Crohn betegség – Hogyan enyhíthető?

Crohn betegség – Hogyan enyhíthető?

A Crohn betegség a kevésbé ismert emésztőrendszeri megbetegedések egyike. Összességében sok ember szenved tőle azonban mégse túlzottan gyakori az előfordulása. Az Egyesült Államokban például kevesebb mint 1 millió embernél diagnosztizálták, ami a teljes 350 milliós népességre vetítve viszonylag alacsony szám.

Ez a betegség a gyulladásos bélbetegségek csoportjába tartozik, mivel lefolyása során a belek belső fala begyullad ami további problémákat eredményez. Valamennyire hasonlít a colitis-hez, ami szintén gyulladásos bélbetegség azonban van néhány különbség.

A Crohn betegség többnyire a vékony és a vastagbélben okoz gyulladást, viszont a teljes emésztőcsatornát érintheti. Így tehát a colitis-szel szemben meglepő módon még a szájban vagy a végbélben is okozhat gyulladást, kisebesedést. Előfordul, hogy csupán az emésztőcsatorna egyes részeit támadja meg, érintetlenül hagyva a többit. Súlyosságát tekintve széles a skála; az enyhétől a súlyoson át az életveszélyesig bármilyen tartományban mozoghatnak a tünetei. A betegség krónikus, tehát hosszantartó, akár egy életen át is elkísérhet.

A Crohn betegségnek is több fajtája létezik, attól függően az emésztőcsatorna mely területét érinti:

Ileitisz: A gyulladás csak a vékonybelet érinti.

Ileokolitisz: Itt a vékonybél mellett már a vastagbél felsőbb szakaszára is átterjedt a gyulladás.

Gasztroduodenális: Ennél a fajtánál a patkóbél (duodenum) és a gyomor az ahol a gyulladás jelentkezik.

Jejunoileitisz: Itt a vékonybél felső szakaszán foltokban jelenik meg a gyulladás.

Mik a tünetei?

A Crohn betegség tünetei hasonlóak más emésztőrendszeri megbetegedések tüneteihez. Olyan tünetek tapasztalhatók mint

  • Hasmenés
  • Láz
  • Fáradtság, kimerültség
  • Hasi fájdalmak
  • Fogyás
  • Étvágytalanság, étvágyvesztés
  • Gyakoribb székelés

Ahogy a betegség fokozatosan rosszabbodik, úgy újabb és komolyabb tünetek jelentkezhetnek. Kialakulhatnak fisztulák, melyek a szervezet két pontja közötti „alagutak” melyeknek nem lenne szabad összeköttetésben lenniük; mint pl. a bél és valamilyen egyéb a környéken lévő terület. Ez azért is veszélyes mert a bélben felgyülemlő genny illetve a béltartalom a szervezet más pontjain fertőzéseket okozhat.

A legtöbb esetben a betegség tünetei fokozatosan jönnek elő. Némely esetben azonban, hirtelen is felléphetnek, de ez nem túl gyakori. Némely tünet az idő előrehaladtával súlyosbodhat, lehetnek időszakok amikor a betegség fellángol majd alábbhagy.

Okai

Annak ellenére, hogy nem újkeletű betegségről van szó, a Crohn betegség pontos okai a mai napig tisztázatlanok. Okok hiányában a kutatások alapján inkább hajlamosító tényezőkről beszélhetünk. Az egyik ilyen tényező sok egyéb megbetegedéshez hasonlóan a genetikai tényezők. Ha a felmenők között vannak olyanok akik ebben szenvedtek akkor jó eséllyel ez lehet az egyik oka ha nálunk is előjön.

Az öröklődés mellett autoimmun eredet is állhat a háttérben. Mint más betegségeknél is, itt is az immunrendszer valamilyen okból kifolyólag az emésztőcsatorna egyes részeit ellenségként kezeli és támadást intéz ellene, amelynek következtében az begyullad.

A dohányzás is szerepet játszhat a kialakulásában. Kutatások alapján a Crohn betegségben szenvedők több mint fele dohányos ami arra enged következtetni, hogy a dohányzás egy fontos tényező a kialakulásában. A pontos mechanizmusa ugyan ennek sem ismert, azonban feltehetően az állhat a háttérben, hogy a cigarettafüst több ezer különféle vegyületet tartalmaz, valamint a dohányzás hatással van a belek vérkeringésére is.

Szintén egy lehetséges kiváltó ok a bélflóra egyensúlyának hiánya vagy valamilyen emésztőrendszert megtámadó fertőzés.

Bár a Crohn betegség kialakulása nem köthető kifejezetten egy-egy étel fogyasztásához, mégis a zsíros étrend valamennyire növeli a betegség kialakulásának kockázatát.

Kezelés

Gyógyítására jelenleg nincs mód, a kezelése viszont lehetséges. A kezelés célja, hasonlóan a colitis kezeléséhez a tünetmentes, enyhébb időszakok hosszabbra nyújtása és a fellángolások enyhítése. Megfelelő kezeléssel ugyanis jelentősen javítható az életminőség.

A megfelelő kezelés első lépése a diagnózis felállítása. Hasonlóan a többi emésztőrendszeri betegséghez, itt többféle vizsgálati módszer lehetséges. A vérvétel illetve a székletmintavétel viszonylag elterjedt, de a kolonoszkópia illetve a különböző képalkotó eljárások mint CT vagy MR is szóba jöhetnek.

Maga a kezelés gyakran antibiotikumok illetve kortikoszteroidok segítségével történik. Természetesen ez egyénenként változhat, figyelembe véve a tünetek fajtáját és súlyosságát is.  Szóba jöhetnek még az immunrendszer aktivitását csökkentő gyógyszerek is hiszen a betegséget maga az immunrendszer is okozhatja. Amennyiben a hasmenés a probléma, úgy hasfogókra is szükség lehet. Mivel a vastagbél illetve a vékonybél belső falán elhelyezkedő gyulladt területek akár ki is lyukadhatnak, a műtét szükségessége sem kizárt. A műtét sem jelent a betegségre végleges megoldást, célja a perforáció miatt kialakuló fertőzés, az esetleges belső vérzés és az életveszély megszüntetése.

Mi történik ha nem kezelik?

Senki nem szeretne a Crohn betegség tüneteivel nap mint nap szembesülni, azonban ennek ellenére sokan mégis halogatják az orvost. Ahogy más betegségek esetén, úgy ez itt sem túl jó ötlet. A Crohn betegség – főleg ha kezeletlen – nagyban növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Emellett kialakulhatnak fisztulák is melyek gennyel telve elfertőződhetnek.

További szövődményként fekélyek alakulhatnak ki illetve felléphet bélelzáródás is ami szintén műtéti beavatkozást igényel.

Ezeken felül még az alultápláltság és a vérszegénység is probléma lehet. A hosszantartó hasmenés miatt a belek nem tudják megfelelő mértékben felszívni a tápanyagokat ami alultápláltsághoz fog vezetni, akkor is ha egyébként normál, egészséges mennyiségű ételt fogyasztunk.

A fekélyek illetve a gyulladás miatt kialakuló belső vérzés pedig vérszegénységet fog okozni, hiszen folyamatosan szivárog el a vérünk.

Vannak természetes módszerek is?

Mivel a betegség kiváltó oka nem ismert, így a kezelése is igen nehézkes. Ugyan nem kifejezetten az étkezés a felelős a kialakulásáért, de a zsírosabb ételek kerülendők amennyiben fennáll a betegség. A dohányzást ugyancsak el kell felejteni, hiszen e betegség mellett még rengeteg egyéb módon is károsítja az egészséget.

Egy 1996-os tanulmány szerint a halolaj segíthet a tünetmentes időszak meghosszabbításában. A halolaj omega 3 zsírsav tartalmának köszönhetően csökkenti a gyulladást, így enyhítheti a Crohn betegség tüneteit is, de mint más, úgy ez sem gyógyítja véglegesen.

Egy másik lehetőség a probiotikumok alkalmazása. A probiotikumok számos más emésztőrendszeri betegség esetén jelentenek hatékony is egyben természetes megoldást is. Hogy a Crohn betegséget mennyiben képesek kezelni, jelenleg még vitatott és több kutatást igényel. Amit érdemes kiemelni, hogy az elmúlt években nagyon sok kutatás erősítette meg a bélflóra állapotának szerepét a Crohn betegség kialakulásában illetve kórlefolyásában.

Ebből adódóan jó okunk lehet feltételezni, hogy a probiotikumok, melyek a bélflóra szerves részét képezik segíthetnek a betegség szinten tartásában és a tünetek enyhítésében. Azonban az, hogy pontosan melyek azok a baktériumtörzsek amelyek pozitív hatást gyakorolhatnak az ebben a betegségben szenvedők állapotára még nem egészen tisztázott. Ami viszont biztos, hogy a Crohn betegségre szedett antibiotikumok ha egy problémát meg is oldanak, rögtön szülnek vele egy másikat hiszen tönkreteszik a bélflórát. Ennek helyreállítására kiváló megoldást jelentenek a probiotikumok ezért antibiotikum mellé mindenképpen érdemes fogyasztani őket.

 

Források:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199606133342401#t=article

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1856223/

https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/crohns-disease/symptoms-causes