Egyedi termékkombináció a teljeskörű májvédelemért
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Nincsenek termékek a kosárban.
Publikálva 2022.05.24. napján
Tartalom
A gyümölcscukor, azaz fruktóz egy kémiailag egyszerű felépítésű cukor, úgynevezett monoszacharid. A fruktóz az egyik legédesebb ízű cukorfajta, mely nagy mennyiségben megtalálható a természetben: gyümölcsökben, zöldségekben, mézben. Manapság egyre népszerűbb a mesterségesen előállított formája is, mely számos élelmiszerben megtalálható édesítőszerként. A fruktóz továbbá több „összetettebb” szerkezetű cukornak (úgynevezett diszacharidnak, poliszacharidnak) is alkotórésze, így szervezetünk gyakrabban találkozik vele, mint az elsőre gondolhatnánk.
Két hasonló, de valójában mégis különböző fruktóz feldolgozási zavart mutatunk be az alábbiakban.
A fruktóz malabszorpció egy olyan emésztési zavar, melyben a fruktóz nem megfelelően szívódik fel a bélrendszerből. Normál körülmények között a fruktóz felszívódása a vékonybélből történik. Malabszorpció esetén azonban a gyümölcscukor egy része eljut a vastagbélbe, ahol az ott élő baktériumok kezdik felhasználni, bontani. A bélbaktériumok által történő felhasználás következtében olyan gázok és anyagcserevégtermékek keletkeznek, melyek feszítik a bélfalat, irritálják a bélnyálkahártyát. Ezek együttesen eredményezik a fruktóz felszívódási zavarra jellemző tünetegyüttest. A fruktóz malabszorpció egy kellemetlen tüneteket okozó betegség, amely az esetek legnagyobb részében jól kezelhető és nem jár súlyos szövődményekkel.
A panaszok rendszerint fruktóz tartalmú ételek fogyasztása után jelentkeznek. A tünetek erőssége betegenként eltérő lehet.
Mivel a fruktóz malabszorpcióra jellemző panaszok nem specifikusak, így fontos az egyéb emésztőrendszeri betegségektől történő elkülönítés (pl. laktózintolerancia, kontaminált vékonybél szindróma, irritábilis bélszindróma …stb). Ebből is következik, hogy a betegek rendszerint csak egy alapos gasztroenterológiai kivizsgálás után jutnak el a diagnózisig. A kezelőorvos minden esetben egyéni mérlegelés alapján, személyre szabottan rendeli el a szükséges vizsgálatokat.
Milyen vizsgálatokra számíthat a beteg?
Alapvetően a fruktóz malabszorpció jól kezelhető diétával. Nem szükséges a gyümölcscukor teljes megvonása, elegendő csupán a bevitt mennyiség megszorítása. Fontos tudni, hogy egyénenként változó, hogy kinek milyen mennyiségű fruktóz bevitele mellett alakulnak ki panaszai, így a diéta kialakítása mindig függ az egyéni fruktóz toleranciától. Általánosságban a megengedett fruktózbevitel napi 0 és 50 gramm között mozog az említett egyéni tűrőképesség függvényében.
A kezelésben szóba jöhet egy speciális enzimkészítmény (xilóz-izomeráz enzimet tartalmaz), ami segíti a fruktóz szőlőcukorrá történő átalakítását a vékonybélben. A készítmény azonban igen drága és nem helyettesíti, csupán kiegészíti és könnyíti a fruktózban szegény diétát.
Minden esetben előnyös, ha a diagnózist követően van lehetőség konzultálni dietetikussal.
A fruktóz malabszorpcióval ellentétben a fruktóz intolerancia egy genetikailag meghatározott enzimzavar következtében alakul ki és esetenként sokkal súlyosabb következményekkel is járhat. A gyümölcscukor bélből történő felszívódását követően egy speciális enzim (úgynevezett fruktóz-1-foszfát-aldoláz) segítségével szőlőcukorrá alakul át és így hasznosul a továbbiakban a szervezetben. Fruktóz intolerancia esetében ez az enzim hiányzik vagy nem megfelelően működik, így a fruktóz szőlőcukorrá történő átalakulása nem történik meg, az érintett beteg nem képes megfelelően feldolgozni a fruktózt. A gyümölcscukor kóros anyagcseréje során toxikus anyagok szabadulhatnak fel, melyek több szerv (pl. máj, vese) súlyos károsodását eredményezhetik. A genetikai hiba autoszomális recesszív módon öröklődik. Sokkal ritkább, mint a fruktóz felszívódási zavar, irodalmi adatok szerint előfordulása kb. 1/20-40000 születés.
A tünetek súlyossága széles skálán mozog az enyhe emésztőrendszeri panaszoktól a súlyos, visszafordíthatatlan szervi károsodásokig (pl. májkárosodás, vesekárosodás). A tünetek sokszor már csecsemőkorban kezdenek jelentkezni.
A fruktóz-intolerancia egy nem gyógyítható betegség, de megfelelő kezeléssel, a szigorú diétás szabályok betartásával jól karbantartható és jó életminőség biztosítható a betegeknek. Megfelelő kezeléssel megelőzhető a súlyosabb szövődmények – például májcirrózis, veseelégtelenség – kialakulása. A megfelelő kezelés hiányában azonban várhatóan hamarabb kialakulnak a szervi károsodások, melyek jelentősen lerövidíthetik a várható élettartamot.
Fontos a diagnózis mihamarabbi felállítása – gyanús tünetek (pl. fejlődésbeli elmaradás) esetén már csecsemőkorban is érdemes megkezdeni a célirányos kivizsgálást.
Források:
https://health.clevelandclinic.org/what-is-fructose-intolerance/ https://www.medicalnewstoday.com/articles/fructose-intolerance https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/13406/fruktoz-problemak