Lactobacillus casei

A Lactobacillus casei egy Gram-pozitív, aerob és anaerob baktérium, amelyet először a 20. század elején fedeztek fel és azonosítottak.

A Lactobacillus casei-t először a 20. század elején sikerült izolálni, és azóta a probiotikus baktériumok kutatásának középpontjában áll. Számos fajtája létezik, és mindegyiknek más-más jellemzői és alkalmazási területei vannak.

A Lactobacillus casei-t széles körben alkalmazzák probiotikumokban és funkcionális élelmiszerekben. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek kedvező hatással vannak az egészségre. A Lactobacillus casei-t tartalmazó termékek, például joghurtok, probiotikus italok és étrend-kiegészítők, hozzájárulhatnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez és támogathatják az immunrendszer erősítését.

Gyógyhatásai

A Lactobacillus casei által termelt vegyületek szintén hozzájárulnak az emberi szervezet egészségének megőrzéséhez. A baktérium tejsavat termel, ami alacsonyabb pH-t eredményez a bélben, ezáltal gátolva a káros mikroorganizmusok növekedését. Ezen kívül a Lactobacillus casei más vegyületeket is termel, például tejsavbaktérium-specifikus fehérjéket és enzimeket, amelyek részt vesznek az emésztési folyamatokban és az immunrendszer aktiválásában. Antimikrobális hatású, vagyis képes gátolni más, sokszor káros baktériumok szaporodását, ezzel is az immunrendszer keze alá dolgozva. Szintén gátolja a fertőzéseket a káros mikroorganizmusok kiszorítása által, vagyis a Lactobacillus casei sok hasonló probiotikus baktériummal egyetemben elveszi a káros baktériumok élőhelyét és táplálékát.

Mit mond a tudomány?

Egy francia kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az L. casei a végbélrák kezelésében is ígéretesnek bizonyulhat. A kísérlet során egerekben idéztek elő mesterségesen daganatot, majd L. casei-vel kezelték őket. Az eredmények alapján a L. casei jelentős mértékben csökkenteni tudta a daganat növekedését valamint a rák következtében kialakuló diszbiózist. Az L. casei a citokinek és egyéb vegyületek szabályzása által nagy mértékben volt képes javítani a kísérleti alanyok állapotán, ami igen ígéretes jelöltté teszi a jövőbeli daganatos kezeléseket illetően.

A Lactobacillus casei felhasználása

A Lactobacillus casei-nek számos előnye van az emberi egészségre. A baktérium segíthet az emésztőrendszeri problémák, például a hasmenés, a székrekedés és a gyomorégés kezelésében. Segíthet még vastagbélgyulladás és egyéb gyulladásos bélbetegségek mint pl. Crohn betegség kezelésében, de a gyomorfekélyt okozó H. pylori baktérium elpusztításában is segítségére lehet a szervezetnek. Immunomodulatív hatásának köszönhetően az allergia kezelésében is fontos szerepe lehet, továbbá erősítheti az immunrendszert és csökkentheti a betegségek kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy minden szervezet egyedi, és az egyéni reakciók és hatások eltérhetnek. A Lactobacillus casei vagy bármely más probiotikum alkalmazása előtt mindig ajánlott konzultálni egészségügyi szakemberrel, hogy megfelelő tanácsot és iránymutatást kapjunk.

Összegezve a Lactobacillus casei egy fontos probiotikus baktérium, amelynek számos pozitív hatása van az emberi egészségre. A bélflóra egyensúlyának fenntartásában, az emésztőrendszer egészséges működésének támogatásában és az immunrendszer erősítésében játszik jelentős szerepet.

Hiatkozások

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2017.01553/full

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224421004027

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4959178/

 

Lactobacillus Casei

Név:
Lactobacillus casei

Latin név:
Lactobacillus casei

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 12,5 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

  Swiss Probiotix Max

  10990 Ft

  A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 12,5 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

 • A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.

  Swiss Probiotix 2.0

  7550 Ft

  A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.