Hasmenés diéta – Ezeket edd!

Hasmenés diéta – Ezeket edd!

Hasonlóan a székrekedéshez, a hasmenés szintén egy nagyon gyakori probléma és magabiztosan állítható, hogy mindenki tudja miről van szó. Az otthoni munkavégzés egyre nagyobb térnyerése ugyan csökkentette a lehetséges kellemetlen helyzetek számát, azonban még mindig adódhatnak problémák ha épp rosszkor jön ránk rossz helyen. Ezek mellett ugyanakkor azért is érdemes foglalkozni a témával, hiszen a hasmenés komolyabb gondokat is okozhat mint néhány nehezen felejthető kellemetlen élmény.

Hasmenés esetén az egyik legnagyobb és leggyakoribb veszélyt a kiszáradás jelenti. A híg széklettel rengeteg víz távozik a szervezetből, amitől az könnyen kiszáradhat. Ez különösen veszélyes kisgyermekek és csecsemők esetén akik nem tudnak jelezni ha kiszáradnak és nem képesek tudatosan pótolni a kieső folyadékot. A kiszáradás mellett ilyenkor sok ásványi anyagot és elektrolitot is veszítünk ezért ezek pótlása is kulcsfontosságú. Hasmenés idején búcsút kell intenünk a megszokott étrendnek, hogy minél előbb visszatérhessünk ahhoz, helyreállított emésztőrendszerrel.

Mi áll a hasmenés hátterében?

Az első szükséges lépés a hatékony kezelés érdekében az, hogy megállapítjuk mitől híg a széklet. Ennek hátterében azonban megannyi dolog állhat. Okozhatja vírus, ételek, ételallergia és antibiotikum is. Szinte az összes emésztőrendszeri megbetegedés tünetei között ott találjuk a hasmenést, így pusztán ebből nehéz beazonosítani pontosan mi is a probléma gyökere.

Itt fontos megemlíteni, hogy mikor is beszélhetünk hasmenésről. Hasmenésről akkor beszélünk ha naponta több alkalommal laza, híg székletet tapasztalunk. Alapvetően három fajtáját lehet megkülönböztetni a hasmenésnek attól függően mennyi ideig tart.

Ha a hasmenés 0-14 napig tart, úgy akut hasmenésről beszélhetünk. Ennek hátterében gyakran valamilyen vírusfertőzés áll.

Perzisztens hasmenésről beszélünk ha a tünetek minimum két hétig vagy egy hónap időtartamban állnak fenn. Itt vagy valamilyen parazita vagy ugyanúgy fertőzés lesz a bűnös.

Végül krónikus a hasmenés amennyiben egy hónapnál tovább tart. Itt már valószínűleg komolyabb problémák állnak a háttérben amit javasolt kivizsgáltatni.

Ha a híg széklet csupán néhány napon át tart, úgy még nincs ok különösebb aggodalomra hiszen ez lehet pusztán valamilyen étel, kisebb fertőzés miatt is azonban amennyiben hosszabb időn át fennáll pláne olyan tünetek kíséretében mint hányás, esetleg véres széklet úgy érdemes orvos segítségét kérni az esetlegesen súlyos betegségek megelőzése érdekében.

Amennyiben a hasmenés nem krónikus és „csak” valamilyen beszedett vírus vagy rossz étel okozza, úgy pusztán étrendbeli változtatásokkal viszonylag hamar, házilag is kezelhető.

Mit nem szabad?

Amellett, hogy mik a jó ételek szükséges tisztázni azokat is amiket kerülni kell, hiszen csak súlyosbítják a helyzetet. Az egyik ilyen a mesterséges édesítőszereket és cukrokat tartalmazó ételek.

Ezek az ételek könnyen meghajthatnak mivel ozmotikus azaz vízfelszívó hatásúak. A beleken végig haladva vizet szívnak el a szervezetből ami ezek után a vastagbélben nem kerül visszaszívásra, így híg lesz a széklet. Ilyen mesterséges édesítőszerek rengeteg cukormentes termékben találhatók, például rágóban, így legyünk óvatosak ezekkel.

A magvak ugyan egészségesek, többek között a máj egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszanak azonban hasmenés idejére ezekről is le kell mondanunk. Némely esetben a magvak allergiás reakciót válthatnak ki mely során hisztamin keletkezik ami irritálja a bélnyálkahártyát, hasmenést okozva ezzel.

A nehéz, zsíros fűszeres ételek ilyenkor szintén kerülendők. A tejtermékekre is nemet kell mondanunk, ugyanis a laktóz vagyis a tejcukor emésztése az ilyenkor alacsonyabb laktáz (laktózt lebontó enzim) szintje miatt nehezebbé válik és ez könnyen okozhat hasmenést.

Kerülendők még a hagymafélék, a hüvelyesek, a kukorica, a citrusfélék, a barack, a szilva, a cseresznye és a bogyós gyümölcsök. Normál esetben ezek egészségesek hiszen értékes tápanyagokat tartalmaznak azonban hasmenés után illetve előtt érdemes inkább fogyasztani őket, ugyanis a sok zöldség és gyümölcs általában véve hozzájárul az egészséges széklet kialakításához.

Mit érdemes fogyasztani?

Az első és legfontosabb a folyadékbevitel tehát mindenképpen igyunk folyadékot méghozzá sokat. A napi 2 liter folyadék az ajánlott azonban hasmenés idején ez nyugodtan lehet 3 is a kiszáradás elkerülése és a megfelelő mértékű elektrolitpótlás érdekében. Ilyenkor ételek terén is rásegíthetünk, egy adag szűrt zöldségleves vagy tea ugyanúgy hozzájárul a megfelelő folyadékbevitelhez.

Étkezés terén az ún. BRAT diéta javasolt. Ez olyan könnyű ételekből áll mint banán, a rizs, az alma és egy kis pirítós. Ezen a kímélő ételek mindegyike könnyen emészthető, nem rónak nagy terhet az ilyenkor egyébként is gondokkal küszködő emésztőrendszerre. Ezek mellett szóba jöhetnek olyan ételek mint a zabkása, a főtt burgonya, sárgarépa vagy a különféle kekszek, bár utóbbiaknál érdemes a sima egyszerűeket választani az édesítőszerek és cukrok elkerülése végett. Az almában található pektin bevonatot képez a vastagbél falán és táplálékot ad a bélflóra számára így fogyasszuk azt is bátran. Fogyasszunk nyugodtan sós ropit valamint hasonló snackeket.

Sajnos ilyenkor a kávé sem a legmegfelelőbb választás így ha egy mód van rá le kell mondani erről is. A kávé stimulálja a bél perisztaltikus mozgását ami által a széklet gyorsabban fog végighaladni rajta, ezért a diétás időszak alatt kerüljük a fogyasztását.

A tünetek elmúltával szépen fokozatosan elengedhetjük a diétát és visszavezethetjük az olyan nem túl megterhelő, relatíve könnyen emészthető ételeket mint a pl. a sovány húsok.

Probiotikumok mint a diéta részei

Ha emésztési problémákról van szó, érdemes megemlíteni a probiotikumokat. A hasmenés egyik gyakori oka az antibiotikumos kezelés. Az antibiotikumok egyik mellékhatása, hogy a vírusok és baktériumok mellett sajnos a bélben élő jótékony hatású baktériumokat is elpusztítják. Amennyiben a bélben lévő mikrobiom károsodik, úgy az oda kerülő táplálék emésztése is jóval problémásabb folyamat lesz. A bél baktériumai rengeteget segítenek az emésztésben, vitaminokat termelnek illetve hozzájárulnak az egészséges immunműködéshez, így egyensúlyuk megőrzése kulcsfontosságú, nem csak a hasmenés de egyéb betegségek kezelése és megelőzése érdekében is. A bélben nem csupán egy baktériumtörzs él és korántsem mindegy melyikből mennyi az ideális mennyiség így probiotikus készítmények használata előtt érdemes tájékozódni. Egyes tanulmányok szerint a probiotikumok, azon belül is a Lactobacillus rhamnosus és a Saccharomyces boulardii törzsekkel való kezelés esetén 51%-al csökkent a hasmenéses tüneteket mutató páciensek száma.

A hasmenés szerencsére azon problémák közé tartozik amik enyhébb esetekben otthon is kezelhetők. Egy néhány napos enyhébb diéta a legtöbb esetben megoldást jelent, ahogy a probiotikus készítmények is segíthetnek a leküzdésében. Viszont mivel a hasmenésnek számos oka lehet, ha hosszabb időn át fennáll úgy érdemes orvoshoz fordulni. Lehet pusztán valamilyen ételallergia, mely esetben egy néhány étel kiiktatása is elegendő, de előfordulhat, hogy hasmenés csupán a jéghegy csúcsa és a mögöttes okok komolyabb kivizsgálást igényelnek.

Források: