Fruktóz felszívódási zavar és fruktóz intolerancia

Fruktóz felszívódási zavar és fruktóz intolerancia

A gyümölcscukor, azaz fruktóz egy kémiailag egyszerű felépítésű cukor, úgynevezett monoszacharid. A fruktóz az egyik legédesebb ízű cukorfajta, mely nagy mennyiségben megtalálható a természetben: gyümölcsökben, zöldségekben, mézben. Manapság egyre népszerűbb a mesterségesen előállított formája is, mely számos élelmiszerben megtalálható édesítőszerként. A fruktóz továbbá több „összetettebb” szerkezetű cukornak (úgynevezett diszacharidnak, poliszacharidnak) is alkotórésze, így szervezetünk gyakrabban találkozik vele, mint az elsőre gondolhatnánk.

Két hasonló, de valójában mégis különböző fruktóz feldolgozási zavart mutatunk be az alábbiakban.

Fruktóz felszívódási zavar (melabszorpció)

Mit jelent a fruktóz felszívódási zavar?

A fruktóz malabszorpció egy olyan emésztési zavar, melyben a fruktóz nem megfelelően szívódik fel a bélrendszerből. Normál körülmények között a fruktóz felszívódása a vékonybélből történik. Malabszorpció esetén azonban a gyümölcscukor egy része eljut a vastagbélbe, ahol az ott élő baktériumok kezdik felhasználni, bontani. A bélbaktériumok által történő felhasználás következtében olyan gázok és anyagcserevégtermékek keletkeznek, melyek feszítik a bélfalat, irritálják a bélnyálkahártyát. Ezek együttesen eredményezik a fruktóz felszívódási zavarra jellemző tünetegyüttest.
A fruktóz malabszorpció egy kellemetlen tüneteket okozó betegség, amely az esetek legnagyobb részében jól kezelhető és nem jár súlyos szövődményekkel.

Milyen tünetei lehetnek a fruktóz felszívódási zavarnak?

A panaszok rendszerint fruktóz tartalmú ételek fogyasztása után jelentkeznek. A tünetek erőssége betegenként eltérő lehet.

 • Hasi fájdalom, hasi görcsök.
 • Fokozott gázképződés, hasi puffadás.
 • Hígabb széklet, hasmenés.
 • Általános tünetek: gyengeség, fejfájás, rossz közérzet.

Hogyan diagnosztizálható a fruktóz felszívódási zavar?

Mivel a fruktóz malabszorpcióra jellemző panaszok nem specifikusak, így fontos az egyéb emésztőrendszeri betegségektől történő elkülönítés (pl. laktózintolerancia, kontaminált vékonybél szindróma, irritábilis bélszindróma …stb). Ebből is következik, hogy a betegek rendszerint csak egy alapos gasztroenterológiai kivizsgálás után jutnak el a diagnózisig. A kezelőorvos minden esetben egyéni mérlegelés alapján, személyre szabottan rendeli el a szükséges vizsgálatokat.

Milyen vizsgálatokra számíthat a beteg?

 • Alapos kórtörténet-, és panaszfelvétel.
 • Fizikális vizsgálat.
 • Vérvétel: egyértelmű diagnosztikus laboreltérés nincs, differenciáldiagnosztikai szempontból lehet fontos.
 • Képalkotó vizsgálatok: hasi ultrahang, bizonyos esetekben hasi CT/MR vizsgálat. Egyértelmű kórjelző nem látszik, de differenciálfiagnosztikai szempontból fontosak lehetnek.
 • Fruktóz-kilégzési teszt (hidrogén kilégzési teszt): non-invazív, nem kellemetlen vizsgálat, mely a pontos diagnózis felállításához szükséges. A teszt során meghatározott mennyiségű fruktózt tartalmazó oldatot kell meginni, majd ezt követően egy speciális készülékbe lélegezni, mely méri a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát. Fruktóz malabszorpció esetén megnövekedett hidrogén koncentráció lesz detektálható a kilélegzett levegőben, illetve a fruktóz terhelés hatására jelentkeznek a tipikus emésztőrendszeri tünetek.
 • Endoszkópos („tükrözéses”) vizsgálatok: bizonyos esetekben – főleg differenciáldiagnosztikai szempontból, a súlyosabb betegségek kizárására – gastroscopia (gyomortükrözés) és/vagy colonoscopia (vastagbéltükrözés) elvégzése is szükséges lehet.

Hogyan kezelhető a fruktóz felszívódási zavar?

Alapvetően a fruktóz malabszorpció jól kezelhető diétával. Nem szükséges a gyümölcscukor teljes megvonása, elegendő csupán a bevitt mennyiség megszorítása. Fontos tudni, hogy egyénenként változó, hogy kinek milyen mennyiségű fruktóz bevitele mellett alakulnak ki panaszai, így a diéta kialakítása mindig függ az egyéni fruktóz toleranciától.
Általánosságban a megengedett fruktózbevitel napi 0 és 50 gramm között mozog az említett egyéni tűrőképesség függvényében.

A kezelésben szóba jöhet egy speciális enzimkészítmény (xilóz-izomeráz enzimet tartalmaz), ami segíti a fruktóz szőlőcukorrá történő átalakítását a vékonybélben. A készítmény azonban igen drága és nem helyettesíti, csupán kiegészíti és könnyíti a fruktózban szegény diétát.

Minden esetben előnyös, ha a diagnózist követően van lehetőség konzultálni dietetikussal.

Fruktóz intolerancia

Mit jelen a fruktóz intolerancia?

A fruktóz malabszorpcióval ellentétben a fruktóz intolerancia egy genetikailag meghatározott enzimzavar következtében alakul ki és esetenként sokkal súlyosabb következményekkel is járhat. A gyümölcscukor bélből történő felszívódását követően egy speciális enzim (úgynevezett fruktóz-1-foszfát-aldoláz) segítségével szőlőcukorrá alakul át és így hasznosul a továbbiakban a szervezetben. Fruktóz intolerancia esetében ez az enzim hiányzik vagy nem megfelelően működik, így a fruktóz szőlőcukorrá történő átalakulása nem történik meg, az érintett beteg nem képes megfelelően feldolgozni a fruktózt. A gyümölcscukor kóros anyagcseréje során toxikus anyagok szabadulhatnak fel, melyek több szerv (pl. máj, vese) súlyos károsodását eredményezhetik.
A genetikai hiba autoszomális recesszív módon öröklődik. Sokkal ritkább, mint a fruktóz felszívódási zavar, irodalmi adatok szerint előfordulása kb. 1/20-40000 születés.

Milyen tünetei lehetnek a fruktóz intoleranciának?

A tünetek súlyossága széles skálán mozog az enyhe emésztőrendszeri panaszoktól a súlyos, visszafordíthatatlan szervi károsodásokig (pl. májkárosodás, vesekárosodás). A tünetek sokszor már csecsemőkorban kezdenek jelentkezni.

 • Emésztőszervi panaszok: hasi görcsös fájdalom, hasmenés, hányinger, hányás.
 • Alacsony vércukorszint tünetei: verejtékezés, remegés, fejfájás, éhségérzet, aluszékonyság, zavartság, nagyon súlyos esetben kóma.
 • Rossz közérzet, étvágytalanság.
 • Köszvényes tünetek.
 • Kisgyermekkorban, csecsemőkorban figyelmeztető jel lehet a növekedés elmaradása.
 • Súlyos esetekben, nem megfelelő kezelés esetén: májkárosodás, májcirrózis, vesekárosodás, veseelégtelenség.

Hogyan diagnosztizálható a fruktóz intolerancia?

Milyen vizsgálatokra számíthat a beteg?

 • Alapos kórtörténet-, és panaszfelvétel.
 • Fizikális vizsgálat: egyes esetekben tapasztalható lehet sárgaság és megnagyobbodott máj.
 • Vérvétel: egyértelmű diagnosztikus laboreltérés nincs, de látható lehet kórosan alacsony vércukorszint (hipoglikémia), magas húgysavszint, illetve előrehaladott esetekben romló vesefunkciós paraméterek és emelkedett májenzimek, bilirubin.
 • Képalkotó vizsgálatok: hasi ultrahang, bizonyos esetekben hasi CT/MR vizsgálat elvégzése szükséges. Egyértelmű kórjelző nem látszik, de differenciálfiagnosztikai szempontból fontosak lehetnek. Előrehaladott esetekben láthatóak lehetnek májszerkezeti elváltozások.
 • Szövettani mintavétel (májbiopszia): a májból vett minta vizsgálatával kimutatható az enzim hiánya, kóros működése. A végső, pontos diagnózis felállítása csak így lehetséges.

Hogyan kezelhető a fruktóz intolerancia?

 • Diéta: a kezelés legfontosabb alapeleme. Fruktóz intolerancia esetén a fruktóz és a fruktózt is tartalmazó egyéb cukrok teljes elhagyására kell törekedni. Fontos tudni, hogy fruktóz nemcsak a gyümölcsökben és mézben található, hanem számos egyéb élelmiszerben is (pl. bizonyos zöldségekben, szirupokban, szörpökben, alkoholban …stb.). Ebben az esetben is célszerű dietetikussal konzultálni és együtt megbeszélni az étkezési szabályokat és egy követhető étrendet összeállítani.
 • Alacsony vércukorszint gyors kezelése: tünetileg a vércukorszint csökkenése jól kezelhető gyorsan felszívódó szénhidrátok (pl. szőlőcukor) fogyasztásával, melyet az érintett betegeknek mindig célszerű maguknál tartani.

Milyen kórjavaslata van a fruktóz intoleranciának?

A fruktóz-intolerancia egy nem gyógyítható betegség, de megfelelő kezeléssel, a szigorú diétás szabályok betartásával jól karbantartható és jó életminőség biztosítható a betegeknek. Megfelelő kezeléssel megelőzhető a súlyosabb szövődmények – például májcirrózis, veseelégtelenség – kialakulása. A megfelelő kezelés hiányában azonban várhatóan hamarabb kialakulnak a szervi károsodások, melyek jelentősen lerövidíthetik a várható élettartamot.

Fontos a diagnózis mihamarabbi felállítása – gyanús tünetek (pl. fejlődésbeli elmaradás) esetén már csecsemőkorban is érdemes megkezdeni a célirányos kivizsgálást.

Források:

https://health.clevelandclinic.org/what-is-fructose-intolerance/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/fructose-intolerance
https://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/13406/fruktoz-problemak