Az emésztőrendszeri betegségek lelki okai

Az emésztőrendszeri betegségek lelki okai

Ha emésztőrendszeri betegségekről van szó, 10-ből 9-szer valamilyen testi problémára gyanakszunk. Lehet rosszat ettünk, az antibiotikum felborította a bélflóra egyensúlyát, enzimhiány, ne adj’ isten daganat… Ezek a megérzések gyakorta helytállók és valóban sok esetben nem is szükséges ennél mélyebbre ásni. Mi van azonban akkor, ha látszólag minden rendben van? Hol keresendő a probléma gyökere?

Mi a lélek?

Az hogy a test problémáinak lelki eredete is lehet, mára már szinte közhelynek számít. Ennek ellenére mégsem fordítunk kellő figyelmet a testi egészség ezen aspektusára. Orvosi szempontból sem egyszerű a dolog, hiszen a lélek megfoghatatlan, még abban sincs egyetértés, hogy mi is pontosan a lélek. A nagy világvallások és a filozófia évezredek óta foglalkoznak ezzel a kérdéskörrel.

A vallások között ugyan vannak lényeges különbségek, viszont nagyjából mindegyik hasonló módon tekint a lélekre: az ember lényege, esszenciája, mely az anyagi világon kívül létezik, más szóval transzcendens. Vallások esetén a lélek a testtől független módon is képez létezni, míg a test lélek nélkül nem tud élni.

Ezzel szemben a keményvonalas materializmus tagadja a lélek mint önálló entitás létezését; amit az ember hétköznapi nyelvezettel lélekként ismer az itt pusztán az agysejtek közti elektromos impulzusok összessége, végső soron nem más mint elemi részecskék tánca a fizika törvényeinek zenéjére.

Hogy melyik definíció a helyes arról nagyon rég óta folyik a vita és nem is valószínű, hogy egyhamar végérvényesen eldőlne. Ami azonban addig is biztos, hogy a test betegségei nem pusztán annak fizikai elváltozásaiból adódhatnak. Bármi is legyen a lélek, az öröm, a félelem, a szorongás vagy a depresszió mind képesek testi tüneteket is produkálni, ezért foglalkozni kell velük.

Hogyan hat a lélek a testre?

Még csak nem is kell közvetlenül a test-lélek kapcsolatba belemélyedni ahhoz, hogy lássuk a lelki problémák milyen testi panaszokat okozhatnak. Itt van rögtön az elhízás. Sokan a magányt vagy a depressziót úgy próbálják orvosolni, hogy az evésbe menekülnek. Először csak egy kis nasi – amivel még nincs is baj – majd egyre több és több felesleges étel. Felesleges kalóriák és egy halom káros adalékanyag, tartósítószer, hiszen a finomabb ételek (sütik, chipsek) melyeket jól esik a kedvenc sorozatunk közben elmajszolni, többnyire tartalmazzák ezeket. Az elhízás aztán olyan betegségeket eredményez mint a diabétesz vagy a zsírmáj, illetve növeli a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát is.

Hasmenés

A hasmenés igen gyakori tünete a lelki problémáknak. Szinte mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy vizsga vagy valamilyen komolyabb megmérettetés előtt elkapta a hasmenés. A stressz hatására az agy hormonok segítségével különböző parancsokat küldd a szervezetnek. Ez teljesen normális azonban amikor az idegrendszeren keresztül a belekig is eljut a stressz, a belek is elkezdenek bizonyos hormonokat aktiválni, melyek következtében a belekben lévő széklet ki akar majd jönni és ez hasmenést okoz. A hasmenés többnyire a stresszt kiváltó helyzet vagy esemény elmúltával magától elmúlik.

Gasztritisz

Ha a lelki eredetű problémák hosszabb ideje gyötrik az embert, úgy olyan komolyabb gondok is adódhatnak mint a gasztritisz vagy más néven gyomorhurut. A szervezetben a stressz következtében felszabaduló hormonok a beleket gyorsabb ürítésre késztetik, de a gyomor működését sem hagyják érintetlenül. A gyomorsav termelés stressz hatására fokozódni fog, amely ha hosszabb ideig áll fenn a gyomornyálkahártya elvékonyodásához és gyulladásához fog vezetni. A gyomornyálkahártya jelenti az egyetlen védelmet a gyomorsav maró hatása ellen, így ha ez a védőréteg károsodik a gyomor – csak úgy mint a lélek – önmagát kezdi majd el felemészteni és kialakul a gyomorfekély.

Gyomorégés

A gyomorégés szintén gyakori tünete a pszichés problémáknak. A gyomorégés alapvetően abból adódik, hogy a nyelőcső alján elhelyezkedő izom nem zár rendesen és így nem képes megakadályozni, hogy a gyomorsav visszajusson a nyelőcsőbe. A gyomorsav a nyelőcsőbe jutva irritálni kezdi annak belső felületét, hiszen a nyelőcsövet a gyomorral ellenben nem védi nyálkahártya a savval szemben, hiszen normál esetben a savnak nem is szabadna oda kerülnie. Stressz hatására azonban ez a záróizom nem fog megfelelően működni, így a sav könnyebben folyhat vissza a nyelőcsőbe, amely maró égető érzéssel jár.

IBS

Az IBS (irritábilis bél szindróma) az orvostudomány számára is rejtélyes betegség. Mindmáig nem sikerült konkrét okot azonosítani amely kiváltaná. Amennyiben az orvosok az általános emésztőrendszeri panaszok esetén nem találnak semmilyen ismert betegséget, úgy gyakran előfordul, hogy a pácienst IBS-es betegként diagnosztizálják. Bár a konkrét okai ismeretlenek, mégis az általános vélekedés az, hogy lelki eredetű a betegség kialakulása. Az agy és a bél közti rendellenes idegi kapcsolat válthatja ki. Több tanulmány eredményei is alátámasztani látszanak azt a hipotézist miszerint az IBS gyakran lelki eredetű. Jó hír, hogy némely esetben a pszichológiai segítségnyújtás hatásosnak bizonyult az IBS tüneteinek enyhítésében is. Érdemes még kiemelni, hogy a stresszes életvitelből fakadó helytelen táplálkozás, habzsolás, rohanva evés súlyosbítja az IBS tüneteit ezért ezek a szokások nem pusztán csak a kialakulásában játszanak szerepet.

Mit lehet tenni?

Az emésztési panaszok kezelésében elengedhetetlen szerepe van az étrendnek. A zsíros ételektől való tartózkodás, vagy legalább a fogyasztásuk mérséklése nagyban hozzájárulhat a panaszok enyhüléséhez. A megfelelő mennyiségű rostfogyasztás – napi 25 gramm – szintén elengedhetetlenül fontos. Ez nem csupán a széklet megfelelő állagához járul hozzá, de csökkenti a koleszterinszintet, ami által az érelmeszesedés kockázatát is. Ezen kívül a rostfogyasztás a koleszterinszint csökkentésével közvetve a májat is védi.

Fontos a sok friss, nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása valamint a savanyított zöldségek illetve joghurt étrendbe iktatása is, hiszen ez utóbbiak tartalmaznak probiotikumokat. A probiotikumok, azaz a jótékony hatású baktériumok elengedhetetlen részét képezik az egészséges bélflórának és nélkülük az emésztés sem lesz egészséges. Ezek a baktériumok nagyban hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, így mindenképpen gondoskodni kell valamilyen módon a pótlásukról.

Egy egészséges étrend ugyan hatalmas segítség az emésztőrendszeri panaszok leküzdése szempontjából, azonban mégsem érdemes pusztán ennyivel beérni. Ha a probléma lelki eredetű akkor ott is kell megoldani. Az étrend fontos és hasznos, a lélekben viszont mégsem képes rendet tenni.

Jobban belegondolva azért sem érdemes pusztán tüneti kezeléssel beérni, mert még ha az olyan panaszok mint a hasmenés, a puffadás vagy a gyomorégés el is múlnak, egy egészséges testben még mindig ugyanúgy képes szenvedni az ember lelke. Való igaz, egészséges testben stresszelni kevésbé rossz mint egy beteg testben átélni ugyanazt, de hosszú távon a test sem lehet ép ha benne a lélek nem az. Így amennyiben lelki eredetű a betegségek forrása, úgy leginkább egy pszichológus fog majd tudni segítséget nyújtani.

Forrás:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/stress-diarrhea#causes

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499926/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525441/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073018/