének megőrzése szempontjából is fontos szerepe van.

Syed Sultan BeeviLakshmi Narasu Mangamoori Murugan Subathra Jyotheeswara Reddy Edula

Hum Nutr plant foods . 2010 September; 65 (3): 200-9. doi: 10.1007 / s11130-010-0178-0.

Isothiocyanate profile and selective antibacterial activity of root, stem and leaf extracts derived from Raphanus sativus L.

Syed Sultan Beevi 1, Lakshmi Narasu Mangamoori, Vivek Dhand, Damaraju Siva Ramakrishna

Pathogen of food origin Dis. January-February 2009; 6 (1): 129-36. doi: 10.1089 / fpd.2008.0166.

Hot water extracts of pressure-roasted dried radish attenuate liver oxidative stress via Nrf2 up-regulation in mice fed a high-fat diet.

Kim S, Woo M, Kim M, Noh JS, Song YO.

Food Sci Biotechnol. 21 August 2017; 26 (4): 1063-1069. doi: 10.1007 / s10068-017-0135-x. eCollection 2017.

Cytotoxic effects of 4- (methylthio) -3-butenyl isothiocyanate, antiproliferative and anti-zearalenone in vitro, from the Tunisian raphanus sativus.

Salah-Abbès JB, Abbès S, Abdel-Wahhab MA, Oueslati R.

J Pharm Pharmacol. 2010 February; 62 (2): 231-9. doi: 10.1211 / jpp.62.02.0011.

https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2606/2

https://www.researchgate.net/publication/23136056_Kaiware_Daikon_Raphanus_sativus_L_Extract_A_Naturally_Multipotent_Chemopreventive_Agent

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622774/