Articsóka kivonat – Cynara scolymus

Az articsóka (Cynara scolymus) már az ókori ember számára is ismert gyógynövény volt, hiszen a rómaiak és a görögök is alkalmazták emésztési panaszokra. A mediterrán országokban tavasztól őszig folyamatosan terem, így a helybéliek frissen fogyaszthatják. Érdekesség, hogy az ókorban emésztés javítása mellett afrodiziákumként is használták az articsókát.

Gyógyhatásai

Nagyon gazdag A-, C-, B1-, B2-, valamint K-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig bővelkedik kalciumban, foszforban, magnéziumban, vasban és káliumban. Főbb hatóanyagai a béta-karotinok, a klorogénsav, a rutin, a kvercetin, a galluszsav valamint a luteolin. Kivló antioxidáns, mely lassítja a bőr öregedését és segíti a daganatok megelőzését a szabadgyökök megkötése által. Gyulladáscsökkentő, mely alkalmazható reuma enyhítésére, köhögés csillapítására, de a vese, az epe és a hólyagpanaszok is enyhíthetők vele.

Az articsóka szabályozza az étvágyat, valamint 100 grammban kevesebb mint 50 kalória van, így fogyókúrázóknak mindenképpen érdemes fogyasztani. Vízhajtó, mely segít a méregtelenítésben, enyhíti a hasi fájdalmakat, hányingert, rosttartalmának köszönhetően pedig tisztítja a beleket. A benne található inulin segíti a belekben élő probiotikus baktériumok elszaporodását, mely jó hatással van az immunrendszer működésére. Enyhíti a székrekedést, hasmenést, segít megelőzni a gyomorfekélyt illetve elősegíti a helyes emésztést.

Csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a vért a benne található cinarinnak köszönhetően valamint a magas vérnyomást is képes csökkenteni, mely által véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Mit mond a tudomány?

A University of Reading kutatói IBS-es betegeken tesztelték az articsókát. A leveleinek kivonatát 6 héten át adták pácienseknek akiknek túlnyomó többsége javulásról számult be a betegség tüneteit illetően.

Az articsóka felhasználása

Mivel nem nagy a kalóriatartalma, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, már csak étvágycsökkentő hatása miatt is. Az articsóka segít olyan emésztési panaszok mint a székrekedés, hasmenés, IBS kezelésében, illetve a gyomorfekély megelőzésében. Helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, enyhíti a gyomorégést, valamint vízhajtó hatása révén segít a méregtelenítésben. Tisztítja a vért valamint segít csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást. Segít olyan daganatok kezelésében mint a mellrák, leukémia vagy a prosztatarák.

Hivatkozások

Gebhardt, “Antioxidative and protective properties of extracts from leaves of the artichoke (Cynara scolymus L.) against hydroperoxide-induced oxidative stress in cultured rat hepatocytes,” Toxicology and Applied Pharmacology, vol. 144, no. 2, pp. 279–286, 1997

Kirchhoff R, Beckers C, Kirchhoff GM, et al. Increase in choleresis by means of artichoke extract. Phytomedicine 1994;1:107-15.

Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Marakis G, Booth JC. Artichoke leaf extract reduces symptoms of irritable bowel syndrome and improves quality of life in otherwise healthy volunteers suffering from concomitant dyspepsia. J Alter Complement Med. 2004 Aug;10(4):667-9.

Fintelmann V. Antidyspeptic and lipid-lowering effect of artichoke leaf extract. Zeitschrift fur Allgemeinmed 1996;72:1-19.

Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Wallis C, Simpson HC. Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. 2008 Sep;15(9):668-75.

 1. Speroni, R. Cervellati, P. Govoni, S. Guizzardi, C. Renzulli, and M. C. Guerra, “Efficacy of different Cynara scolymus preparations on liver complaints,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 86, no. 2-3, pp. 203–211, 2003.

Kraft K. Artichoke leaf extract–recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine 1997;4:370-8 [review].

 1. Holtmann, B. Adam, S. Haag, W. Collet, E. Grünewald, and T. Windeck, “Efficacy of artichoke leaf extract in the treatment of patients with functional dyspepsia: a six-week placebo-controlled, double-blind, multicentre trial,” Alimentary Pharmacology & Therapeutics, vol. 18, no. 11-12, pp. 1099–1105, 2003.

Gebhardt R. New experimental results in the action of artichoke leaf extract. Zeitschrift fur Allgemeinmed 1996;72:20-3.

Nadova S, Miadokova E, Mucaji P, Grancai D, Cipak L. Growth inhibitory effect of ethyl acetate-soluble fraction of Cynara cardunculus L. in leukemia cells involves cell areest, cytochrome c release and activiation of caspases. Phytother Res. 2008 Feb;22(2):165-8.

Articsóka

Név:
Articsóka kivonat – Cynara scolymus

Latin név:
Cynara scolymus

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A Swiss Fiber Daily egy magas rosttartalmú, emésztést segítő, gyulladás- és fájdalomcsillapító hatású gyógynövény kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő. A készítményben található növényi összetevők, probiotikus kultúra, fehérjebontó enzim, poliszacharidok és oligoszacharidok támogatják az immunrendszer ellenálló képességét és a kórokozók elleni védekezést.

  Swiss Fiber Daily

  9790 Ft

  A Swiss Fiber Daily egy magas rosttartalmú, emésztést segítő, gyulladás- és fájdalomcsillapító hatású gyógynövény kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő. A készítményben található növényi összetevők, probiotikus kultúra, fehérjebontó enzim, poliszacharidok és oligoszacharidok támogatják az immunrendszer ellenálló képességét és a kórokozók elleni védekezést.

 • A NaturalSwiss DigestFX egy gondosan válogatott, természetes enzimeket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.  7 fajta enzimet és 4 féle gyógynövény hatóanyagot tartalmaz az emésztési és puffadási problémák azonnali hatásáért: a papain és a bromelain a fehérjéket, a lipáz a zsírokat, a celluláz a növényi rostokat, a laktáz pedig a laktózt bontja. Elősegíti az emésztést laktóz intolerancia esetén.
  Hatóanyagai segítik az emésztést, valamint a tápanyagok lebontását. A benne található növényi összetevők támogatják a metabolikus folyamatokat és az esetleges emésztési panaszok enyhítését. Vegánok számára is alkalmas.

  Natural Swiss DigestFX®

  9790 Ft

  A NaturalSwiss DigestFX egy gondosan válogatott, természetes enzimeket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.  7 fajta enzimet és 4 féle gyógynövény hatóanyagot tartalmaz az emésztési és puffadási problémák azonnali hatásáért: a papain és a bromelain a fehérjéket, a lipáz a zsírokat, a celluláz a növényi rostokat, a laktáz pedig a laktózt bontja. Elősegíti az emésztést laktóz intolerancia esetén.
  Hatóanyagai segítik az emésztést, valamint a tápanyagok lebontását. A benne található növényi összetevők támogatják a metabolikus folyamatokat és az esetleges emésztési panaszok enyhítését. Vegánok számára is alkalmas.

 • A ToXiClean egy 100%-ban természetes, gondosan kiválasztott növényi hatóanyag tartalmú étrend-kiegészítő. 

  ToXiClean

  9710 Ft

  A ToXiClean egy 100%-ban természetes, gondosan kiválasztott növényi hatóanyag tartalmú étrend-kiegészítő.