arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Sztivia

Stevia kivonat – Stevia Rebaudiana Bertoni

A stevia (Stevia rebaudiana) egy Dél-Amerikából származó évelő növény, amelyet elsősorban természetes édesítőszerként ismerünk. Levelei erősen édes ízűek, mivel olyan vegyületeket – főként szteviol-glikozidokat – tartalmaznak, amelyek akár 200-300-szor édesebbek a cukornál, de kalóriamentesek. A stevia népszerűsége az utóbbi évtizedekben világszerte megnőtt, különösen az egészségtudatos fogyasztók körében, akik csökkenteni szeretnék a cukorfogyasztásukat. A növény természetes formában is használható, de gyakran feldolgozott kivonatok formájában kerül az élelmiszerekbe, italokba vagy étrend-kiegészítőkbe. A steviát a hagyományos gyógyászatban is alkalmazták, például vércukorszint-szabályozásra. Az Európai Unióban 2011 óta engedélyezett édesítőszerként való használata. Környezetbarát jellege és alacsony kalóriatartalma miatt egyre fontosabb szerepet tölt be az élelmiszeriparban.

Ásványi anyagok közül a cink, foszfor, magnézium, vas és kobalt fordul elő jelentősebb mennyiségben a steviában, de tartalmaz A-, C-, E-, és B vitamint is, valamint béta-karotint, pektint, nikotinsavat és értékes aminosavakat. A rosttartalma hozzájárul az egészséges állagú széklet kialakításához, a bélmozgás szabályzásához, a benne található vas pedig a vérképzést támogatja. Mérsékli a vérnyomást, valamint a benne lévő kaempferolnak köszönhetően csökkenti a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeit. A kaempferol, csakúgy mint az E-vitamin, kiváló antioxidáns, mely segít az oxidatív stressz káros hatásaival szemben. Cukorbetegség esetén is fogyasztható, hiszen nincs hatással az inzulinszintre.

Vízhajtó hatású, így segíti a méreganyagok szervezetből való kiürülését, melyhez pektintartalma szintén hozzájárul. Vízhajtó tulajdonsága kiegészül még antibakteriális, vírus- és gombaölő tulajdonságával, melynek köszönhetően az embert is megbetegítő baktériumok (pl. E.coli, vastagbélgyulladás) okozta betegségek leküzdésében is segítségünkre lehet. Fertőtlenítő hatása a bőrnek is jót tesz, gyorsítva a sebgyógyulást. Gyulladáscsökkentő, valamint erősíti az immunrendszert és megelőzi a fogszuvasodást. A fogszuvasodás megelőzése nem pusztán annak tudható be, hogy a stevia által mérsékelhető a fogakra is káros cukor fogyasztása. A stevia képes elpusztítani a fogakat károsító Streptococcus mutans baktériumot, védve ezzel a fogak és az íny egészségét.

Egy svéd kutatás a stevia kivonatának fogakra gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatás megállapította, hogy a stevia gátolja a Streptococcus mutans szaporodását és segít helyreállítani a száj pH értékét.

26 tanulmány (1439 résztvevő) elemzése alapján a stevia szignifikánsan csökkentheti a vércukorszintet (WMD: −3,84 mg/dL), különösen túlsúlyos, diabéteszes és hipertóniás emberek esetén. A hatás 1–4 hónapon belül jelentkezik.

A stevia kiváló alapanyag minden olyan ételbe-italba, melyben mérsékelni vagy nullára csökkenteni szeretnénk a cukortartalmat, illetőleg a kalóriát. Édesít, de nem hízlal és nem befolyásolja az inzulinszintet. Ennek hála cukorbetegek és fogyókúrázók számára ideális választás, hiszen az inzulinszint kordában tartása elengedhetetlen a fogyás eléréséhez.

Védi az immunrendszert, valamint antibakteriális hatásának köszönhetően alkalmazható vírusos, gombás fertőzések, pl. Candida albicans leküzdésére, de a fogak és a fogíny egészsége is óvható vele, hiszen elpusztítja a fogakat támadó Streptococcus mutans baktériumot is.

Megtisztít, egyrészt rostjai által, valamint vízhajtó révén segíti a mérgek szervezetből való kiürülését. Segít a székrekedés ellen, valamint jó hatással van a bőr sebeinek gyógyulására.

https://karger.com/cre/article-abstract/48/1/19/86078/An-in-vitro-and-in-vivo-Comparison-of-the-Effect?redirectedFrom=fulltext

Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Foods, Drugs, and Cosmetics, 2d ed. New York: John Wiley & Sons, 1996, 478–80.

D’Agostino M, De Simone F, Pizza C, Aquino R. Sterols in Stevia rebaudiana Bertoni. Boll Soc Ital Biol Sper. 1984 Dec 30;60(12):2237-40.

Goyal, S.K., Samsher and Goyal, R.K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61, 1, 1-10.

B Singh, S Bhatt, P Uniyal, V Pal and DS Chauhan. In vitro bioassay to study phytotoxicity effects of stevia rebaudiana on food crops. Journal of Tropical Forest Science. Vol. 22, No. 4 (October 2010), pp. 364-369.