Megtisztulás és méregtelenítés – Íme, a legfontosabb tudnivalók

Megtisztulás és méregtelenítés – Íme, a legfontosabb tudnivalók

A belső testi megtisztulás mindenki számára elengedhetetlen. És, bár ezt szervezetünk megteszi helyettünk, ez sajnos ma már nem elegendő. Civilizációs probléma ez is, az életmódunkkal a testünk egyszerűen nem tudja tartani a lépést. Ezért kell nekünk tenni a megtisztulás érdekében.

Természetesen az lenne a legjobb, ha szervezetünket megpróbálnánk folyamatosan tisztán tartani, de jól tudjuk, hogy ez szinte lehetetlen feladat. Hiába az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, és a hétköznapokhoz való pozitív hozzáállás. Szervezetünk sajnos nap, mint nap, számos romboló hatásnak van kitéve. Ezek legyengítenek, kialakulnak a kellemetlen tünetek, melyek lehetnek akutak, de akár krónikussá is válhatnak. Ilyen például a rossz emésztés hatására fellépő puffadás, görcsök, fejfájás, székrekedés. Neis soroljuk tovább ezeket, inkább lássuk, hogyan segíthet a belső megtisztulás.

Megtisztulás, miért pont tavasszal és ősszel?      

Egyre több forrásból értesülhetünk a tavaszi, és az őszi megtisztulás fontosságáról, viszont azt már nem szokták részletezni, hogy miért van ezekre szükségünk. Persze, igen széles skálán mozgó témáról van szó, amit nehéz lenne pár szóban összefoglalni. Sokan rávághatnák, hogy ha a cél a szervezet méregtelenítése, miért nő ennek fontossága télen és tavasszal. Nos, való igaz, emésztőrendszerünket, kiválasztó szerveinket, de összes sejtünket óvnunk kell a toxinok lerakódásától. Más évszakokban is illik méregteleníteni, de ennek a két évszaknak a kiválasztása nem hasraütés-szerűen történt! Az időpont mibenléte a természetes élettani folyamatokban rejlik, miknek megismerése közelebb visz minket a válaszhoz. Vizsgáljuk meg közelebbről, miben térnek el ennek a két évszaknak a fő aspektusai, és mik a szervezetünkre gyakorolt hatásai.

Így változunk ősszel

Ősszel tobozmirigyünk több melatonint termel, ami megnövekedett alvásigényt okoz. Tulajdonképpen szervezetünk felkészül a „téli álomra”. Fáradtabbakká válunk, lelassulunk fizikailag és szellemileg. Erre még rátesz egy lapáttal a fokozott fényhiány, hiszen a nappalok egyre rövidebbé válnak. A hűvösödő, esős, nedves hétköznapokról már ne is beszéljünk! A természetes megtisztulás és méregtelenítés szempontjából a hideg nem játszik a kezünkre. Sokkal kevesebbet (vagy egyáltalán nem) izzadunk, pedig a bőr a legnagyobb kiterjedésű kiválasztó szervünk. Az izzadsággal nem kevés toxin távozik szervezetünkből.

Őszi megtisztulás

A nyár folyamán sokan nemcsak egy kis fölösleges úszógumit halmoznak fel. A nyár a szórakozás, a gondtalanság időszaka, hajlamosak vagyunk egy kis „bűnözésre”. Nem figyelünk annyira oda a helyes táplálkozásra, mozgás helyett sokan inkább lazítanak. És semmi nem rosszabb annál, hogy egy leterhelt szervezettel vágjunk neki az ősznek.
Ebben az évszakban a nedves, hűvös levegő hatására csak úgy tobzódnak a vírusok, gombák és egyéb kórokozók. Ezért fontos ilyenkor a méregtelenítés. A toxinokkal, salakanyagokkal teli szervezet erőteljesen befolyásolja immunrendszerünk hatékonyságát. Ha nem szeretnénk az őszi hónapok alatt állandóan betegen feküdni méregtelenítsünk, ezzel felturbózzuk a szervezetünket. A megtisztulás hangulatunkra, szellemi teljesítményünkre is pozitívan fog hatni.

Jön a tavasz

Igaz, az őszi méregtelenítés hatására egészségesen, energiával telve vághatunk neki a hideg hónapoknak, de… Mert mindig van egy „de”… Télen a szervezetünk több kalóriát kíván, atavisztikusan próbálja magát a hideggel szemben védeni a zsír felhalmozásával. Jobban vágyunk nehezebb vagy édesebb ételekre, sokszor elveszítve a mértéket. Nem hiába van az, hogy szinte minden kultúrában a nagy, közös ünnepek erre az időszakra esnek. Gondoljunk csak bele: a szüreti bálokkal kezdődik, és hamvazószerdáig meg sem áll az evés-ivás. És lehet, hogy mi ezt nagyon élvezzük, de szervezetünk már kevésbé. Ebben az évszakban ráadásul jóval kevesebbet mozgunk, hajlamosak vagyunk hanyagolni a rendszeres sportolást is. A felszedett kilók pedig az esztétikai gondok mellett nem kevés egészségügyi problémát is okoznak.

Ezért kell tavasszal méregteleníteni

A tél folyamán sajnos szinte mindenki túlterheli a szervezetét. A nehéz ételek, a rendszeres testmozgás hiánya nemcsak a fölös kilókban nyilvánul meg. Ebben az időszakban a bélmozgás is automatikusan lassabbá válik. Ahogyan már említettük, ennek biológiai okai vannak, azonban a bevitt ételek minősége és mennyisége is ronthat a helyzeten. Kevesebb növényi rostot fogyasztunk (hiszen hóesésben ki kíván meg például egy kis friss salátát), sokszor hanyagoljuk a napi vitaminadagunkat is. Ennek következtében emésztésünk romlik, a tápanyagok a toxinok és a belekben felgyülemlett salakanyagok miatt, nem szívódnak fel megfelelően. Ez számos kellemetlen tünetet okoz: hogy megszüntessük a panaszokat, mindenképpen el kell végeznünk egy mélyreható méregtelenítő kúrát! A fizikai megtisztulás eredménye? Egészséges test, friss elme és sok-sok energia.

Mi a böjt?

Röviden kifejtve, a böjt nem más, mint szándékos éhezés. Amikor böjtölünk, egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés ételt veszünk magunkhoz, miközben nagy mennyiségű vizet iszunk. Többféle módszer létezik, de mindegyik lényege az étel megvonása.

Miért van szükség böjtre?

Valójában a böjtre nincs szükség akkor, ha egészségesen táplálkozunk, vagy legalábbis rendszeresen méregtelenítünk. Más a helyzet az egynapos böjtöléssel, ami segíthet például gyomorrontás esetén. Kiválthatunk vele több napos méregtelenítő kúrát is, ez esetben viszont egyeztessünk előtte szakemberrel. Az alkalmi böjtölés az emésztés helyreállítását célozhatja, a tél végi böjt pedig valóban a méregtelenítés része. Év közben a tervezett böjt szervezetünk belső megtisztulását szolgálja.

Böjt: út a testi-lelki megtisztulás felé

A három fő monoteista vallás egyik fontos momentuma a böjt. Ezt a praktikát évezredek óta alkalmazzák, tulajdonképpen maga a tavaszi méregtelenítés. Ennek ellenére, elsősorban nem a szervezet megtisztítására használták. Úgy vélték, a megtisztulás egyfajta áldozat, az alázat kimutatása, aminek révén megszabadulhatnak a bűnöktől. A táplálék mellőzésével spirituális lényük magasabbra emelkedik. Az viszont már nem annyira ismeretes, hogy számos nációban egészen más okokból böjtöltek, ami mai szemmel akár mókásnak is tűnhet.

Az ókori japánban a katonák például minden összecsapás előtt egy ideig mellőzték a táplálékokat, úgy vélték, ezzel legyengítik az ellenséget. Az amerikai indiánok a böjt segítségével próbáltak közelebb kerülni a szellemekhez. Ami sokszor „sikerült” is, mivel az ellenőrizetlen, hosszan tartó, helytelen böjt egy idő után zavarodottságot, hallucinációkat okozhat. Az ószövetségben is számos példáját látjuk a megtisztulás fontosságának. Ha valaki elvesztette egy közeli hozzátartozóját vagy egy számára fontos embert, napokig böjtölt. Ennek célja az volt, hogy az elhunyt személy számára megbocsájtást nyerjen, és egy kis „segítséget” a túlvilágiaktól.

Maga a matematikus Pitagorasz is a böjtölés nagy híve volt: negyven napig böjtölt mielőtt az Alexandriai egyetemen vizsgázni ment volna. Úgy tartotta, ez a fajta megtisztulás erősíti a testet, kitisztítja az elmét. Az ősi Kínában például a hitelezőnek jogában állt az adósa ajtaja előtt ülve addig böjtölni, még vissza nem kapta a pénzét. De gondoljunk csak bele, napjainkban is hányan tartanak éhségsztrájkot: így tiltakoznak valami ellen, vagy így hívják fel valami fontos problémára a figyelmet. A buddhisták szerint a böjt egy fontos önfegyelmi gyakorlat, mely segíti a szellemi megtisztulás folyamatát.

Megtisztulás a három fő világvallás szerint   

A három fő világvallás egyik fő, közös jellemzője, hogy mindegyikükben fontos szerepet játszik a megtisztulás. És bár a böjt meghatározó, a vallás szerinti céljuk kissé eltérő. A keresztény vallás szerint a böjt segít megszabadítani az elkövetett bűnöktől, valamint visszaállítja a szentség harmóniáját. A zsidó hívők számára a böjt a bűnök bocsánatára szolgál, valamint arra, hogy könnyítse az isteni szó befogadását. A muszlimok pedig úgy vallják, a böjtjük (Ramadan, ami az ő esetükben nemcsak az élelem nélkülözését jelenti) megtisztítja lényüket.

Böjt vagy mértékletesség?

A keresztény vallást gyakorlók körében meg kell különböztetni a böjtöt a mértékletesség megtartásától. Nézzük, melyek ezek:

  • Böjt: napi egy étkezés a megengedett, de bizonyos esetekben (pl. fizikai munka, gyógyszerek szedése, stb.) a hívő vehet magához egy kevés élelmet reggel, és este is.
  • Mértékletesség: tiltja a hús fogyasztását, a tejtermékeket, az állati zsiradékkal készült önteteket, a tojást azonban nem.

A mértékletesség meghatározó egészségünk megőrzése szempontjából, a már meglévő betegségek legyőzésében. Fontos az, hogy ne vonjunk meg magunktól mindent: táplálkozásunk legyen kiegyensúlyozott, változatos. És főleg, személyre szabott. Vegyük figyelembe esetleges betegségeinket, súlyunkat, nemünket, korunkat, életvitelünket. A teljes böjt vagy a léböjtkúra csak az után ajánlott, ha értekeztünk dietológusunkkal vagy szakorvossal. Hagyjuk a „csináld magad” mozgalmakat, mert bizonyos tápanyagok hiányos bevitele, hosszú távon komoly károsodásokat okozhat. Legjobb, ha valamilyen biztos forrásból származó táplálékkiegészítőt iktatunk be mindennapjainkba, egészségünk megőrzése váljon rutinná.

Meglepő tanulmány a böjtről

Dr. Ethan Weiss, a Kaliforniai Egyetem kardiológusa klinikai vizsgálatot végzett a böjtölés hatásairól, miután egy éven keresztül minden nap dél és este 8 óra között jelentősen korlátozta a kalóriabevitelét. Elmondása szerint akkor még úgy gondolta, hogy a napon belüli éhezéssel jót tesz a szervezetének, és ennek hangos szószólója volt.
Az eredmények viszont azt mutatták, hogy az időszakos böjtnek nincsen semmiféle egészségügyi előnye, ahogyan a fogyást sem segíti. Sőt, azt figyelték meg, hogy az időszakos böjtölők kevesebb zsírt veszítettek azokhoz képest, akik hagyományos módon étkeztek.

Megtisztulás és méregtelenítés

Valljuk be, a böjtölés nem egyszerű dolog, megterheli a szervezetet, nehéz betartani. Ez rendben van, de akkor jogos a kérdés: hogyan tisztuljak meg?
Jó hír, hogy a megtisztulás könnyen megoldható úgy is, hogy közben nem kell feleslegesen kínozni magunkat. Végezzünk egy megbízható méregtelenítő programot tavasszal és ősszel, ezzel máris sokat tettünk egészségünk megőrzéséért. Akkor is ezt tegyük, ha erre testünk figyelmeztet: az indokolatlan gyakori fejfájás, emésztési panaszok, pattanások, hányinger, puffadás, székrekedés azok a jelek, amikre figyelni kell. A méregtelenítéshez mindig olyan táplálékkiegészítőt használjunk, aminek minőségéről meggyőződtünk. A kúra része a béltisztítás, amit szintén természetes összetevőket tartalmazó termékekkel oldjunk meg.  

Ne csak alkalmi legyen a megtisztulás

Azt már tudjuk, mi a teendő ősszel és tavasszal, vagy ha testünk a megtisztulás érdekében üzeneteket küld. De ne higgyük azt, hogy ezzel mindent megtettünk. Függetlenül a kúraszerű méregtelenítéstől, folyamatosan tegyünk azért, hogy szervezetünk megtisztuljon a méreganyagoktól. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt (legjobb nyersen), sok rostot, igyunk napi legalább 2,5 liter vizet, mozogjunk fél órát intenzíven minden nap. És persze felejtsük el a kész- és félkész ételeket, a szénsavas üdítőket, a fehér lisztet, a fehér cukrot, a dohányzást – egyszóval éljünk egészségesen.

https://www.insider.com/doctor-no-longer-supports-fasting-diet-study-found-few-benefits-2020-10