Stevia kivonat – Stevia Rebaudiana Bertoni

A sztívia (Stevia Rebaudiana Bertoni) rendkívül népszerű édesítőszer, mely egyre több üdítőital összetevői között megtalálható, nem véletlenül. Egyrészt teljesen természetes, másrészt pedig a szacharóznál (kristálycukor) 300-szor édesebb. Szinte kalóriamentes így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Több féle sztívia létezik, a leginkább elterjedt fajta a Stevia Rebaudiana Bertoni.

Gyógyhatásai

Ásványi anyagok közül a cink, foszfor, magnézium, vas és kobalt fordul elő jelentősebb mennyiségben a steviában, de tartalmaz A-, C-, E-, és B vitamint is, valamint béta-karotint, pektint, nikotinsavat és értékes aminosavakat. A rosttartalma hozzájárul az egészséges állagú széklet kialakításához, a bélmozgás szabályzásához, a benne található vas pedig a vérképzést támogatja. Mérsékli a vérnyomást, valamint a benne lévő kaempferolnak köszönhetően csökkenti a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeit. A kaempferol, csakúgy mint az E-vitamin, kiváló antioxidáns, mely segít az oxidatív stressz káros hatásaival szemben. Cukorbetegség esetén is fogyasztható, hiszen nincs hatással az inzulinszintre.

Vízhajtó hatású, így segíti a méreganyagok szervezetből való kiürülését, melyhez pektintartalma szintén hozzájárul. Vízhajtó tulajdonsága kiegészül még antibakteriális, vírus- és gombaölő tulajdonságával, melynek köszönhetően az embert is megbetegítő baktériumok (pl. E.coli, vastagbélgyulladás) okozta betegségek leküzdésében is segítségünkre lehet. Fertőtlenítő hatása a bőrnek is jót tesz, gyorsítva a sebgyógyulást. Gyulladáscsökkentő, valamint erősíti az immunrendszert és megelőzi a fogszuvasodást. A fogszuvasodás megelőzése nem pusztán annak tudható be, hogy a stevia által mérsékelhető a fogakra is káros cukor fogyasztása. A stevia képes elpusztítani a fogakat károsító Streptococcus mutans baktériumot, védve ezzel a fogak és az íny egészségét.

Mit mond a tudomány?

Egy svéd kutatás a stevia kivonatának fogakra gyakorolt hatását vizsgálta. A kutatás megállapította, hogy a stevia gátolja a Streptococcus mutans szaporodását és segít helyreállítani a száj pH értékét.

Felhasználása

A stevia kiváló alapanyag minden olyan ételbe-italba, melyben mérsékelni vagy nullára csökkenteni szeretnénk a cukortartalmat, illetőleg a kalóriát. Édesít, de nem hízlal és nem befolyásolja az inzulinszintet. Ennek hála cukorbetegek és fogyókúrázók számára ideális választás.

Védi az immunrendszert, valamint antibakteriális hatásának köszönhetően alkalmazható vírusos, gombás fertőzések, pl. Candida albicans leküzdésére, de a fogak és a fogíny egészsége is óvható vele, hiszen elpusztítja a fogakat támadó Streptococcus mutans baktériumot is.

Méregtelenít, egyrészt rostjai által, valamint vízhajtó révén segíti a mérgek szervezetből való kiürülését. Segít a székrekedés ellen, valamint jó hatással van a bőr sebeinek gyógyulására.

Hivatkozások

https://karger.com/cre/article-abstract/48/1/19/86078/An-in-vitro-and-in-vivo-Comparison-of-the-Effect?redirectedFrom=fulltext

Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Foods, Drugs, and Cosmetics, 2d ed. New York: John Wiley & Sons, 1996, 478–80.

D’Agostino M, De Simone F, Pizza C, Aquino R. Sterols in Stevia rebaudiana Bertoni. Boll Soc Ital Biol Sper. 1984 Dec 30;60(12):2237-40.

Goyal, S.K., Samsher and Goyal, R.K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61, 1, 1-10.

B Singh, S Bhatt, P Uniyal, V Pal and DS Chauhan. In vitro bioassay to study phytotoxicity effects of stevia rebaudiana on food crops. Journal of Tropical Forest Science. Vol. 22, No. 4 (October 2010), pp. 364-369.

Sztivia

Név:
Stevia kivonat – Stevia Rebaudiana Bertoni

Latin név:
Stevia Rebaudiana Bertoni

Tartalomjegyzék