Nincsenek termékek a kosárban.
A béta-glükánok a természetben előforduló összetett szénhidrátok, különböző baktériumok, gombák, élesztőgombák és gabonák sejtfalában megtalálható prebiotikus rostok. Régen környezetünk bővelkedett baktériumokban és vírusokban, az immunrendszerünk folyamatosan igénybe volt véve. Immunrendszerünk a környezetünkben élő baktériumok, penészgombák és élesztőgombák sejtfalaiban levő 1-3, 1-6 β-glükánoknak nevezett molekulákat tanulta meg felismerni, ezek jelenlétére aktiválódik. A modern mezőgazdaságnak és a túlságosan higiénikus környezetnek köszönhetően kiírtottuk a béta-glükánokat is környezetünkből, ez a hiány immunrendszerünket gyengébbé és kiegyensúlyozatlanná teszi. Mindegyik béta-glükán típus különböző szerkezeti képlettel rendelkezik, melyeknek egyedi biológiai aktivitásuk van. A kutatások igazolták, hogy az élesztőgombából származó béta-glükánoknak van a legerősebb immunrendszer-erősítő tulajdonsága.
A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az emberi napi étrendben lévő élelmiszerekben természetesen előforduló béta-glükánok fontosak a krónikus, nem fertőző betegségek megelőzésében. A béta-glükán számos jótékony egészségügyi tulajdonsággal rendelkezik, beleértve bizonyos emésztőrendszeri betegségek megelőzését és kezelését, valamint az immunrendszer támogatását. Csökkenti a koleszterin és a glükóz koncentrációját a vérben, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát. A lipidszintre és a glükóz anyagcserére gyakorolt hatásai mellett a béta-glükán antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik azáltal, hogy megköti a szabad gyököket, tehát csökkenti a betegségek, köztük az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, a neurodegeneratív betegségek, a cukorbetegség és a rák kialakulásának kockázatát. Immunstimuláló és daganatellenes hatásokról is ismertek. A béta-glükán immunstimuláló aktivitása az immunsejt felszínén jelenlévő specifikus receptorokhoz való kötődés eredményeként jelentkezik. A béta-glükán a prebiotikumok csoportjába tartozik, amelyek serkentik a kívánt természetes bélmikrobióta növekedését és aktivitását, miközben gátolják a kórokozók növekedését. Fontos szerepet játszik a gyomor-bél traktus megfelelő működésében és a gyulladások, valamint a vastagbélrák megelőzésében. A béta-glükán tulajdonságaiból származó számos egészségügyi előny kulcsszerepet játszhat az egészség javításában és a krónikus, nem fertőző betegségek, például a cukorbetegség, a hiperkoleszterinémia, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák megelőzésében.
A gabonafélékben található vízoldékony béta-glükán megakadályozza a koleszterin felszívódását a bélrendszerben. A béta-glükán a teljes koleszterinszintet akár 17%-kal, a káros LDL koleszterin szintjét 2-16%-kal is csökkenti. Egyes kutatások szerint napi 15 gramm élesztőből nyert béta-glükán 7 héten keresztül történő fogyasztás akár 8%-kal csökkentheti a koleszterinszintet.
Több laboratóriumi- valamint állatkísérletek igazolta a béta-gukánok tumorellenes hatását. Egyes vizsgálatok eredményei alapján a kemoterápia hatását is erősítette. Klinikai vizsgálatban pedig, előrehaladott gyomorrákban és vastagbélrákban szenvedő betegeknek a Shiitake gombából kinyert béta-glukánok hosszabbították meg életüket.
A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres béta-glükán fogyasztás támogatja a bélflóra egészségét, segíthet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá serkentheti az immunrendszer működését.
A betaglukán fokozza az immunsejtek aktivitását, aminek köszönhetően ellenállóbbá teszi a szervezetet a kórokozó vírusokkal és baktériumokkal szemben. Mivel a béta-glükán által aktivált immunsejtek élettartama legfeljebb nagyjából két nap, így a védelmi hatást addig élvezhetjük, ameddig szedjük.
A béta-glükán a prebiotikumok csoportjába tartozik, amelyek serkentik a kívánt természetes bélmikrobióta növekedését és aktivitását, miközben gátolják a kórokozók növekedését. Fontos szerepet játszik a gyomor-bél traktus megfelelő működésében és a gyulladások, valamint a vastagbélrák megelőzésében. A béta-glükán tulajdonságaiból származó számos egészségügyi előny kulcsszerepet játszhat az egészség javításában és a krónikus, nem fertőző betegségek, például a cukorbetegség, a hiperkoleszterinémia, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák megelőzésében.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22187640/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5810204/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3083785/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7979607/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31960663/