Lactobacillus reuteri

A Lactobacillus reuteri egy probiotikus baktérium, amely jelentős figyelmet kapott az egészségügyi előnyei miatt. A Lactobacillus reuteri-t először az 1960-as években azonosították, és azóta számos kutatás foglalkozott ennek a baktériumnak az egészségügyi előnyeivel és probiotikus tulajdonságaival. Eleinte egy másik fajjal, a Lactobacillus fermentummal azonosították, később azonban rájöttek, hogy lényeges különbségek vannak köztük, így új fajként kezdték kezelni.

Gyógyhatásai

A Lactobacillus reuteri által termelt vegyületek közül a legfontosabb a reuterin. A reuterin egy antimikrobiális vegyület, amely hatékonyan gátolja a káros baktériumok és gombák növekedését. Ez a vegyület hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és a kórokozók elszaporodásának gátlásához. Ezenkívül a Lactobacillus reuteri képes olyan enzimek termelésére is, amelyek elősegítik a táplálék lebontását és a tápanyagok felszívódását a bélrendszerben.

A Lactobacillus reuteri és a termelt vegyületek hatásai az emberi szervezetre még mindig intenzív kutatás tárgyát képezik. Az eddigi eredmények azonban ígéretesek, és arra utalnak, hogy a Lactobacillus reuteri-t tartalmazó probiotikumok hasznosak lehetnek az emésztőrendszer egészségének fenntartásában és bizonyos betegségek kezelésében. Azonban fontos megjegyezni, hogy minden egyéni reakció és tolerancia eltérő lehet, és ezért ajánlott az egyéni egészségügyi helyzetre és igényekre szabott konzultáció egy orvossal vagy dietetikussal a probiotikumok használata előtt.

Mit mond a tudomány?

Az Environmental Healthben megjelent kutatás a Lactobacillus reuteri hatását vizsgálta a munkahelyi egészségre. Elsőre meglepően hangozhat, de a nagyvállalatoknak jelentős veszteséget tud okozni ha az alkalmazottak gyakran mennek táppénzre, így érdekeltek abban, hogy egészségesek legyenek, még ha nem is pusztán jóindulatból. A svéd TetraPak vállalatnál 262 dolgozó bevonásával zajlott a kísérlet. Az egyik csoport placebót míg a másik L. reuteri baktériumot kapott. A probiotikumot kapóknál 10.6 %, míg a placebót kapók 26.4%-a jelentett beteget a kísérlet időtartama alatt, ami több mint kétszeres érték.

A Lactobacillus reuteri felhasználása

A Lactobacillus reuteri pozitív hatásai közé tartozik az emésztőrendszer egészségének támogatása, a bélflóra egyensúlyának fenntartása és az immunrendszer erősítése. Ez a baktérium természetesen előfordul az emberi emésztőrendszerben, és segít fenntartani az emésztőrendszer optimális működését. A Lactobacillus reuteri hasznos lehet a hasmenés, a székrekedés, az irritábilis bél szindróma (IBS) és más emésztőrendszeri problémák, pl. a vastagbélgyulladás kezelésében. Egyes kutatások szerint a Lactobacillus reuteri segíthet csökkenteni a gyulladást és erősíteni az immunrendszer válaszát, így hozzájárulhat az egészséges immunfunkció fenntartásához.

Ez a baktérium képes kolonizálni a bélrendszert és hosszú ideig jelen lenni ott. Ez fontos jellemző, mivel ez lehetővé teszi, hogy hosszú távon kifejthesse jótékony hatását az emésztőrendszerre. A Lactobacillus reuteri számos törzse ismert, és ezeknek a törzseknek különböző tulajdonságai lehetnek, amelyek hatással lehetnek a baktérium egészségügyi előnyeire.

A termelt vegyületek, például a reuterin, antimikrobiális hatást fejthetnek ki a bélrendszerben, hozzájárulva a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és a kórokozók elszaporodásának gátlásához. A Lactobacillus reuteri egy izgalmas kutatási téma, és további vizsgálatokra van szükség annak teljes körű megértéséhez és a potenciális felhasználási területeinek kifejtéséhez.

Hivatkozások

https://ehjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-069X-4-25

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.00757/full

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2011.04939.x

Lactobacillus Reuteri

Név:
Lactobacillus reuteri

Latin név:
Lactobacillus reuteri

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 12,5 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

    Swiss Probiotix Max

    10990 Ft

    A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 12,5 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.