Fekete balzsamdió – Terminalia chebula

A fekete balzsamdió (Terminalia chebula) vagy más néven harad, haritaki, kaddukki, kayakalpa egy Dél-Kelet Ázsia, India, Nepál és Dél-Kelet Kína területén őshonos fa gyümölcse. Nagyon régóta ismert növény, a hindu Védák szerint az egyik istenség, Indra csészéjéből a földre hulló cseppből született a fa amin terem. A hagyományos india gyógyászat, az ayurvéda előszeretettel használja, Tibetben pedig az „orvoslás királyának” nevezik, hiszen sok mindenre használható. Maga a gyümölcs érett állapotban nem fekete, de az érlelés hatására feketévé válik.

Gyógyhatásai

A fekete balzsamdió gazdagon tartalmaz C-, és K-vitamint valamint magnéziumot. Hatóanyagai a triterpének, kumarin, ellagsav, luteolin, tanninok, fenolsavak, antrakinonok. Mind a kéreg, mind a levél mind pedig a fa gyümölcse gazdag antioxidánsokban, melyek a szabadgyökök megkötése által védik a sejteket azok káros hatásaitól. Az antioxidánsokkal szoros összefüggésben a balzsamdió gátolja a rákos sejtek szaporodását és a daganatok – különösen a mell- és prosztatarák – növekedését a benne található ellagsavnak, chebulinsavnak és tanninoknak köszönhetően.

Kétségkívül nem a leggyakoribb szervezetre leselkedő veszélyforrás, de a balzsamdió hatóanyagai védelmet nyújtanak a sugárzás okozta károsodással szemben. Kísérletek során patkányokat tettek ki gamma sugárzásnak, de előtte balzsamdióból készített vizes kivonatot kaptak. A balzsamdió segített mérsékelni a sugárzás okozta DNS károsodást illetve emellett mérgező vegyületek ellen is képes volt védelmet nyújtani. A balzsamdió jó hatással van a máj egészségére, óvja a májat az őt érő káros kémiai hatásoktól, mérgektől.

Segít a méregtelenítésben és csökkenti a koleszterinszintet, valamint segít megelőzni a cukorbetegséget. A balzsamdió lassítja a szénhidrátok lebontását, így a vércukorszint sem fog olyan drasztikus mértékben megemelkedni étkezés után, ezáltal hosszú távon segít megelőzni a diabétesz kialakulását.

Ha már cukor, a balzsamdió a fogak védelméről is gondoskodik. A fogakat tönkre tevő egyik baktérium a Streptococcus mutans. A balzsamdiós öblögetés viszont nagy mértékben képes gátolni ennek a baktériumnak a fogakra káros tevékenységét, így segít megelőzni a fogszuvasodást.

Erős antibakteriális, vírus- és gombaölő hatású, mely részben a benne található ellagsavnak köszönhető. Hatékonyan képes felvenni a harcot az embert is gyakran megfertőző E. coli és Salmonella baktériumokkal szemben, de a gyomorfekélyért felelős Heliobacter pylori-t is elpusztítja. Védelmet nyújt az influenza A vírussal szemben, így segít egyes légúti megbetegedések kezelésében.

Gyulladáscsökkentő hatású mely segítséget nyújt az ízületi gyulladások enyhítése során.

Emésztési problémák terén szintén hasznát vehetjük, hiszen enyhíti a hasmenést, egyúttal védi a bél nyálkahártyáját, valamint védelmet nyújt a nyombélfekéllyel szemben. Csökkenti a puffadást és a gázképződést valamint elősegíti az emésztést az emésztőnedvek termelésének fokozása által.

Antibakteriális hatása a sebek, fekélyek, bőrsérülések kezelése során ugyancsak hasznosnak bizonyul, hiszen fertőtlenítő hatásának köszönhetően a balzsamdió gyorsítja a sebek, sérülések gyógyulását.

Fontos gyógyhatása, hogy segít a féreghajtásban, hiszen elpusztítja a szervezetben élősködő parazitákat.

Mit mond a tudomány?

Indiai kutatók állatokon végzett kísérletei alapján a fekete balzsamdió kiváló féreghajtónak bizonyult. A kísérlet során 50 mg balzsamdió kivonatot adtak a kísérleti alanyoknak, mely 100%-osan hatásosnak bizonyult a Haemonchus contortus parazitával szemben.

A fekete balzsamdió felhasználása

Mivel erős baktérium-, vírus-, és gombaölő, a fekete balzsamdió felhasználható különféle fertőzések, például Salmonella, E.coli vagy influenza okozta problémák kezelésére. Fertőtlenítő hatásának hála sebek, fekélyek gyógyulását is gyorsítja, így ezek esetén szintén érdemes fogyasztani.

máj és vesevédő, mely segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlett mérgektől illetve védelmet nyújt a máj számára nem pusztán az egyes gyógyszerekben található anyagok, de még a sugárzás okozta károsodással szemben is. Csökkenti az ízületi gyulladást és véd a fogszuvasodás ellen.

Segít megelőzni a diabéteszt, mivel lassítja a szénhidrátok lebontását. Ugyancsak csökkenti a koleszterinszintet, mely hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzéséhez.

Véd a fekélyek ellen, segít megelőzni a nyombélfekélyt és óvja a bélnyálkahártyát.

Puffadásra kiváló orvosság, mivel csökkenti a gázképződést, serkenti az emésztést.

A szervezetben lakó paraziták kiűzésében is segítséget nyújt, hiszen elpusztítja a bélférgeket.

Görcsoldó hatásának köszönhetően az epilepszia kezelése során szintén hasznosnak bizonyulhat.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20980034/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9424961/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3631759/

 

Fekete balzsamdió

Név:
Fekete balzsamdió – Terminalia chebula

Latin név:
Terminalia chebula

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

  Parasic Junior

  8690 Ft

  A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

 • A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.

  Parasic

  8630 Ft

  A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.