Orvosi ziliz gyökér kivonat – Althaea officinalis

Az orvosi ziliz (Althaea officinalis) egy Európa, Nyugat-Ázsia és Észak Afrika területén őshonos gyógynövény, mely a népi gyógyászat egy régi szereplője. Latin neve a görög „althain” szóból származik mely annyit jelent, segíteni, gyógyítani. A rómaiak, a kínaiak és a szírek ételként fogyasztották, az arabok pedig leveleivel gyógyították a bőrégést. A növény angol neve a marshmallow, ami azonos a pillecukor elnevezésével. Ez abból adódik, hogy régen a pillecukor tartalmazott zilizt, a ma gyártott fajtában azonban már nincs benne. A növény értékes része a gyökere, ebben található a hatóanyagok jelentős része, azonban a levelei is használhatók.

Gyógyhatásai

A ziliz számos jótékony hatású anyagot tartalmaz, köztük tanninokat, flavonoidokat, fitoszterolokat, pektineket valamint poliszacharidokat. Utóbbiak vagyis a poliszacharidok olyan vegyületekből tevődnek össze mint az L-ramnóz, D-galaktóz és galakturonsavak. A ziliz gazdag még C vitaminban valamint foszfátokban. Poliszacharidjai nagyon hasonlóak a szilfakéregben található anyagokhoz, így nem is csoda, hogy a szilhez hasonlóan a ziliz is kiváló nyálkaképző. Ebből adódóan gyógyhatásai tulajdonképpen megegyeznek a szilfakéreg hatásaival.

Ugyanúgy ahogy a szilfakéreg, a zilizben található poliszacharidok is gélszerű anyagot képeznek vízzel érintkezve. Ez az anyag aztán kiválóan képes beborítani különböző felületeket, legyen az külső vagy éppen belső.

Belső felület például a bél nyálkahártyája, melyre a zilizből képződő nyálka rátapad és védőréteget képez rajta. Ez a védőréteg amellett, hogy védi a belet az irritációtól, elősegíti a belek belső felületén található fekélyek gyógyulását, így olyan betegségek mint a Crohn betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás ellen jó orvosság.

Belső felület a gyomor fala is, melyen szintén kialakulhatnak fekélyek amennyiben a gyomrot a savval szemben védő nyálkahártya elvékonyodik. A ziliz képezte gél a belekhez hasonlóan itt is helyreállíthatja a nyálkahártyát, miközben segíti a gyomor falán lévő fekélyek gyógyulását.

Ugyanígy védelmet nyújt a refluxszal és a gyomorégéssel szemben is. A gyomorégés mint érzés azért alakul ki, mert a nyelőcső nem zár megfelelően és a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. A nyelőcső nem rendelkezik megfelelő védelemmel a sav maró hatásaival szemben és ez a maró égető érzés az, amit reflux során érzünk. A zilizben található poliszacharidok alkotta gél azonban bevonja a nyelőcső felületét, így még ha vissza is folyik a gyomorsav, a védőrétegnek köszönhetően nem fog akkora kárt tenni a nyelőcső szövetében.

Ugyanez a gél segít a köhögés és a felsőlégúti panaszok enyhítésében is. Sok köhögéscsillapító szirup összetevőjeként találkozhatunk a zilizzel, hiszen nyugtatja a torkot. Emellett használható még a szájszárazság ellen, ugyanis segíti a nyáltermelést. A szájszárazság több mint puszta kellemetlenség, ugyanis hozzájárul a fogszuvasodáshoz. Napi egy-két csésze ziliztea viszont segíthet az optimális nyáltermelés kialakításában, védve ezzel a fogak épségét.

Akárcsak a szilfa, a ziliz szintén hatásos ha a bőr sérüléseinek kezeléséről van szó. Ugyanezzel a mechanizmussal a ziliz alkotta gél segít a sebek gyógyításában, valamint csökkenti az irritációt és enyhíti az UV sugárzás okozta károsodást. A sebek gyógyulásának gyorsításához hozzájárul a ziliz antibakteriális tulajdonsága, melynek köszönhetően fertőtleníti, tisztítja a sebeket, ami nem elhanyagolható tényező a gyógyulás ütemének tekintetében.

Vízhajtó hatású, így segít a szervezet méregtelenítésében.

Mit mond a tudomány?

Patkányokon végzett kísérletek megerősítették a ziliz fekélyekre gyakorolt gyógyító hatását. Egy kísérlet során a rágcsálók szervezetében mesterségesen előidézett fekélyeken tesztelték a növény vizes kivonatának hatékonyságát. A zilizzel való kezelés jelentős mértékben javított a fekélyek és a gyulladás állapotán, valamint a kezelt egyedek esetében nőtt a HDL vagyis a jó koleszterin értéke, mindez káros mellékhatások nélkül. A ziliz bélnyálkahártyára gyakorolt pozitív hatását más kutatások is megerősítették.

Az orvosi ziliz felhasználása

Az orvosi ziliz felhasználása rendkívül hasonló a szilfakéregéhez, hiszen mindkettő ugyanannak a mechanizmusnak köszönheti gyógyhatásai jelentős részét. A ziliz a benne található poliszacharidoknak köszönhetően csillapítja a köhögést, csökkenti a torok irritációját, így az aszthma, bronchitis és egyéb felső légúti panaszok enyhítésében játszhat fontos szerepet.

Szintén hatásos az olyan gyulladásos bélbetegségek kezelésében mint a Crohn betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás. Ezek a betegségek irritált, gyakran fekélyes bélnyálkahártyát eredményeznek, így a zilizben található poliszacharidok képezte gél segít helyreállítani a bélnyálkahártyát amellett, hogy az esetleges fekélyeket is gyógyítja. Ugyanígy segíthet a gyomorfekélyek kezelésében, valamint a reflux okozta gyomorégés ellen, hiszen a nyelőcső belső felületét is védi.

Felületen alkalmazva pedig a bőr sebeinek gyógyulását segíti elő, valamint enyhíti a napégést és a bőr irritációját. Antibakteriális hatásának köszönhetően segít a sebek fertőtlenítésében.

 

Hivatkozások

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2010.516754

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874109006102?via%3Dihub

https://www.mountsinai.org/health-library/herb/marshmallow

https://www.monaconatureencyclopedia.com/althaea-officinalis/?lang=en

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7090173/

 

Orvosi Ziliz

Név:
Orvosi ziliz gyökér kivonat – Althaea officinalis

Latin név:
Althaea officinalis

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.

    CleanInside rost

    13480 Ft

    A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.