Inulin

Az inulin egy élelmi rost, mely több különböző gyümölcsben zöldségben is megtalálható. Fruktózmolekulákból felépülő poliszacharid, mely oldódik vízben és a szervezetünk számára emészthetetlen. Ennek ellenére mégis rendkívül hasznos.

Gyógyhatásai

Mint a rostoknak általában, az inulin gyógyhatásai is leginkább az emésztőrendszerre koncentrálódnak. Javítja az olyan ásványi anyagok mint a vas, magnézium vagy a kalcium felszívódását, serkenti a székelést, segít az IBS (irritábilis bél szindróma), Crohn betegség enyhítésében. Csökkenti a puffadást és a gázképződést illetve támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait. Emellett a koleszterinszint mérséklésében is fontos szerepet játszik. Talán legértékesebbnek mondható gyóghatása azonban mégsem ezekben keresendő. Az inulin mindezek mellett ugyanis kiváló táplálékot jelent a bél baktériumai számára, amelyek az emberrel ellentétben képesek megemészteni. Az inulinnak hála ezek a jótékony hatású baktériumok elszaporodnak, mely rendkívüli mértékben hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez. Ezek a baktériumok amellett, hogy az emésztést és az immunrendszert támogató anyagokat termelnek, kiszorítják a szervezet számára káros baktériumat, így azok nem lesznek képesek elszaporodni.

Mit mond a tudomány?

Egy a European Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint az inulin napi 5 és 8 gramm értékben képes megnövelni a bélben élő bifidobacteriumok számát. Eezen baktériumok hatására pedig erősödik az immunrendszer. A kísérlet során az alanyok székletmintáinak segítségével igazolták, hogy az inulin valóban képes volt növekedést előidézni a baktériumok számában.

Az inulin felhasználása

Leginkább emésztési panaszok kezelése során alkalmazzák az inulint, így az IBS, Crohn betegség, puffadás, székrekedés kezelése során mindenképpen érdemes fontolóra venni a fogyasztását. Ezek mellett kiváló immunerősítő, amelynek hála egyéb vírusos vagy bakteriális fertőzések kezelésére de megelőzésére is használható. Hasonlóan más rostokhoz, csökkenthető vele a rossz, vagyis az LDL koleszterin szintje, így óvható a szív- és érrendszer egészsége. Inulin nagyobb mennyiségben a banánban, articsókában, spárgában és a hagymában fordul elő, de gombák is tartalmazhatják.

Hivatkozások

Coussement, Paul AA. “Inulin and oligofructose: safe intakes and legal status.” The Journal of nutrition 129.7 (1999): 1412S-1417s.

Boeckner, LS; Schnepf, MI; Tungland, BC (2001). “Inulin: a review of nutritional and health implications.”. Advances in food and nutrition research 43: 1–63.

Niness, KR (July 1999). “Inulin and oligofructose: what are they?”. The Journal of nutrition 129 (7 Suppl): 1402S–6S

Van Loo J., Coussement P., de Leenheer L., Hoebregs H., Smits G. On the presence of inulin and oligofructose as natural ingredients in the western diet. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 1995;35:525–552.

Roberfroid M (2005). “Introducing inulin-type fructans”. Br J Nutr. 93 Suppl 1: S13–25.

 

Kapcsolódó termékek

  • A Swiss Prebiotix Ultra egy komplex összetételű prEbiotikus készítmény. 4 féle oligoszacharid forrása, melyek elengedhetetlenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A frukto-oligoszacharidok jótékonyan hatnak az immunrendszer működésére, valamint táplálékot biztosítanak a bélben található jótékony baktériumok számára, ezáltal támogatva életfolyamatukat. A termék fő összetevője ResistAid®, amely több innovációs díjat nyert, pl. a VITAFOOD-on 2015.-ben. Vegánok számára is alkalmas.

    Swiss Prebiotix Ultra

    6990 Ft

    A Swiss Prebiotix Ultra egy komplex összetételű prEbiotikus készítmény. 4 féle oligoszacharid forrása, melyek elengedhetetlenek a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A frukto-oligoszacharidok jótékonyan hatnak az immunrendszer működésére, valamint táplálékot biztosítanak a bélben található jótékony baktériumok számára, ezáltal támogatva életfolyamatukat. A termék fő összetevője ResistAid®, amely több innovációs díjat nyert, pl. a VITAFOOD-on 2015.-ben. Vegánok számára is alkalmas.