Tamarindusz gyümölcs-kivonat – Tamarindus indica

A tamarindusz (Tamarindus indica) egy Afrikában őshonos, de ma már egyéb tájakon, pl. India vagy Dél-Kelet Ázsiában élő trópusi gyümölcs. A hüvelyesek közé tartozik, kinézetre leginkább a zöldbabra és a földimogyoróra emlékeztet. A gyümölcs belül tulajdonképpen képlékeny, érett korában édeskés ízű és ezt az édes pasztát szokás fogyasztani. A Dél-Kelet Ázsiai, Indiai de még a Mexikói konyha ételeinek alapanyagai közt is találkozhatunk a gyümölccsel.

Gyógyhatásai

A tamarindusz gyógyhatásait a benne bőségesen fellelhető tápanyagoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak, valamint egyéb vegyületeinek köszönheti. Nagy mennyiségben megtalálható benne a B1-, B2- és B3-vitamin, de tartalmaz C-, valamint K-vitamint is. Rendkívül jó magnéziumforrás, de megtalálható benne a kálium, kalcium, vas, foszfor és a réz, valamint kisebb mennyiségben szelén. Kiváló aminosav forrás, mely a triptofánon kívül szinte minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Az aminosavak a fehérjék építőanyagai, melyek nem pusztán az izmokat és a kötőszövetet építik fel, hanem szerte a testben mindenhol megtalálhatók a legkülönbözőbb funkciókat ellátva. A fehérje- és aminosav pótlás ebből adódóan kiemelten fontos a szervezet számára, a tamarindusz pedig e tekintetben kiváló növényi megoldás.

Polifenoljai és flavonoidjai segítenek a koleszterinszint szabályzásában. Csökkentik az LDL (rossz) koleszterin szintjét, miközben növelik a jót (HDL koleszterin). Az egészséges koleszterinszint pedig védi a szív- és érrendszer egészségét. A tamarindusz a koleszterinszinten kívül a vérnyomást is képes csökkenteni, ami tovább csökkenti bizonyos betegségek, pl. infarktus, stroke kockázatát.

A benne található antioxidánsok segítenek a rák megelőzésében, illetve a fiatalos bőr megőrzésében. Az antioxidánsok, pl. a béta karotin – amiben a tamarindusz igen gazdag – megkötnek bizonyos káros vegyületeket, melyek antioxidánsok hiányában roncsolnák például a sejtek DNS-ét, mely nagyban hozzájárul a daganatok kialakulásához.

A gyümölcsben található B-vitaminok az agy és az idegrendszer megfelelő működését támogatják, magas magnéziumtartalma pedig segít a csontok egészségének megőrzésében. Vírus és baktériumölő hatású, melyet a trópusi területeken gyakori fertőzések kezelésére használnak. A benne található lupeolnak köszönhetően elpusztít olyan baktériumokat mint a Salmonella vagy az E. coli, de a malária kezelése során is nagyon hasznos.

Gyulladáscsökkentő, valamint segít enyhíteni a székrekedést a benne található rostoknak és borkősavnak köszönhetően. Procianidin és epikatekin tartalma pedig a gyomorfekélyek ellen nyújt védelmet, melyhez tanninjai is nagyban hozzájárulnak.

A tamarinduszban található procianinok pedig védik a májat az oxidatív stressztől és segítséget nyújthatnak a zsírmáj kezelésében.

Mit mond a tudomány?

Egy 6 hónapon át tartó kísérlet során kutatók patkányok testsúlyváltozását vizsgálták. Az egyik csoport rágcsáló nem kapott semmilyen szert, csupán ételt, a másik az étellel együtt tamarindusz kivonatot is kapott. A kivonattal kezelt patkányok esetében nem volt tapasztalható akkora testtömeg növekedés, mint a nem kezelt egyedek esetében. A tamarinduszkivonat a kísérlet alapján tehát csökkentheti az elhízás mértékét, és jobb koleszterinszintet is eredményez.

A tamarindusz felhasználása

A tamarindusz felhasználása változatos, hiszen sok értékes tápanyag található meg benne. Leginkább a gasztronómia területén találkozhatunk vele, például a pad thai összetevőjeként. Gyógynövényként viszont használható emésztési problémák, főként székrekedés de akár hasmenés vagy gyomorfekély kezelésére.

Gyulladáscsökkentő és és antimikrobiális hatású, így vírusos vagy bakteriális fertőzések során szintén érdemes fogyasztani. A malária hazánkban ugyan nem jelent fenyegetést, az E. coli és a Salmonella viszont igen, és ezekre megoldást jelenthet a tamarindusz.

Májvédő hatásainak köszönhetően zsírmáj, vagy egyéb májprobléma esetén is érdemes alkalmazni. A máj megóvása mellett a szív- és érrendszer egészsége szintén védhető vele, hiszen csökkenti a koleszterint, a vérnyomást és még a vércukrot is képes szabályozni.

Hivatkozások

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388147/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115300885#bib22

https://academicjournals.org/article/article1380541535_Adeola%20et%20al.pdf

Tamarindusz

Név:
Tamarindusz gyümölcs-kivonat – Tamarindus indica

Latin név:
Tamarindus indica

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.

    CleanInside rost

    13480 Ft

    A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.