Örménygyökér kivonat – Inula helenium

Az örménygyökér (Inula helenium) már az ókori görögök számára is ismert gyógynövény volt. Közép-Ázsia területéről származik, a görög mitológia szerint ott nőtt ahol a trójai Heléna könnyei a földre hullottak. A rómaiak emésztés serkentőként használták lakomák után, a kelták pedig mágikus erőt tulajdonítottak neki. A görög Theophrastus kígyómarás kezelésére javasolta, Svájcban és Franciaországban pedig az abszint készítése során használtak örménygyökeret.

Gyógyhatásai

Az örménygyökér fontosabb hatóanyagai a szeszkviterpén laktonok, a C-vitamin, a menin, a helein és az inulin. Ezek főként a föld alatt található gyökerében találhatók, így a növénynek leginkább ezt a részét szokás hasznosítani.

A benne található inulin egy élelmi rost mely édesítőszerként is funkcionál. Az emberi szervezet számára nem emészthető, viszont a bélben lakó jótékony hatású baktériumok számára táplálékot jelent. Az inulin ennél fogva egy prebiotikum, mely segíti a probiotikus baktériumok működését és szaporodását. Ezek a baktériumok pedig nagyban hozzájárulnak az immunrendszer működéséhez és az emésztés támogatásához. Az inulin segít a bélmozgások szabályzásában, a hasmenés és a székrekedés megszüntetésében. Méregtelenít is, mivel segít kipucolni a vastagbélből a lerakódott toxinokat. Cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen nem emeli meg a vércukorszintet, viszont édes ízű.

Az örménygyökér jó hatással van az emésztésre, melyhez pektintartalma is hozzájárul. A pektin szintén egy rost, mely védi a májat és az epét, serkenti azok működését, ezzel az emésztést is hatékonyabbá teszi. Az örménygyökér enyhíti a belekben jelentkező irritációt, a gyomorégést, valamint segít a féreghajtásban és a puffadás enyhítésében is.

Fertőtlenítő, antibakteriális és gombaölő hatású, mely segít a bőr sebeinek gyógyulásában, legyen szó herpeszről vagy rovarcsípésről. A szájhigiénia terén ugyancsak hasznos, hiszen óvja a fogakat és a fogínyt a káros baktériumoktól.

Légúti megbetegedések, aszthma, köhögés, megfázás során is alkalmazható, hiszen nem csak fertőtlenít és erősíti az immunrendszert, de oldja a hurutot is. Menintartalma pedig csillapítja a köhögést.

Farkasvakság ellen szintén alkalmazható, hiszen a benne található helein segíthet megállítani a betegség súlyosbodását.

Feszessé teszi a bőrt, illetve vízhajtó hatása révén segít a méregtelenítésben és a fogyókúrában valamint tisztítja a vesét.

Mit mond a tudomány?

Ír kutatók egy kísérlet során arra az eredményre jutottak, hogy az örménygyökér képes volt elpusztítani az embert is gyakorta megfertőző, Staphylococcus aureus baktériumot. Ez a baktérium gyakran ellenáll az antibiotikumoknak is, így elpusztítása igencsak nehézkes tud lenni.

Felhasználása

Az örménygyökér inulintartalmának köszönhetően használható édesítőszerként, melyet cukorbetegek is fogyaszthatnak. Rostjai támogatják az epe és a máj működését, enyhítik a hasmenést és a székrekedést valamint a puffadást, gyomorégést és a belek irritációját. Táplálékot jelentenek a probiotikus baktériumoknak, amely által közvetetten az immunrendszert is erősítik.

Megfázás, aszthma, bronchitis valamint köhögés csillapítására szintén alkalmas az örménygyökér, hiszen csillapítja a köhögést és tisztítja a tüdőt, miközben oldja a hurutot, köptet és erősíti az immunrendszert.

Segít a bőr sebeinek gyógyulásában, a herpesz és gombás fertőzések ellen, valamint tisztítja a vesét, méregtelenít, illetve a fogak és a fogíny egészségét is védi. Féreghajtás, paraziták kiűzése során szintén alkalmazható.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20095126/

Pharm. Bull. 25, 1370–1370 (2002)

Dorn DC, Alexenizer M, Hengstler JG, et al. Tumor cell specific toxicity of Inula helenium extracts. Phytother Res 2006;20(11):970-980.

Nesterova I, Zelenskaia KL, Vetoshkina TV, Aksinenko SG, Gorbacheva AV, Gorbatykh NA. Mechanisms of antistressor activity of Inula helenium preparations [in Russian]. Eksp Klin Farmakol . 2003;66:63-65.

Cantrell CL, Abate L, Fronczek FR, et al. Antimycobacterial eudesmanolides from Inula helenium and Rudbeckia subtomentosa. Planta Med 1999;65(4):351-355.

Gökbulut, A. et al. Antioxidant and antimicrobial activities, and phenolic compounds of selected Inula spcies from Turkey. Nat. Prod. Commun. 8, 475–478 (2013)

Zelenskaya KL, Povet’eva TN, Pashinskii VG, et al. Stress-inducing effect of hypoxia of different origin and its correction with Inula Helenium L. tincture. Bull Exp.Biol.Med 2005;139(4):414-417.

Stojakowska A, Malarz J, Kisiel W. Thymol derivatives from a root culture of Inula helenium. Z.Naturforsch.[C.] 2004;59(7-8):606-608.

Park, E. J. et al. Induction of HO-1 through p38 MAPK/Nrf2 signaling pathway by ethanol extract of Inula helenium L. reduces inflammation in LPS-activated RAW 264.7 cells and CLP-induced septic mice. Food Chem. Toxicol. Int. J. Publ. Br. Ind. Biol. Res. Assoc. 55, 386–395 (2013)

Al-Gammal, S. Y. Elecampane and Job’s disease. Bull. Indian Inst. Hist. Med. Hyderabad 28, 7–11 (1998)

Örménygyökér

Név:
Örménygyökér kivonat – Inula helenium

Latin név:
Inula helenium

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.

    Parasic

    8690 Ft

    A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.