Kolin bitartarát

A kolin egy vízben oldódó tápanyag, amely elengedhetetlen a testünk számára. Bár kevés figyelmet kap a táplálkozás terén, rendkívül fontos szerepe van az emberi szervezet számára.

Gyógyhatásai

A kolin egy vízben oldódó B-vitaminhoz hasonló vegyület, amely azonban nem minősül hivatalosan B-vitaminnak. A testünk képes kis mennyiségű kolint előállítani, de a legtöbbet étrendből kell bevinnünk. Fontos szerepet játszik a sejtmembránok szerkezetében és a zsírok anyagcseréjében.

A kolinnak több fontos szerepe van az emberi szervezetben:

Sejtmembránok: A kolin az egyik kulcsfontosságú alkotóeleme a sejtmembránoknak, amelyek szabályozzák, hogy mi képes belépni és kilépni a sejtekből.

Zsírszállítás: A kolin hozzájárul a zsírok anyagcseréjéhez, segítve a zsírmolekulák szállítását a májból a sejtekhez.

Neurotranszmitterek: A kolin elősegíti az acetilkolin nevű neurotranszmitter előállítását, amely fontos a központi idegrendszer működéséhez.

Májműködés: A kolin támogatja a májműködést, segítve a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.

Mit mond a tudomány?

Egy a The American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent kutatás megállapította, hogy a kolin javasolt beviteli értéke nemenként eltérő lehet. A kutatás arra volt kíváncsi, hogy mennyi az ideális beviteli mennyiség kolin esetében. Ennek megállapítása érdekében 57 fő (26 férfi, 15 változókori és 16 nem változókori nő) bevonásával végeztek kísérletet. A tesztalanyok 42 napon át 550 mg kolint kaptak, majd kevesebb mint 50 mg-ot. A kutatók azt figyelték lesznek-e a kevesebb kolin hatására mérhető változások a szervezetükben. A férfiak 77%-ánál és a változókori nők 80%-ánál valamint a nem változókori nők 44%-ánál jelentkeztek szervi problémák, mint pl. zsírmáj illetve izomkárosodás. A kutatók ebből megállapították, hogy változókori nőknek különösen fontos odafigyelni a kolin bevitelére, hiszen náluk okozott ennek hiánya a legnagyobb arányban problémát.

Felhasználása

A kolin számos egészségügyi előnnyel járhat, és hozzájárulhat különböző betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez:

Zsírmáj: A kolin támogathatja a májműködést és segíthet a zsírmáj kialakulásának megelőzésében.

Membránintegritás: A megfelelő kolinbevitel kulcsfontosságú a sejtek membránjainak integritásához, ami elősegíti az egészséges sejtműködést.

Memóriakárosodás: Az acetilkolin előállítása miatt a kolin hozzájárulhat az agyi funkciók megőrzéséhez és a memóriakárosodás kockázatának csökkentéséhez.

Májbetegségek: A kolin segíthet a májbetegségek, például alkoholos májbetegség vagy hepatitis kezelésében.

Terhesség: A terhesség alatt a kolin fontos szerepet játszik a magzati agy és idegrendszer fejlődésében.

Az alacsony kolin szintek számos problémát okozhatnak az egészség szempontjából:

Zsírmáj: Az alacsony kolinbevitel hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához és májbetegségekhez.

Memóriakárosodás: Az alacsony kolin szintek összefügghetnek a memóriakárosodással és az agyi funkciók romlásával.

Májproblémák: Az alacsony kolin szintek májproblémákat okozhatnak, különösen azoknál, akiknél már meglévő májbetegség van.

A kolin megtalálható különböző élelmiszerekben, mint például a tojás, a hús, a tejtermékek, a szójatermékek és a hal. Az étrend-kiegészítők is elérhetők a kolin beviteléhez, különösen azoknak, akik nehézségekbe ütköznek a megfelelő mennyiségű kolin bevitelekor.

A kolin esszenciális tápanyag, amely elengedhetetlen az egészséges sejtműködéshez és a zsírok anyagcseréjéhez. Az alacsony kolin szintek számos egészségügyi problémát okozhatnak, és hozzájárulhatnak különböző betegségek kialakulásához. Az étrendünkben való megfelelő mennyiség biztosítása fontos az egészség fenntartása szempontjából.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17490963/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20861172/

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-choline#intake

Kolin bitartarát

Név:
Kolin bitartarát

Latin név:
Kolin-bitartarát

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A kizárólag természetes hatóanyag-tartalmú Swiss Detox Prime egy növényi májvédő készítmény. Összetevői méregtelenítő és májsejt regeneráló hatással bírnak. A készítményben található máriatövis kivonat védelmet nyújt a szabadgyökök káros hatásai ellen, a kolin részt vesz egyes sejtmegújító folyamatokban, a C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert.

    Swiss Detox Prime

    4990 Ft

    A kizárólag természetes hatóanyag-tartalmú Swiss Detox Prime egy növényi májvédő készítmény. Összetevői méregtelenítő és májsejt regeneráló hatással bírnak. A készítményben található máriatövis kivonat védelmet nyújt a szabadgyökök káros hatásai ellen, a kolin részt vesz egyes sejtmegújító folyamatokban, a C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert.