Streptococcus thermophilus

A Streptococcus thermophilus egy laktobacillusokhoz tartozó termofil baktérium, amely jelentős szerepet játszik a tejtermékek fermentációjában. A Streptococcus thermophilus-t először a 20. század elején azonosították, és azóta széles körben alkalmazzák az élelmiszeriparban, különösen a tejtermékek fermentációjában.

Gyógyhatásai

Ez a baktérium képes hasznos enzimeket termelni, amelyek a tejcukor (laktóz) lebontásával tejsavat hoznak létre. Ez a folyamat segít a tejtermékek savasításában, ami fontos a sajtok, joghurtok és más tejtermékek előállításában.

A Streptococcus thermophilus által termelt vegyületek közé tartozik a tejsav, amely fontos szerepet játszik a tejtermékek savasításában. A tejsav alacsonyabb pH-t eredményez a bélben, ami kedvezőtlen környezetet teremt a káros baktériumok számára. Emellett a tejsav hozzájárulhat az emésztőrendszer egészségéhez, mivel segít a tápanyagok felszívódásában és a bélflóra egyensúlyának fenntartásában.

Egy másik fontos vegyületcsoport amelyet a baktérium termel a termofilinek. Ezek az anyagok képesek elpusztítani olyan más baktériumfajokat mint az E. faecalis, a Clostridium botulinum vagy a Staphylococcus aureus, melyek mindegyike káros az emberi egészségre.

További gyógyhatása, hogy egyes kísérletek alapján képes elpusztítani a bélben található rákos sejteket. A Streptococcus thermophilus hozzákapcsolódik a rákos sejtekhez és tulajdonképpen megöli azokat.

Mit mond a tudomány?

Egy viszonylag nagy, francia kutatók által végzett kísérletben 971 cscesemőnél vizsgálták az akut hasmenést illetve a bébiételek erre gyakorolt hatását. Úgy találták, hogy a Bifidobacterm breve-t és Streptococcus thermophilust tartalmazó bébiétel hatására csökkent a hasmenések száma és súlyossága a standard bébiételhez képest.

Felhasználása

A Streptococcus thermophilus felhasználási területei közé tartoznak a probiotikus készítmények, mint például a probiotikus joghurtok és kiegészítők. A probiotikus termékekben jelenlévő Streptococcus thermophilus segíthet a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, az emésztőrendszer egészséges működésének támogatásában, valamint az emésztési problémák, például a laktózintolerancia vagy a hasmenés tüneteinek enyhítésében. Ezen kívül a rák megelőzésében is fontos szerepe lehet, hiszen képes elpusztítani a belekben található rákos sejteket.

Ez az egyik legfontosabb baktérium a joghurtkultúrákban ugyanis nagyon ellenálló a magas hőmérséklettel szemben, és jól alkalmazkodik a savas környezethez, ami lehetővé teszi számára, hogy hatékonyan fermentálja a tejet és elősegítse a joghurt készítését.

A Streptococcus thermophilus hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez is. Számos tanulmány kimutatta, hogy a probiotikus baktériumok, köztük a Streptococcus thermophilus, képesek stimulálni az immunválaszt, elősegítve az immunrendszer egészségének fenntartását és a betegségekkel szembeni védelmet. Antibakteriális hatású is, melynek köszönhetően képes elpusztítani egyes az emberre is káros baktériumokat.

Összefoglalva, a Streptococcus thermophilus fontos baktérium a tejtermékek fermentációjában, mint például a joghurt. A probiotikus tulajdonságai miatt hasznos lehet az emésztőrendszer egészségének fenntartásában, a bélflóra egyensúlyának támogatásában és az immunrendszer erősítésében. A termelt tejsav és más enzimek hozzájárulhatnak a tejtermékek savasításához és az emésztési folyamatok támogatásához. A Streptococcus thermophilus további kutatása még folyamatban van, de jelenlegi ismereteink alapján ígéretes lehetőségeket kínál az emberi egészség előnyeinek támogatására.

Hivatkozások

https://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/2004/08000/Infant_Formula_Supplemented_With_Probiotics_or.4.aspx

https://www.mdpi.com/2076-3425/10/2/126

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2018.02214/full

Streptococcus thermophilus

Név:
Streptococcus thermophilus

Latin név:
Streptococcus thermophilus

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

  Swiss Probiotix Max

  10990 Ft

  A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

 • A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.

  Swiss Probiotix 2.0

  7990 Ft

  A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.