Mit keresel?
0 Ft
A fokhagyma (Allium sativum) egy a mindennapokban is gyakorta alkalmazott fűszernövény, mely -különösen a magyar konyha tekintetében – alap fűszernek számít. Rengeteg ételünk tartalmazza hiszen kellemes ízt kölcsönöz nekik. Íze mellett azonban gyógyhatásokkal is rendelkezik, ezért a hagyományos gyógyászat számára is igen közkedvelt. Több különböző kultúra ismeri és használja, különféle –sokszor babonaszerű – hatásokat tulajdonítva neki. Itt Európában például úgy tartották, hogy vámpírokat távol lehet vele tartani. Paraziták ellen szintén használták, nem csupán itt Európában de Kínában is, azonban a parazita ellenes hatásain kívül még számos más gyógyhatással rendelkezik.
A fokhagyma főbb hatóanyagai az allicin, ajoén illetve egyéb kéntartalmú vegyületek, melynek jellegzetes, sokszor büdös szagát is köszönheti. Viszonylag gazdag olyan ásványi anyagokban mint a cink, foszfor, kálium és a magnézium, valamint tartalmaz C-, K-,és B-vitaminokat. Érdekesség, hogy az allicin önmagában nem található meg a fokhagymában, komponensei az alliin és az aliináz enzim viszont igen. Amikor a fokhagymát összetörjük, összedaraboljuk, ez a két anyag reakcióba lép egymással és ennek az eredménye az allicin.
Az allicin jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére. Csökkenti a koleszterinszintet és higítja a vért mely által segít megelőzni a vérrögök kialakulását. A fokhagyma csökkenti a magas vérnyomást és segít a vércukorszint szabályzásában is. Növeli az inzulinra való érzékenységet így hasznos lehet a cukorbetegség kezelése során. Védi az érfalakat amely hozzájárul az optimális keringéshez és a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.
A fokhagyma jó hatással van a máj egészségére, hiszen segít enyhíteni a zsírmájat, valamint akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, azoknál csökkenti a zsírmáj kialakulásának esélyét.
Nagyon jó antioxidáns, mely a szabad gyökök megkötése által csökkenti a daganatos megbetegedések kockázatát. Elsősorban vastagbélrák, tüdőrák, hasnyálmirigyrák ellen alkalmazható. Antioxidáns tulajdonsága a bőr fiatalságának megőrzésében ugyancsak nagy segítséget jelent, hiszen a szabad gyökök – sejtkárosító vegyületek – jelentős mértékben hozzájárulnak a bőr korral való degradációjához.
Jó hatással van az agy és az idegrendszer egészségére, antioxidánsai segítségével óv a demenciától és az Alzheimer kórtól.
Erős vírus-, baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal is bír, melynek köszönhetően rendkívül jól fertőtlenít. Nem véletlenül használták az I. világháború katonái a sebek fertőtlenítésére. Segít a megfázás ellen, valamint képes elpusztítani a gyomorfekély kialakulásáért nagyban felelős H. pylori baktériumot. Segít a méregtelenítésben, ösztönzi a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait valamint csökkenti a gyulladásokat. A sima hagymához hasonlóan a fokhagyma is hatásos paraziták ellen, mely célból a világ számos országában a mai napig alkalmazzák. A nyers fokhagyma amellett, hogy segíti az emésztést, kiűzi a parazitákat amik esetlegesen a belekben élősködnek.
Japán kutatók kísérletei alapján a fokhagyma kivonata segít a vastagbélrák megelőzésében. A fokhagyma kivonat gátolja az ún. adenómák kialakulását a bélben. Az adenómák daganatok, kisebb kinövések melyek nem feltétlenül rosszindulatúak, de azzá is válhatnak. A fokhagyma gátolta ezek növekedést, melyből következően a kutatás szerzői szerint a rák, vagyis a rosszindulatú daganatok ellen is hatásos lehet.
Más kutatások pedig a fokhagyma anti-parazitikus hatásait bizonyítják. Svájci kutatók különböző gombákon és parazitákon tesztelték a fokhagyma hatásait, és úgy találták, hogy az sikeresen elpusztította őket. A kutatók szerint a fokhagymában található kénvegyületek akadályozhatták a paraziták normál biokémiájának működését így azok elpusztultak.
A fokhagyma nagy előnye, hogy nem pusztán több probléma kezelésére alkalmas, de nagyon széleskörű felhasználhatósággal is rendelkezik. Sok étel összetevőjeként használhatjuk, ( pl. lángos) így viszonylag egyszerűen hozzáférhető gyógynövényről van szó.
C-vitamin tartalma hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez, amely antimikrobiális hatásaival kombinálva jó orvossággá teszi akár megfázásról akár bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzések kezeléséről van szó.
Preventív jelleggel fogyasztható a szív- és érrendszer védelme érdekében, de magas koleszterinszint és vérnyomás esetén is megfontolandó a fogyasztása. Vérhigító hatású, így segít a trombózis megelőzésében. Antioxidánsai csökkentik a rák kialakulásának esélyeit és védik a bőrt az öregedéstől, de az agyi és idegrendszeri megbetegedésekkel – pl. Alzheimer kór, demencia – szemben is védelmet nyújtanak.
Segít beállítani a vércukorszintet illetve csökkenti a fejfájást. Fertőtlenít, csökkenti a gyulladást és méregtelenít, valamint segít a zsírmáj ellen.
Jó hatással van az emésztésre és segít a féregűzésben, a szervezetben lakó paraziták kiirtásában.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16484573/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6023319/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S209050681100128X
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1828051X.2019.1593058
Apitz-Castro R, Badimon JJ, Badimon L: A garlic derivative, ajoene, inhibits platelet deposition on severely damaged vessel wall in an in vivo porcine experimental model. Thromb Res, 75:243-249, 1994.
Woodward PW: Garlic and Friends: The History, Growth and Use of Edible Alliums. Hyland House, Melbourne, Australia, 2-22, 1996.
Borek C: Antioxidant health effect of aged garlic extract. J Nutr, 131:1010S-1015S, 2001.
Warshafsky S, Kamer RS, Sivak SL: Effect of garlic on total serum cholesterol, A meta-analysis. Ann Intern Med, 119:599-605, 1993.
Yu-Yan Yeh, Liu L: Cholesterol lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: Human and animal studies. J Nutr, 131:989S-993S, 2001.
Qidwai W, Qureshi R, Hasan SN, Azam SI: Effect of dietary garlic (Allium Sativum) on the blood pressure in humans – a pilot study. J Pak Med Assoc, 50(6):204-207, 2000.
Imai J, Ide N, Nagae S, Moriguchi T, Matsuura H, Itakura Y: Antioxidant and radical scavenging effects of aged garlic extract and its constituents. Planta Med, 60:417-420, 1994.
Breithaupt-Grogler K, Ling M, Boudoulas H, Belz GG: Protective effect of chronic garlic intake on elastic properties of aorta in the elderly. Circulation, 96:2649-2655, 1997.
Név:
Fokhagyma kivonat – Allium sativum
Latin név:
Allium sativum
A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.
A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Analytics" category . |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Necessary" category . |
cookielawinfo-checkbox-teljesitmeny | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin to store the user consent for cookies in the category "Performance". |
CookieLawInfoConsent | 1 year | Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. |
elementor | never | This cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time. |
woocommerce_cart_hash | past | This cookie is set by WooCommerce. The cookie helps WooCommerce determine when cart contents/data changes. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_ga | 2 years | The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors. |
_ga_D1XXYD6C2B | 2 years | This cookie is installed by Google Analytics. |
_gcl_au | 3 months | Provided by Google Tag Manager to experiment advertisement efficiency of websites using their services. |
_gid | 1 day | Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously. |
CONSENT | 2 years | YouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_dc_gtm_UA-227118212-1 | 1 minute | No description |
cookielawinfo-checkbox-egyeb | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-funkcionalis | 1 year | No description |
cookielawinfo-checkbox-hirdetes | 1 year | No description |
cookies.js | session | No description available. |
m | 2 years | No description available. |
psupsell_visit_id | 1 month | No description |
visits | 1 day | No description available. |
woocommerce_items_in_cart | session | No description available. |
wp_woocommerce_session_5eca3d8fad322f98cb549131952c4884 | 2 days | No description |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
_fbp | 3 months | This cookie is set by Facebook to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising, after visiting the website. |
fr | 3 months | Facebook sets this cookie to show relevant advertisements to users by tracking user behaviour across the web, on sites that have Facebook pixel or Facebook social plugin. |
NID | 6 months | NID cookie, set by Google, is used for advertising purposes; to limit the number of times the user sees an ad, to mute unwanted ads, and to measure the effectiveness of ads. |
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
mailchimp_landing_site | 1 month | The cookie is set by MailChimp to record which page the user first visited. |