Papain

A papain nevét a papayáról kapta, a trópusi gyümölcsről melyben található. A papaya nem csupán finom, de a benne található papainnak köszönhetően rendkívül egészséges is.

Gyógyhatásai

A papin egy proteolitikus, azaz fehérjebontó enzim. Hasonló a bromelainhoz, amely az ananászban található. A papain a fehérjéket, peptidekre, aminosavakra bontja, így többek között segít a húsok, fehérjék emésztésében, hiszen a húsok jelentős része is fehérje. A fehérjebontás és az ezzel járó könnyebb emésztés azonban nem az egyetlen ajándéka, ugyanis számos más probléma kezelésében is használhatjuk a papaint. Gyógyhatásai nagyon hasonlítanak a bromelain hatásaihoz.

Segíthet például a gyulladás és a fájdalom csökkentésében, csillapíthatja a torokfájást és a duzzanatot. Csillapíthatja az aszthmát és segíthet az ízületi gyulladások kezelésében. A papain lebont bizonyos fehérjéket, melyek gyulladáshoz vezetnek, így segít megelőzni a gyulladás kialakulását, miközben pozitívan hat a nyirokrendszerre és szabályozza az immunrendszert. Segíti a sebgyógyulást, ezért is használják, krémek, kenőcsök összetevőjeként. Ehhez szorosan kapcsolódóan antibakteriális és gombaölő hatású is, mely tulajdonságának hála kitisztítja a sebeket. Ez annak köszönhető, hogy képes lebontani a baktériumokat és gombákat védő fehérjéket. Rákellenes hatásokkal is rendelkezik, bár ennek megerősítésére még több kutatásra van szükség. Csillapítja az izomfájdalmat és segít a szájápolásban, egyrészt a fertőzött szövetrészek eltávolításának elősegítésével, másrészt a fogászati beavatkozások során fellépő fájdalom csillapításával. Ugyancsak segít az övsömör ellen, hiszen csillapítja a fájdalmat és segíti a gyógyulást.

Mit mond a tudomány?

Egy koreai kutatók által jegyzett tanulmány a papain zsírra gyakorolt hatását vizsgálta. Bár leginkább fehérjebontóként ismert, a kutatás eredményei alapján a zsír szervezetben való felhalmozódására is képes hatást gyakorolni. A kísérlet során a kutatók egereket hízlaltak fel, majd papaint etettek velük. A papain jelentősen csökkentette a zsír felhalmozódást az egerek májában és a szervezetük egyéb részén is, így többek között a koleszterinszintet is normalizálni tudta az enzim. Az eredmények alapján a papin tehát segíthet az elhízás megelőzésében és többek között a zsírmáj kialakulásának megakadályozásában.

Felhasználása

A papain a nyers papaya gyümölcsben fordul, elő, de a bromelainhoz hasonlóan táplálékkiegészítő formában is szedhető, illetve megtalálható bizonyos krémekben.

Felületen alkalmazva segíti az övsömör gyógyulását, csillapítva a vele járó fájdalmat, valamint megtisztítja a sebeket a baktériumoktól, mely szintén fontos a gyógyulás szempontjából. Fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően enyhíti az izomfájdalmat, valamint csökkenti a gyulladást, így az aszthma és egyéb légúti vagy más területen jelentkező gyulladás – pl. ízületi gyulladás – ellen is hatásos lehet, cskúgy mint a bromelain. Könnyebbé teszi az emésztést, hiszen segít lebontani a húsokban található fehérjét. Nem is véletlen, hogy az amerikai őslakosok vacsora után fogyasztotta egy-egy szelet papayát, hogy könnyebb legyen az emésztésük. A papain fehérjebontó tulajdonságának köszönhetően segíthet megelőzni olyan emésztőrendszeri problémákat mint a puffadás vagy a székrekedés.

Hivatkozások

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8468764/

https://draxe.com/nutrition/papain/

Papain

Név:
Papain

Latin név:
Papain

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

  Detox Vital

  9710 Ft

  A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

 • A NaturalSwiss DigestFX egy gondosan válogatott, természetes enzimeket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.  7 fajta enzimet tartalmaz az emésztési és puffadási problémák azonnali hatásáért: a papain és a bromelain a fehérjéket, a lipáz a zsírokat, a celluláz a növényi rostokat, a laktáz pedig a laktózt bontja. Elősegíti az emésztést laktóz intolerancia esetén.
  Hatóanyagai segítik az emésztést, valamint a tápanyagok lebontását. A benne található növényi összetevők támogatják a metabolikus folyamatokat és az esetleges emésztési panaszok enyhítését. Vegánok számára is alkalmas.

  Natural Swiss DigestFX®

  9790 Ft

  A NaturalSwiss DigestFX egy gondosan válogatott, természetes enzimeket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.  7 fajta enzimet tartalmaz az emésztési és puffadási problémák azonnali hatásáért: a papain és a bromelain a fehérjéket, a lipáz a zsírokat, a celluláz a növényi rostokat, a laktáz pedig a laktózt bontja. Elősegíti az emésztést laktóz intolerancia esetén.
  Hatóanyagai segítik az emésztést, valamint a tápanyagok lebontását. A benne található növényi összetevők támogatják a metabolikus folyamatokat és az esetleges emésztési panaszok enyhítését. Vegánok számára is alkalmas.