Csipkebogyó – Rosa canina

A csipkebogyó (Rosa canina) az ember által egyik legrégebben használt gyógynövény. Bizonyítottan használták már az őskorban is, legalább is a mai Svájc területén fellelhető régészeti leletek erről tanúskodnak. Az ismert történelem népei közül szinte mindegyik, még a tengeren túli maják is ismerték a csipkebogyó gyógyhatásait. A rómaiak a veszett kutyák harapást kezelték csipkebogyó főzettel, amiről egyébként latin nevét kapta. A kutyaharapás mellett a megfázás és a húgyúti fertőzések kezelése során használták, de még sminkek összetevői közt is ott szerepelt a csipkebogyó. A II. világháború során a britek arra ösztönözték a lakosságot, hogy gyűjtsenek csipkebogyót és készítsenek belőle szirupot a fronton harcoló katonák számára. A csipkebogyó magas C vitamintartalmára ugyanis nagy szüksége volt az egyébként nem túl jól táplált, koszban és vérben harcoló katonák immunrendszerének, hogy meg lehessen előzni a fertőzéseket.

Gyógyhatásai

Bár több hasznos összetevőt tartalmaz, a csipkebogyó legfőbb ütőkártyája a rendkívül magas C-vitamintartalma, ami még a citrusfélékét is felülmúlja. Egy ember napi C-vitamin szükséglete 500 és 1000 mg között mozog. 100 gramm csipkebogyó 426 mg C vitamint tartalmaz ami nagyon jó érték. Rá tesz még egy lapáttal erre, hogy olyan anyagokat is tartalmaz melyek a C-vitamin hasznosulását segítik az emberi szervezetben, így a bevitt vitamin biztosan eléri a kívánt hatást.

A csipkebogyó tartalmaz cinket, vasat, rezet, valamint polifenolokat, karotinoidokat, alma-, nikotin- és citromsavakat is. A C-vitamin jó antioxidáns, de a csipkebogyó polifenoljai – a tanninok és flavonoidok – szintén hasonló hatásúak.

Flavonoidjai segítenek az optimális koleszterinszint és vérnyomás elérésében, ami által védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Csökkenti a fáradtságot, erősíti az immunrendszert, jól hat a csont és a kötőszövetképződésre, valamint légúti betegségek, megfázás, köhögés, influenza, de húgyúti fertőzések is kezelhetők vele. Teljesen érthető ezek alapján, miért küldtek belőle a britek a fronton harcoló katonáiknak.

További gyógyhatása, hogy védi a májat, gátolja a zsírmáj kialakulását. Antioxidáns összetevőinek hála csökkenti a bőr öregedését, de anti-karcinogén, vagyis rákellenes hatású is. Enyhíthető vele a reumás fájdalom, az osteoarthritis, de szabályozza a székletürítést is. Ennek valamint vízhajtó hatásának hála a méregtelenítésben úgyszintén hasznos gyógynövény a csipkebogyó.

Alkalmas emésztési panaszok enyhítésére, de vesekő megelőzés vagy ödéma kapcsán is érdemes fontolóra venni a fogyasztását. Képes szabályozni a vércukor és az inzulin szintjét, ezért a cukorbetegség kezelése során is alkalmazható.

Fogyókúrázóknak szintén érdemes fogyasztani, ugyanis gyorsítja a zsírok anyagcseréjét.

Mit mond a tudomány?

Dán kutatók egy vizsgálat során a csipkebogyó ízületi problémákra (osteoarthritis) gyakorolt hatását vizsgálták. A csipkebogyó magját és héját megőrölték, majd három hónapon át egy kontrollcsoportnak adták napi 5 grammos adagokban. A páciensek tünetei már 3 hét alatt enyhülést mutattak, így a csipkebogyó az eredmények alapján hatásos szer az ízületi bántalmak kezelésében.

A csipkebogyó felhasználása

A csipkebogyó kiváló immunerősítő, mely légúti megbetegedések, köhögés, influenza ellen is alkalmazható.

Enyhíti az ízületi bántalmakat, reumát, osteoarthritist, ugyanis jó gyulladáscsökkentő. Véd a szív és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, szabályozza a vérnyomást, a koleszterinszintet, a vércukrot és az inzulint is, ezáltal segít a cukorbetegség kezelésében.

Védi a májat az elzsírosodástól valamint gyorsítja a zsíranyagcserét amely által jó szolgálatot tesz fogyókúrázóknak.

Jó hatással van a pajzsmirigyre, de vizesedés, gyulladás vagy izommerevség kezelésére is alkalmas.

Antioxidánsai segítenek megelőzni a daganatokat, fiatalon tartják a bőrt, illetve a csipkebogyó vízhajtó és székletszabályzó tulajdonságainak köszönhetően jó méregtelenítő.

Csipkebogyótea készítése

Az egyik legnépszerűbb módja a csipkebogyó fogyasztásának a belőle főzött tea.

Egy evőkanálnyi száraz vagy friss, összemorzsolt csipkebogyót tegyünk egy bögrébe, majd 2,5 dl meleg, de nem forró vízzel öntsük le és hagyjuk állni 10-15 percig lefedve. Leszűrve, langyosan kortyolgassuk. A tea önmagában is kellemes ízű, preventív jelleggel heti 3-4 pohár fogyasztása ajánlott, de betegség során napi 1-2 csészét is érdemes elfogyasztani.

Hivatkozások

Lutz M, et al. Comparative effects of rose hip and corn oils on biliary and plasma lipids in rats. Arch Latinoam Nutr. 1993 Mar;43(1):23-7.

Chrubasik C, et al. A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles. Phytother Res. 2008 Jun;22(6):725-33.

Orhan, D.D., Hartevioglu, A., Küpeli, E., Yesilada, E. In vivo anti-inflammatory and antinociceptive activity of the crude extract and fractions from Rosa canina L. fruits. J Ethnopharmacol. 2007;112:394–400.

Winther, K., Apel, K., Thamsborg, G. A powder made from seeds and shells of a rose-hip subspecies (Rosa canina) reduces symptoms of knee and hip osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Scand J Rheumatol. 2005;34:302–308.

Håkansson A, et al. Rose hip and Lactobacillus plantarum DSM 9843 reduce ischemia/reperfusion injury in the mouse colon. Dig Dis Sci. 2006 Nov;51(11):2094-101.

Warholm, O., Skaar, S., Hedman, E., Mølmen, H.M., Eik, L. The effects of a standardized herbal remedy made from a subtype of Rosa canina in patients with osteoarthritis: a double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Curr Ther Res Clin Exp. 2003;64:21–31.

Gonzales I, et al.. Dietary rose hip and corn oils effects on biliary and plasma lipid patterns, and hepatocyte membranes fluidity in rats. Nutr Rep Int. 1989;40: 271–280.

Csipkebogyó

Név:
Csipkebogyó – Rosa canina

Latin név:
Rosa canina

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Slim Tea egy komplex gyógytea készítmény, amely olyan emésztést segítő, méregtelenítő és természetes nyugtató hatásukról ismert gyógynövényeket tartalmaz, mint a kamilla, csipkebogyó, gyömbér, citromfű és máriatövis. 12 féle aktív növényi összetevőjét az ideg- és bélrendszer megfelelő működése érdekében válogattuk össze. 

    Slim Tea

    6690 Ft

    A Slim Tea egy komplex gyógytea készítmény, amely olyan emésztést segítő, méregtelenítő és természetes nyugtató hatásukról ismert gyógynövényeket tartalmaz, mint a kamilla, csipkebogyó, gyömbér, citromfű és máriatövis. 12 féle aktív növényi összetevőjét az ideg- és bélrendszer megfelelő működése érdekében válogattuk össze.