arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagepinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Ánizs

Ánizs mag – Pimpinella anisum

Az ánizs (Pimpinella anisum) napjainkban is népszerű fűszernövény, mely például a mézeskalács egyik összetevője. Újszerűnek azonban korántsem mondható, hiszen már kb. 2500 évvel ezelőtti egyiptomi feljegyzésekben is említik az ánizst, mint gyógyhatású növényt. Ezt a mediterrán régióban őshonos gyógynövényt a rómaiak is előszeretettel fogyasztották süteményeik részeként. A nagy lakomák után jól jött egy kis ánizs az emésztés könnyítésére. A rossz lehelet a régebbi korok embereinek ugyanúgy problémát jelentett, mint ma. Rágógumi híján régen egyéb növények mellett az ánizs magját rágcsálva gondoskodtak a friss leheletről.

Ánizstea készítése

Az ánizs magját összetörjük mozsárban, majd egy teáskanálnyi őrleményre 2-3 dl forró vizet öntünk és hagyjuk állni negyed órát. Leszűrés után fogyasztható. A teát lehet ízesíteni naranccsal vagy fahéjjal. Étvágygerjesztő hatású, így érdemes inkább étkezés előtt fogyasztani.

Légúti problémákra reggel-este egy-egy csésze fogyasztása ajánlott. Terhesség alatt nem ajánlott fogyasztani, de szoptatás alatt már igen, ugyanis fokozza a tejtermelést.

Az ánizs összetevői közt találunk olyan ásványi anyagokat mint a mangán, kalcium, kálium, magnézium, réz és a vas. A mag nagy mennyiségben tartalmaz limonént illetve C-vitamint, mely erős antioxidáns. B vitaminjai (B6 és B2) egymás hatását erősítve pörgetik fel az anyagcserét. Az ánizsban található tiamin és a niacin pedig a szív- és érrendszer egészségéről gondoskodik.

Az ánizs fertőtlenít, így a méregtelenítés mellett bakteriális és gombás fertőzések, pl. candida ellen szintén alkalmazható.

Légúti panaszokra is alkalmazható, hiszen a benne található anetol, terpineol és timol csillapítja a köhögést, oldja a hurutot, segít a megfázás, torokfájás, gyulladás és az aszthma enyhítésében. Ehhez C-vitamin tartalma is hozzájárul, hiszen erősíti az immunrendszert.

Emésztési panaszok kezelésére úgyszintén használható az ánizs, ugyanis gyorsítja az anyagcserét, lazítja az izmokat, megszünteti a székrekedést. Az ókorban előszeretettel használták puffadás, gázképződés ellen.

Ezek mellett javítja a vérkeringést, csillapítja a fejfájást, afrodiziákumként funkcionál valamint a menstruációs ciklus helyreállításában is segítségünkre lehet. Nem csak méregtelenít, de a bélben elő paraziták, bélférgek kiűzésében is segíthet. Talán nem véletlen, hogy a középkorban az átkok és rossz szellemek ellen használták.

Fontos! Túladagolva mérgező, gyerekek és terhesek általi fogyasztása ellenjavallott.

Egy török kutatók által jegyzett tanulmányban az ánizs antibakteriális és gombaölő tulajdonságait vizsgálták. Az eredmények alapján az ánizs alkoholos kivonata 10 baktérium faj elpusztítása során bizonyult hatékonynak, vizes kivonata pedig a Candida albicans gomba ellen volt hatásos.

Az ánizst elsősorban emésztési panaszokra szokás fogyasztani. Jól kezeli a puffadást, hiszen csökkenti a gázképződést. Meggyorsítja a zsírok és szénhidrátok feldolgozását, csökkenti a székrekedést valamint ellazítja a beleket.

Az emésztési panaszokon kívül a megfázás, köhögés, aszthma vagy bakteriális fertőzések, de a candida is kezelhető vele, hiszen amellett, hogy C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert, az ánizs baktérium- és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Az ízületi fájdalmak, reuma és a fejfájás valamint a menstruációs görcsök kezelésében is segíthet, de a méregtelenítés és a féreghajtás során is rendkívül hasznos lehet.

Amin GR. Poular Medicinal Plants of Iran. Tehran, Iran: Vice-Chancellorship of Research, Tehran University of Medical Science Press; 2005.

Orav A, Raal A, Arak E. Essential oil composition of Pimpinella anisum L. fruits from various European countries. Natural Product Research. 2008;22(3):227–232.

Yazdani D, Rezazadeh S, Amin G, Zainal Abidin MA, Shahnazi S, Jamalifar H. Antifungal activity of dried extracts of anise (Pimpinella anisum L.) and star anise (Illicium verum Hook, f.) against dermatophyte and saprophyte fungi. Journal of Medicinal Plants. 2009;8(5):24–29.

Tas A, Özbek H, Atasoy N, Altug ME, Ceylan E. Evaluation of analgesic and antiinflammatory activity of Pimpinella anisum fixed oil extract. Indian Veterinary Journal. 2006;83(8):840–843.

Akhtar A, Deshmukh AA, Bhonsle AV, et al. In vitro Antibacterial activity of Pimpinella anisum fruit extracts against some pathogenic bacteria. Veterinary World. 2008;1(9):272–274.