Lactobacillus rhamnosus

A Lactobacillus rhamnosus egy probiotikus baktérium, amely számos egészségügyi előnnyel járhat. Először az 1980-as években azonosították, és azóta jelentős figyelmet kapott probiotikus tulajdonságai miatt. Ez a baktérium természetes módon előfordul az emberi emésztőrendszerben és az anyatejben is.

Gyógyhatásai

Fontos szerepet játszik az emésztőrendszer egészségének támogatásában. Segíthet a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, a káros baktériumok elszaporodásának gátlásában, valamint a bélrendszer egészséges működésének támogatásában. Ezáltal segíthet csökkenteni a gyomor- és bélrendszeri problémákat, például a hasmenést, a székrekedést, valamint az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit.

Nagyon ellenálló a savas környezetben és a gyomorsavval szemben, ami lehetővé teszi számára, hogy életben maradjon és kolonizálja a bélrendszert. Ez fontos tulajdonság a probiotikus hatás kifejtéséhez.

A Lactobacillus rhamnosus által termelt vegyületek közé tartoznak a tejsav, a hidrogén-peroxid és a különböző enzimek. A tejsav csökkenti a bél pH-ját, ami kedvezőtlen környezetet teremt a káros baktériumok számára. Az általa termelt hidrogén-peroxid antibakteriális hatással rendelkezik, és segít megakadályozni a kórokozók elszaporodását. Emellett a Lactobacillus rhamnosus enzimei elősegítik a tápanyagok emésztését és felszívódását a bélrendszerben.

Ezek a termelt vegyületek hozzájárulhatnak az emésztőrendszer egészségéhez, az immunrendszer erősítéséhez és a kórokozók elleni védelemhez. Emellett a Lactobacillus rhamnosus segíthet csökkenteni a gyulladást a bélrendszerben, ami különösen előnyös lehet a gyomor- és bélrendszeri gyulladásos betegségek, például a vastagbélgyulladás esetén.

Mit mond a tudomány?

Kínai kutatók különböző Lactobacillus rhamnosus fajták hatását vizsgálták egereken, melyeknél loperamiddal mesterségesen székrekedést idéztek elő. Az eredmények alapján a Lactobacillus rhamnosus képes csökkenteni a székrekedést. Érdekesség ugyanakkor, hogy nem egészen úgy, ahogyan más probiotikus baktériumok. Több probiotikus baktérium a rövidláncú zsírsavak segítségével befolyásolja az emésztést, a Lactobacillus rhamnosus azonban nem. Ez a baktérium inkább neurotranszmitterek és egyéb anyagok segítségével gyakorol hatást az emésztésre. A kutatók szerint ebből kiindulva érdemes több, különböző féle probiotikus baktériumot együtt fogyasztani a biztosabb hatás érdekében.

A Lactobacillus rhamnosus felhasználása

A Lactobacillus rhamnosus felhasználási területei közé tartozik az immunrendszer erősítése és a fertőzések megelőzése. Kutatások azt sugallják, hogy ez a baktérium képes stimulálni az immunrendszer válaszát és növelni a szervezet ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben. Ezenkívül a Lactobacillus rhamnosus hasznos lehet a colitis, a húgyúti fertőzések valamint az allergiák kezelésében és a női hüvelyi egészség fenntartásában is. Segíthet továbbá a székrekedés, hasmenés és az IBS enyhítésében.

Összegezve a Lactobacillus rhamnosus egy probiotikus baktérium, amely számos egészségügyi előnnyel járhat. Segíthet az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, az immunrendszer erősítésében és különböző betegségek kezelésében. A termelt vegyületek és enzimek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, a káros baktériumok elszaporodásának gátlásához és a tápanyagok felszívódásának támogatásához. A Lactobacillus rhamnosus további kutatása és vizsgálatai még folyamatban vannak, de már most ígéretes eredményeket mutatnak az emberi egészség támogatása terén.

Hivatkozások

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2020.00423/full

https://microbialcellfactories.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2859-13-S1-S7

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311932.2018.1452839

 

Lactobacillus Rhamnosus

Név:
Lactobacillus rhamnosus

Latin név:
Lactobacillus rhamnosus

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

  Swiss Probiotix Max

  10990 Ft

  A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

 • A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.

  Swiss Probiotix 2.0

  7990 Ft

  A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.