Szelén

A szelén egy esszenciális ásványi anyag, a periódusos rendszer 34. eleme, amely elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Bár csak kis mennyiségben szükséges, kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségünk fenntartásában.

Gyógyhatásai

A szelén egy ásványi anyag, amelyet az emberi test csak kis mennyiségben igényel, de nélkülözhetetlen a jó egészség fenntartásához. A szelén esszenciális eleme az emberi étrendnek, és az élelmiszerekben, vízben és talajban is megtalálható, de a mennyisége a földrajzi helytől függően változik.

A szelénnek több fontos szerepe van az emberi szervezetben:

Antioxidáns: A szelén része egy antioxidáns enzimnek, a glutation-peroxidáznak, ami segít semlegesíteni a szabadgyököket, és védelmet nyújt a sejteknek az oxidatív stressz ellen.

Immunrendszer támogatása: A szelén fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, segítve a fertőzésekkel szembeni ellenállást.

Szív- és érrendszeri egészség: A szelén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és segít megelőzni az érelmeszesedést.

Májműködés: A szelén részt vesz a májműködésben és a méreganyagok eltávolításában a szervezetből.

Pajzsmirigy működés: A szelén szükséges a pajzsmirigy hormonok megfelelő működéséhez és szabályozásához.

Mit mond a tudomány?

Egy német kutatás a koszorúérproblémák és a szelén kapcsolatát vizsgálta. A kísérlet során szelén tartalmú szereket adtak koszorúér betegeknek, mivel a szelén szerepet játszik a glutation peroxidáz enzim működésében. A glutation egy fontos antioxidáns mely több különböző folyamatban vesz. A glutation peroxidáz alacsony szintje pedig összefüggésbe hozható a szív-és érrendszeri problémákkal, mint amilyen a koszorúér betegség is. A kezelés 12 hete alatt a szelén tartalmú vegyületek hatására nőtt a glutation peroxidáz enzim aktivitása és javultak a páciensek laboreredményei, mely alapján a szelén hatásos lehet a koszorúér betegség kezelése során.

Felhasználása

A szelén számos egészségügyi előnnyel járhat, és hozzájárulhat különböző betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez:

Rák megelőzése: Néhány kutatás azt sugallja, hogy a szelén szerepet játszhat a rák kockázatának csökkentésében, különösen a prosztata-, tüdő- és vastagbélrák esetén.

Szív- és érrendszeri egészség: A szelénnek pozitív hatása lehet a szív- és érrendszeri egészségre a vérerek védelmével és a gyulladás csökkentésével.

Autoimmun betegségek: A szelén hiánya összefüggésbe hozható az autoimmun betegségek, például a pajzsmirigy alulműködés vagy a Crohn-betegség kialakulásával.

Immunerősítés: A szelén támogathatja az immunrendszert, segítve a szervezetet a fertőzések elleni védekezésben.

Az alacsony szelén szint számos problémát okozhat az egészség szempontjából:

Károsodott immunrendszer: Az alacsony szelén szint gyengítheti az immunrendszert, növelve a fertőzések kockázatát.

Pajzsmirigyproblémák: A szelén hiánya pajzsmirigy problémákat okozhat, például a pajzsmirigy alulműködést.

Szív- és érrendszeri problémák: Az alacsony szelén szint összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával.

A szelént élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítők formájában lehet bevinni. A jó források közé tartoznak a diófélék, a hús, a hal, a tojás, a gabonafélék és a tejtermékek. Az étrend-kiegészítők akkor lehetnek szükségesek, ha valaki alacsony szelénbevitellel rendelkezik, vagy speciális egészségügyi igényekkel él.

A szelén egy esszenciális ásványi anyag, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az antioxidáns védelemben, az immunrendszer támogatásában és a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében. Az alacsony szelén szintek számos egészségügyi problémát okozhatnak, és hozzájárulhatnak különböző betegségek kialakulásához. Az étrendünkben való megfelelő mennyiség biztosítása fontos az egészség fenntartása szempontjából.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19033020/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24668390/

https://www.healthline.com/nutrition/selenium-benefits#4.-Helps-prevent-mental-decline

 

Szelén

Név:
Szelén

Latin név:
Szelén

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Hepadone Vital az egészséges májműködéshez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Antioxidáns hatóanyagai védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen.

    Hepadone Vital

    8090 Ft

    A Hepadone Vital az egészséges májműködéshez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Antioxidáns hatóanyagai védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen.