Nincsenek termékek a kosárban.
Publikálva 2021.06.10. napján
Tartalom
A laktáz, más néven laktáz-florizin-hidroláz, a vékonybél által termelt emésztőenzim, mely a laktóz (tejcukor) lebontását katalizálja. Feladata az, hogy az alapállapotban nehezen emészthető laktóz óriásmolekulát alkotóelemeire, glükózra és galaktózra szedje szét. Ezeket a kisebb cukormolekulákat az emésztőrendszer már egyszerűbben képes metabolizálni, felszívni és hasznosítani.
Emberekben a laktáz csecsemőkorban található meg a legnagyobb mennyiségben. Azonban, az enzimet kódoló génmutáció következtében örökletes laktázhiány alakulhat ki, mely laktózintoleranciát, vagyis a laktóz elégtelen emésztését eredményezi. A gyomor-bél traktusban felszívódni képtelen anyag baktériumok általi erjesztésen megy keresztül, aminek következményei a belekben keletkezett gázképződés, és bélrendszeri problémák lehetnek.
Mivel a laktáz az emberi szervezet által előállított emésztést támogató enzim, így élelmiszerekben nem található meg. Laktózt viszont köztudottan a tejtermékek tartalmaznak túlnyomó részben. Ezek közül az alábbiak számítanak a legfőbb tejcukor forrásnak:
Mivel ezekben az élelmiszerekben rendkívül magas a laktózszint, azok az személyek, akik szervezete nem termel elegendő laktázt, emésztési nehézségeket tapasztalnak fogyasztásuk során. Valójában, több kutatás is úgy találta, hogy a világ felnőtt lakosságának közel 70%-a lehet laktázhiányos. Ez különösen igaz a kelet-ázsiai, nyugat-afrikai, arab, zsidó, görög és olasz származású egyénekre.
A tejtermékekben nagy mennyiségben fellelhető laktóz elősegíti a hasznos bélbaktériumok, például a Bifidobacterium bifidum (belekben és a gyomorban található baktérium, mely támogatja az emésztési folyamatokat) és a Lactobacillusok (az étel lebontásában és felszívódásában szerepet játszó baktériumok) szaporodását. Ezzel párhuzamosan gátolja bizonyos típusú kórokozó baktériumok és endotoxinok (a baktériumsejtek elpusztulása során keletkező méreganyagok) hatását. Továbbá, a laktóz növelheti a bélfertőzésekkel szembeni ellenállást a csecsemők és a gyermekek körében, valamint hozzájárulhat az egészséges bélflóra fenntartásához. Ezeken kívül, a tejtartalmú élelmiszerek bővelkednek kalciumban is, mely nagymértékben hozzájárul a csontok erősítéséhez, legfőképp gyermekkorban. Ezért, a laktózérzékenységgel küzdőknek alacsonyabb lehet a csontsűrűsége, valamint csontjaik törékenyebbek lehetnek.
Ha a vékonybél nem termel elegendő mennyiségű laktázt a tejcukor emésztéséhez, az alábbi kellemetlen szimptómák jelentkezhetnek:
A gyomorfájdalom és a puffadás a laktózérzékenység gyakori velejárója gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.
Ha a test képtelen megbirkózni a laktóz lebontásával, akkor az makromolekulaként éri el a vastagbelet. A vastagbél falát bélelő sejtek nem tudják felszívni az olyan szénhidrátokat, mint a laktóz, azonban az ott élő, természetesen előforduló baktériumok (mikroflóra) elkezdik erjeszteni és lebontani az anyagot.
Ez a folyamat rövid szénláncú zsírsavakat, valamint hidrogén-, metán- és szén-dioxid-gázokat szabadít fel, melyek gyomorfájdalomhoz és görcsökhöz vezethetnek. A felfúvódást a vastagbélben megnövekedett vízmennyiség és gáz okozza, ami miatt a bélfal széltében megnyúlik, és duzzanatot idéz elő.
A laktáz enzim elégtelen mennyisége hasmenést okozhat a vastagbél vízmennyiségének emelkedése következtében, ami növeli a széklet térfogatát és folyadéktartalmát. Ez csecsemőknél és kisgyermekeknél gyakrabban fordul elő, mint felnőtteknél.
A laktóz mikroflóra által történő fermentációja során gázok és savak termelődnek. A savak többsége visszaszívódik a vastagbélbe, mely tovább fokozza az ott felgyülemlett vízmennyiséget.
Érdemes tudni, hogy nem minden hasmenést okozó szénhidrát származik laktózból. Valójában egy kutatás szerint, az elfogyasztott szénhidrátok 2–20%-a emésztetlenül jut el a vastagbélhez, még egészséges személyek esetén is.
A laktózintoleranciában szenvedő betegeknél a vastagbél mikroflórája eredményesen képes a laktózt savakká és gázokká erjeszteni. Mivel ez tovább serkenti a puffadást, egyenes arányban nő vele a bélgázképződés is.
A székrekedést a kemény, ritka széklet, gyomorpanaszok, felfúvódás és hastájéki terhelésérzet jellemzi.
Habár olykor ezt a szimptómát is a laktózérzékenységnek tulajdonítják, ez a panasz sokkal ritkábban fordul elő, mint a hasmenés. Eddig a metán székrekedést okozó hatásait csak irritábilis bél szindrómában (IBS) és bakteriális túlnövekedésben szenvedő embereknél vizsgálták. Ezért, a székrekedést gyakran inkább más emésztőrendszeri rendellenességhez kapcsolják.
Míg a laktóz nem megfelelő emésztésének elsődleges tünetei a gyomor-bélrendszert érintik, a következő tényezők is utalhatnak erre a problémára:
Fontos kiemelni, hogy tévesen olyan személyek is laktózérzékenységre gyanakodnak tüneteik alapján, akik valójában tejallergiában szenvednek. Noha sokan szinonimaként használják a két fogalmat, egyáltalán nincsenek összefüggésben. Viszont, mivel szimptómáik hasonlóak lehetnek, gyakran félreazonosítják őket.
Közel sem! A tejallergia a tejben megtalálható fehérjékre, pontosabban a kazeinre és savófehérjékre adott allergiás immunválasz. Mint nevéből is kiderül, esetében egy ételallergiáról van szó.
A laktózérzékenységet és tejallergiát megkülönböztető legfőbb faktor az, hogy míg az előzőnél kis mértékű tejtermék fogyasztása sem biztos, hogy tüneteket produkál, addig utóbbinál ugyanez a mennyiség súlyos, olykor életveszélyes immunreakciót is kiválthat.
A krónikus tejallergia akár sokkhoz is vezethet. Leggyakoribb, emésztőrendszert támadó tünetei közé tartozik a puffadás, hasi görcs, túlzott bélgázképződés, reflux, hasmenés és hányás.
Ezek mellett, a következő légúti és bőrproblémákat is előidézheti:
Számos oka lehet annak, hogy egyesek a tejtartalmú élelmiszerek alternatíváit preferálják. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:
A laktózt nem is olyan egyszerű teljesen elhagyni étrendünkből, mint gondolnánk. Előfordulhat, hogy tudomása szerint nem fogyaszt tejtermékeket, érthetetlen módon mégis jelentkeznek Önnél a laktózérzékenység jellegzetes tünetei. Mitől lehet ez? Nos, egyes élelmiszerek tejcukor hozzáadásával készülnek. Ezek közül a következőkbe futhat bele leggyakrabban:
Ezért, kiemelkedően fontos, hogy mindig nézze meg az élelmiszerek címkéjén feltüntetett összetevőket.
Ugyanezt tanácsoljuk a vegánok számára is, hiszen látható, hogy olyan termékek is tartalmazhatnak az étrend által nem megengedett anyagokat, melyek nem egyértelműen kerülendők.
Az étrendváltoztatás mellett ajánlott lehet az enzimet táplálékkiegészítő készítményekkel pótolni, melyek általában cseppek és tabletták formájában elérhetők.
Ezek a szerek elősegítik a vékonybélben történő laktáztermelődést, ami pozitív hatást gyakorol az ételek és folyadékok emésztésére. Szedésük általában tejtermékek fogyasztása előtt javasolt.
https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2017/07/lactose-intolerance/https://www.healthline.com/nutrition/lactose-intolerance-symptomshttps://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-allergy/symptoms-causes/syc-20375101