Rózsagyökér – Rhodiola rosea

A rózsagyökér (Rhodiola rosea) egy nagyjából 35-40 cm magasra növő cserje mely Európa, Ázsia és Észak-Amerika sarkköri területein őshonos. Jól alkalmazkodik a magas fekvéshez és a hideg éghajlathoz. Hatóanyagai a gyökerében találhatók, melyet régóta használnak a népi gyógyászatban világszerte. A görögök is ismerték hatásait, erről tanúskodik legalábbis Dioscorides görög orvos írása. Adaptogén, vagyis növeli az alkalmazkodóképességet és fokozza a fizikai teljesítményt.

Gyógyhatásai

Főbb hatóanyagai a klorogénsav, tanninok, katekinek, proantocianidinek, flavonoidok és polifenolok. A szalidrosalid az egyik, ha nem a legfontosabb vegyülete a rózsagyökérnek. Amikor bekerül a szervezetbe, serkenti a szerotonin, az adrenalin és a dopamin termelődését, ami javítja a hangulatot. Ennek következtében a rózsagyökér elismert természetes antidepresszánsként számon tartandó. Ezen hatásai miatt a Rhodiola rosea gyökere hatékonyan enyhíti a stresszt és gyorsítja a felépülést a testi és szellemi kimerültségből. Különösen hasznos lehet az olyan kihívásokkal teli időszakokban, amelyek idegileg nagy nyomást jelentenek.

A rózsagyökér szellemi téren tonizáló hatást fejt ki a memória és a koncentráció javítása révén. Ugyanakkor csökkenti a mentális fáradtságot és emelkedik a figyelem küszöbértéke. Általánosságban javítja az agyműködést is, valamint rendszeres fogyasztása akár meg is előzheti a mentális degeneratív betegségek kialakulását vagy legalábbis csökkentheti a kockázatukat. Az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy az epilepszia esetén is hasznos lehet.

Hatásos gyógymódot jelenthet az álmatlanság ellen, mivel lerövidíti az elalvási időt és javítja az alvás minőségét. Ez annak köszönhető, hogy csökkenti a stresszt és megszabadít a fizikai és szellemi fáradtságtól. Az optimális alvás egyik akadálya az intenzív mentális állapot és az izmok lazításának hiánya. A rózsagyökér nemcsak az agyra, hanem az izomlazításra is hatással van.

A rózsagyökér főként a szimpatikus idegrendszeren keresztül fejti ki hatását a szorongás és a depresszió ellen. Növeli a szerotonin szintjét, esetenként akár akár 30 százalékkal, védve ezzel a stressz okozta károsodástól. Továbbá, fokozza a mellékvesék által stressz idején termelt kortizol szintjét

Ezen túlmenően, az anyagcsere-funkciókra gyakorolt ​​mellékhatások nélkül pozitív hatást gyakorol, a szívre, a májra és az izmokra. Fogyasztása kifejezetten ajánlott túlsúly esetén, mivel szabályozza és csillapítja a stressz vagy szorongás miatti érzelmi problémákból eredő ideges étvágyat és a szénhidrátok iránti vágyat. A dopamin mennyiségének növelésével újra aktiválja az agy azon részét amely jelezi a testnek és az elmének a jóllakottságot. A jó hír, hogy nem okoz függőséget.

A rózsagyökér pihentető, ellazító és nyugtató hatással bír, javítja a memóriát és jó hangulatot biztosít, de nem csak a szellemre van hatással. Fokozza a fehérvérsejtek aktivitását és erősíti a szervezet védekezőképességét vírusfertőzésekkel, bakteriális és gombás fertőzésekkel szemben egyaránt. A benne található flavonoidok erős antioxidáns aktivitással rendelkeznek, és képesek elpusztítani a sejtek korai öregedéséért, az érrendszeri betegségekért és a rákért felelős szabad gyököket. Daganatellenes és DNS helyreállító hatása miatt alkalmazható megelőző célokra, valamint kiegészítő terápiaként a rák elleni kezelések során.

Mit mond a tudomány?

Koreai kutatók a rózsagyökérben található flavonoidok vizsgálata során megállapították, hogy igen erősen képesek gátolni 2 influenza variáns szaporodását is. A kísérlet ugyan nem élő szervezetben történt, mindazonáltal a rózsagyökér ígéretes gyógynövény lehet az influenza ellen.

A rózsagyökér felhasználása

A rózsagyökér a benne található, szellemi egészségre pozitívan ható anyagoknak köszönhetően használható nyugtalanság, szorongás, stressz és hiperaktivitás ellen, de az alvászavarok kezelésében is segítséget jelenthet. Az idegrendszerre gyakorolt hatásának köszönhetően alkalmazható még olyan idegi betegségek ellen mint az epilepszia vagy az Alzheimer-kór. Erősíti az immunrendszert, segít a vírusos és gombás fertőzések kezelésében és megelőzésében, valamint antioxidáns hatásának köszönhetően véd az oxidatív stressz és a rák ellen. Közvetetten ugyan de segít a túlsúly leküzdésében, hiszen csökkentheti a szénhidrátok iránti vágyat miközben növeli a fizikai teljesítőképességet, ami nagy segítség lehet az edzés, testmozgás során.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19729316/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3541197/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208354/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.01415/full

Rhodiola rosea L. Improves Learning and Memory Function: Preclinical Evidence and Possible Mechanisms

Tongde Hospital of Zhejiang province, Hangzhou, China

Department of Neurology, The Second Affiliated Hospital and Yuying Children’s Hospital of Wenzhou Medical University, Wenzhou, China

School of Chinese Medicine, Hong Kong Baptist University, Hong Kong, China

Department of Neurology, Affiliated Hospital of Southwest Medical University, Luzhou, China

Effects of a Rhodiola rosea extract on mental resource allocation and attention: An event‐related potential dual task study

Tina Koop , Angelika Dienel , Marcus HeldmannThomas F. Münte

First published: 27 June 2020

Effects of Rhodiola rosea supplementation on mental performance, physical capacity and biomarkers of oxidative stress in healthy men

Author links open overlay panel Ewa Jówko Jerzy Sadowski Barbara Długołęcka, Dariusz Gierczuk Benedykt Opaszowsk, Igor Cieśliński

Department of Physiology and Biochemistry, Faculty of Physical Education and Sports in Biala Podlaska, University of Physical Education Józef Piłsudski in Warsaw, Biala Podlaska 21-500, Poland

Faculty of Physical Education and Sports in Biala Podlaska, Józef Piłsudski University of Physical Education in Warsaw, Biala Podlaska 21-500, Poland

Department of Endocrinology, Warsaw Sports Institute, Warsaw 01-982, Poland

The rhodiola revolution – Transform your health with the herbal breakthrough of the 21st century . Richard P. Brown, Patricia L. Gerbarg (2004, Ed. Rodale).

A randomized trial of two different doses of a SHR-5 rhodiola rosea extract versus placebo and control of capacity for mental work. Shevtsov V.A. et al. Phytomedicine, 2003, 10, 95-105.

 

Rózsagyökér

Név:
Rózsagyökér – Rhodiola rosea

Latin név:
Rhodiola rosea

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Hepadone Protect egy 100%-ban természetes, májvédő, gyulladáscsökkentő, vértisztító és nyugtató hatásukról ismert növényeket tartalmazó gyógytea készítmény.

    Hepadone Protect

    5760 Ft

    A Hepadone Protect egy 100%-ban természetes, májvédő, gyulladáscsökkentő, vértisztító és nyugtató hatásukról ismert növényeket tartalmazó gyógytea készítmény.