Parazitaellenes készítmény, mely gondosan összeválogatott gyógynövényeket és parazitaellenes hatásukról ismert növényeket tartalmaz. Segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.
Méregtelenítést és májtisztítást elősegítő gyógynövényes táplálékkiegészítő. Segít a szervezetnek eltávolítani a legveszélyesebb nehézfémeket a vér, a máj, a vesék és egyéb szervek méregtelenítése közben.
Minőségi probiotikum 50 milliárd élőflórával, 15 gondosan válogatott probiotikum-törzzsel támogatja emésztőrendszere és immunrendszere működését.
Széles spektrumú multivitamin- és ásványianyag komplex. Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.
Magas hatóanyag tartalmú prEbiotikus készítmény, amely tápanyagot biztosít a vastagbélben található hasznos baktériumok számára
Probiotikum + prebiotikum kombináció. Kombinált bélflórát támogató program a bélrendszer egészségéért. Napi adagban 50 milliárd hasznos probiotikus baktériummal és 15 féle törzsel, szinergiában PrEbiotix Ultra-val mely 4 féle prEbiotikus hatóanyagot tartalmaz, közul az egyik a ResistAid® amely több innovációs díjat nyert.
Magas hatóanyagtartalmú emésztőenzimeket tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a legtöbb emésztési problémát, mint például a puffadást, felfújódást, szélgörcsöket, gyomorégést, a lassú emésztést, az irritációt vagy egyéb emésztési zavarokat. Étkezés közben fogyasztva segítik az emésztést.
Kapszulánként 12,5 milliárd hasznos probiotikus baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megoldást adhat olyan problémákra mint a szorulás, illetve székrekedés. Megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.
Parazitaellenes gyógynövény szirup gyermekeknek. Parasic Junior®, olyan finom hogy a gyerekek kérni fogják! Tökéletes megoldás lehet arra, hogy a gyermekeinket megszabadítsuk az élősködőktől.
Gyógynövényes májvédő készítmény
Természetes megoldás gyomorfekély és refluX ellen. Felgyorsítja az emésztőrendszeri fekélyek gyógyulását. Segít a bélnyálkahártya regenerációjában.
Májvédő és regeneráló gyógynövényes kapszula
A Hepadone Protect® - 10 gyógynövény kombinációja. Hozzájárulhat a máj egészséges működésének fenntartásához.
Egyedi termékkombináció a teljeskörű májvédelemért. Kúra összesen 16 aktív hatóanyagot tartalmaznak a májszövetek megújulása érdekében.
Swiss Fiber Daily® - Élelmi rostban gazdag gyógynövény készítmény. Okos megoldás ez emésztési egészségért, nem csak utazáshoz. Az akáciából származó Floracia® poliszacharidjai erősítik az immunrendszert
Emésztést segítő, székletlazító rostkészítmény. A béltisztító rostok segítségével megtisztíthatja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzheti az újabb lerakódások képződését.
Egyedi termékkombináció a teljes körű béltisztításért. A Clean Inside® béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.
Fogyást segítő rost készítmény. Finom gyümölcsös ízével, textúrájával és gondosan válogatott, természetes összetevőivel támogatja a diétás célok elérését.
Paraziták elleni és méregtelenítést támogató csomag gyógynövényekkel, huminsavval és glutationnal
Egyedülálló összetétellel és természetes hatóanyagokkal a tartós fogyásért. Anyagcsere-fokozó FitForm® rost és a fogyást elősegítő, probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó FitForm® Flora.
Swiss Probiotix HerCare | Újgenerációs Női probiotikum, 7 féle törzset és kapszulánként 10 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bél és a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához.
Swiss Probiotix HerCare® + D-mannose és tőzegáfonya. Újgenerációs Női probiotikum, mely hozzájárul a bél és a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához. Szinergiában a D-mannóz és tőzegáfonya kivonattal pedig húgyúti fertőzések csökkentését és azok tisztaságának fenntartását segíti.
Természetes védelem a húgyutak egészségéért
Bélműködést szabályozó gyógytea. 13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.
Egyedi termékkombináció a teljes körű méregtelenítésért. A ToxiClean méregtelenítő kúra arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.
Immunvédelmi Duo – D3-vitamin cseppek és DetoXvital vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi kivonatokban gazdag egyedi összetételű kapszula
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Nincsenek termékek a kosárban.
Publikálva 2025.11.28. napján
Tartalom
Az emberi szervezet egyik legfontosabb, de még részben feltáratlan kapcsolatrendszere a bél–agy tengely (gut–brain axis). Ez a kétirányú kommunikáció a központi idegrendszer és a bél mikrobiomja között zajlik, és számos fiziológiai folyamatot befolyásol: az immunrendszert, az anyagcserét, az emésztést, a hangulatot, a stresszválaszokat és a kognitív funkciókat. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a rostokban gazdag étrend és a fermentált ételek fogyasztása kulcsfontosságú a mikrobiom egészségének fenntartásában, ami közvetlen hatással lehet a testi és mentális jólétre.
A bél–agy tengely a bélrendszer és az agy közötti folyamatos kommunikációs hálózat. Ezen keresztül:
Barátaink, a belünkben élő mikróbák szüntelenül együttműködnek és kommunikálnak egymással, hogy eredményesen végezhessék munkájukat, megőrizzék egészségünket. Mivel az egyes fajok kölcsönösen függnek egymástól, csak akkor képesek ellátni feladatukat, ha megőrzik sokféleségüket és a különböző fajtáik közti arányt, tehát a sokszínű mikrobiom előfeltétele az ember egészségének és hosszú élettartamának. A mikrobiom egyensúlyának felborulását a bélrendszer diszbiózisának nevezzük. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy ez az állapot számos idegrendszeri, neurodegeneratív, pszichiátriai és egyéb betegség gyökere és forrása.
A bélhámszövet a legnagyobb kiterjedésű szervünk, ami 2 teniszpálya nagyságú. A vastag és vékonybél falát beboritó egyetlen sejtsornyi vastagságú hámszövetet nevezzük a bél epiteliumának. Csupán egyetlen sejtréteg áll az elfogyasztott táplálék és testünk belseje között! Ezek a sejtek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hogy mindent megtartsanak a helyükön – a táplálékot és a baktériumokat a belekben. Ahogy az egyed öregszik, a bélfala porózussá válik és a baktériumok képesek kijutni rajta. Ezt a jelenséget nevezzük szivárgó bélnek. Ez lobbantja fel az alacsony fokú krónikus gyulladást, ami kapcsolatban áll a neurodegenerációval, vagyis az idegsejtek elhalását okozza, ami mozgásbeli és szellemi működésbeli problémákat okoz.
Egyes kutatások szerint a szivárgó bél-szindróma gyógyítható. Bizonyíték erre egy 2020-ban közzé tett tanulmány: Az egereket bélrendszeri diszbiózist és szivárgó bél-szindrómát előidéző étrendre fogták. A beleikben tenyésző baktériumok a bélfalon áthatoltak, eljutottak és megtelepedtek az agyukban. Mikor változtattak a kisérleti állatok étrendjén, a mikrobiomjuk stabilabb lett és a szivárgó bél-szindróma megszűnt.
A belek második védelmi vonalát a nyálkaréteg képezi. A nyálkaréteg megfelelő vastagsáságáért az Akkermansia muciniphala baktériumfaj felelős. Ez a baktériumfaj a bél nyálkahártyájával táplálkozik, melyből vajsavat termel. A kiegyensúlyozott belső környezetben hozzájárul a vajsav képződéshez, ami több nyálka termelésre serkenti a bélfalat borító sejteket. A vajsav enyhíti a gyulladást és támogatja a mitokondriumok épségét, röviden a bélfal egészségét.
Ha a szervezet belső egyensúlya felborul a védő nyélkaréteg elvékonyodik, az Akkermansia muciniphala baktériumfaj táplálék hiányában fokozatosan elpusztul. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő rostot a mikrobiomot alkotó többi baktérium, mivel nem jut táplálékhoz feléli a maradék nyálkaréteget és kialakul a szivárgó bél. A bélfalon átszivárgó lipopoliszacharaidok, amik elpusztult baktériumok sejtfalának töredékei és az emésztetlen fehérje fragmentumok az immunrendszerünk számára betolakodók, nem ismeri fel őket és gyulladásos folyamatokat indít be. Az ilyen téves reakció csak akkor fordulhat elő, ha a belső egyensúly felborul, mivel az immunsejteket a belünkben élő mikróbák képzik ki, saját immunsejtkiképző stratégiájukkal, továbbá a mikróbák közötti jelzések eleve befolyásolják, miként termeli meg és használja fel immunrendszerünk az antitesteket.
A növényi rostok olyan szénhidrátok, amelyeket az emberi szervezet nem tud lebontani a vékonybélben. A vastagbélbe jutva a bélbaktériumok fermentálják őket, és rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) keletkeznek, amelyek számos mechanizmuson keresztül támogatják az egészséget:
GyulladáscsökkentésAz SCFA-k csökkentik a proinflammatorikus citokinek (pl. IL-6, TNF-α) termelését, mérséklik az alacsony fokú krónikus gyulladást, ami összefüggésbe hozható depresszióval és szorongással.
Neurotranszmitter-szabályozásA szerotonin termelésének kb. 90%-a a bélben történik. Az SCFA-k és a prebiotikus rostok támogathatják a szerotonin és más neuroaktív vegyületek termelését, stabilizálva a hangulatot és javítva a kognitív funkciókat.
Stressz- és kognitív funkciókA mikrobiom diverzitása összefügg a kortizol szabályozásával, a memória és a tanulási képességek optimalizálásával. Állatkísérletek szerint SCFA-bevitel javíthatja a stresszválaszokat és csökkentheti a depresszió- és szorongásszerű tüneteket.
Rostforrások: hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, magvak.
A lektinek növényi fehérjék, amelyek hüvelyesekben, teljes kiőrlésű gabonákban és egyes zöldségekben találhatók. Sérült bélfal vagy diszbiózis esetén irritálhatják a bélfalat, fokozhatják a gyulladást, és növelhetik a bél „átjárhatóságát”, ami szisztémás gyulladás révén befolyásolhatja az agyműködést. Egészséges bélnyálka esetében a lektinek nem okoznak problémát, mivel fehérjék lévén magához vonzza és megköti őket a nyák.
Megoldás: áztatás, főzés, csíráztatás vagy fermentálás csökkenti a lektinek aktivitását, így a hüvelyesek és gabonák biztonságosan beilleszthetők az étrendbe.
A fermentált ételek (pl. joghurt, kefir, savanyú káposzta, kimchi, miso) élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a mikrobiom sokszínűségét és stabilitását. Az erjesztett táplálékok azért is olyan fontosak, mert egyeránt tartalmaznak élő és elpusztult baktérriumokat, valamint posztbiotikumokat mint például a poliamin. A posztbiotikumok feladata az immunválasz modulálása és a bélfal megóvása.
Az erjesztett élelmiszerek közül a legjobb választás a natúr juh- és kecsketejből készült joghurt, az alacsony cukortartalmú kombucha, pasztőrözetlen tejből készült nyers sajtok, az almaecet, savanyúkáposzta, csalamádé és a kimchi.
Aki a húst részesíti előnyben, azok számára jó hír, hogy a prosciutto nyers sonka is erőteljes probiotikus hatással rendelkezik!
A polifenolok olyan növényi eredetű természetes vegyületek, amelyek több fenolos csoportot tartalmaznak. Gyakran a növények védelmi mechanizmusaihoz kapcsolódnak: a fény, a kártevők vagy a kórokozók elleni védelemben játszanak szerepet. A polifenolok leginkább antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek.
A polifenolokat a bélbaktériumok előemésztik, mielőtt a szervezetből felszivódó bioaktív vegyületekké alakulnak. Tehát, csak azok tudnak részesülni a jótékony hatásaikból, akik bélflórája rendben van. A polifenolok kétirányú kapcsolatban állnak a mikrobiomunkkal. A bélbaktériumok feldolgozzák őket, a polifenolok viszont szabályozzák a baktériumok egyensúlyát a bélben. A rezveratrol nevű polifenol pozitív hatással van az agyra. Képes megóvni az Alzheimer-kórtól, úgy, hogy meggátolja a memória hanyatlását és támogatja a neuroplaszticitást, továbbá közvetve serkenti a neurogenézist, vagyis az új idegsejtek keletkezését.
A polifenolok megtalálhatók például a kávéban, kakaóban, borban, fűszerekben, gyógynövényekben – menta, kivi, gránátalma vagy bogyós gyümölcsök.
A bélflóra egészsége közvetlenül hat az agyra. A diszbiózis, az alacsony rostbevitel vagy a nem megfelelően kezelt lektinek gyulladást okozhatnak, ami befolyásolja a neurotranszmitterek működését, hozzájárulva a depresszió, szorongás, alvászavar és kognitív zavarok kialakulásához (PMC10882305).
Tudományos adatok szerint a rostban gazdag étrend és a fermentált ételek rendszeres fogyasztása:
A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a rostok és fermentált ételek tudatos fogyasztása hosszú távon elősegíti a mikrobiom egyensúlyát, támogathatja a bél–agy tengely optimális működését, és ezáltal javíthatja a mentális és fizikai egészséget.
Felhasznált irodalom:
Dr. Steven R. Gundry: A bél-agy paradoxon – A mikrobiom szerepe a mentális jóllétünk és az egészségünk megőrzésében, 2025, ISBN 978-963-572-578-6