Huminsav – az egészséges táplálkozás hiányzó láncszeme

Huminsav – az egészséges táplálkozás hiányzó láncszeme

A huminsav gyógyászati hatásai évezredek óta ismertek. Régóta alkalmazzák, mint természetes vírusölő hatóanyagot és alternatív antibiotikumot.

Kedvező hatásait az 1960-as évek közepe táján a modern tudomány is felfedezte. Az utóbbi időben a huminsavak hatásainak feltérképezése és működésének megismerése az egészségtudományok dinamikusan fejlődő területévé vált.

Ma már nem támaszkodhatunk teljes egészében az elfogyasztott élelmiszerek tápanyagtartalmára, különösen a gyümölcsök és zöldségek lettek szegényebbek vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, mivel az intenzív mezőgazdasági termelés bevezetését követően a szántóföldi növények egyre több mikroelemet vonnak ki a talajból. Az természetes módon már teljes körűen nem pótlódik, ezért a világ termőtalaja kimerülni látszik.

A mikroelemek hiánya mindezekből adódóan a táplálkozási lánc végén álló emberi szervezetben is megjelenik. Egyes kutatók szerint elsősorban a mikroelem hiány káros következményei okozzák az úgynevezett civilizációs betegségek (például az allergia, a stressz, különféle immunrendszeri problémák, rosszindulatú daganatok, elhízás, továbbá eddig még ismeretlen betegségek) előfordulásának növekvő gyakoriságát és terjedését.

A mikroelemek és ásványi anyagok hiánya a szervezetben elsősorban az enzimek működését gátolja és rontja a vitaminok hatását. A különféle vitaminkészítmények fogyasztása akár teljesen hatástalan is lehet, ha a megfelelő mikroelemek a szervezetből hiányoznak.

A vitalitás, az ősi ásványi anyagokban gazdag talaj csupán a földfelszín mélyebb rétegeiben humuszanyag formájában maradt meg, és az új biotechnológiák elterjedése által vált számunkra elérhetővé.

A huminsav különböző fajtái a növényi eredetű biomassza több millió éves bomlási folyamatai során keletkezik. A folyamat során az elhalt növényi anyagok az élő szervezet számára jól hasznosítható tápanyaggá alakulnak át. A biomassza legnagyobb hányadát a humusz alkotja. A mezőgazdasági termelésben a humusz anyagoknak tulajdonított pozitív hatások hordozói a huminsavak, amelyek kémiai értelemben jól körülírható vegyületcsoportot képeznek. A természetes eredetű huminsav az ásványi anyagok, aminosavak és mikroelemek teljes spektrumát tartalmazza, mindezeket felvehető, biológiailag jól hasznosítható formában. Ebből adódóan az emberi szervezet számára is fontos mikroelemek jobban felszívódnak és hasznosulnak, mint a szervetlen formában levők. A felszívódást követően pedig érvényesülhetnek a huminsavak biológiai hatásai, valamint a vírus-, és baktériumellenes hatásai is.

A szervezetbe jutó huminsav egy része tehát felszívódik a szervezetben, ennek következtében vírusölő, energiatermelő katalizátor, immunrendszert erősítő és méregtelenítő hatást fejt ki.

Más része ugyanakkor a bélrendszerben marad, ahol a huminsavak képesek megszüntetni a hasmenést és egyéb emésztési rendellenességeket. A jótékony huminsav vékony gél réteget képez a bél nyálkahártyáján, amely véd a fertőzések és a méreganyagok hatásaitól. A bélbolyhok, illetve a hámréteg sérülése vagy gyulladása esetén támogatja a gyors gyógyulást. A gél rétegnek köszönhetően csökken a kóros impulzusok hatása a bélben található perifériás idegekre ez által enyhül a fájdalom, és helyreáll a normális bélmozgás.

A huminsav egy másik fontos tulajdonsággal is rendelkezik, alkalmazásával a szervezetből szelektíven csak a méreganyagok és a felesleges ásványi anyagok távoznak. A szokásos adagban alkalmazva nem befolyásolja a tápanyagok belső egyensúlyát.

A huminsavak gátolják a patogén baktériumok növekedését a tápcsatornában, serkentik a bélflóra működését és szabályozzák annak egyensúlyát, továbbá hasznosítható állapotban tartanak egyes a tápanyagokat, miközben megkötik és kiürítik a környezetből bekerült és felhalmozódott méreg anyagokat.

A nemzetközi szakirodalomban az alábbi fontosabb élettani hatásokról írnak a huminsavval kapcsolatosan, ami a ToxiClean® méregtelenítő kúra fontos összetevője:

 • Antoxidáns hatás: Különleges tulajdonságaiból adódóan kifejezetten képes a szervezet kémiai egyensúlyát fenntartani. Rendkívüli hatékonysággal köti meg a szervezetben keletkező szabad gyököket, amelyek számos betegség okozói Ugyanis a szabadgyökök képesek szervezetben a fehérje és DNS-molekulák szerkezetét károsítani, amelynek következtében megsérülhet a sejtek genetikai kódja, ez pedig különös kockázatot jelent a rák betegségek kialakulásában. Ez különösen fontos azért, mert egyes epidemiológiai vizsgálatok szignifikáns antioxidáns hiányra utalnak a Föld népességének körében;
 • Enzim hatás fokozó: Az enzimek és vitaminok alapvető szerepet töltenek be az emberi szervezet működésében. Részt vesznek az energiatermelésben, különféle anyagcsere folyamatokban és a sejtszintézisben. A huminsavak hozzájárulnak az enzimaktivitás folyamatához.
 • Stressz ellenes hatás: A huminsav befolyásolja a mellékvesék által termelt stressz hormonok – adrenalin és noradrenalin – hatását. Ezen hormonok magas szintje intenzív stresszt jelez. A feleslegesen képződő hormonokat a huminsav megköti, így azok nem képesek a sejtekhez eljutni és működésüket fokozni.
 • Virusellenes hatás: A huminsavak vírusellenes hatása régóta ismert a humán gyógyászatban. A huminsav talán a természet egyik legerősebb vírus ellenes hatóanyaga.
 • Sejtszintű hatás: Növeli a sejtfal áteresztő képességét, ez által segíti a szervetlen ásványi anyagok átjutását a sejtmembránon.
 • Keláthatás: A huminsavak az élettani szempontból fontos ásványi anyagokat a természetben egyedülálló módon, könnyen cserélhető formában kötik meg (kelátkötés) vagyis a mikroelemeket úgy kötik meg, hogy közben szerves vegyületekké alakulnak, és így juttatják be a sejtekbe.
 • Ásványi anyagok hasznosítása: Biztosítják a szervezet számára az optimális mennyiségű ásványi anyag felvételt, úgy hogy valószínűleg fékezik a feleslegesen nagy mennyiségben levő anyagok felvételét és a kisebb mennyiségben jelenlévő anyagok felvételét pedig segítik.
 • Méregtelenítő hatás: Kémiai szerkezetükből adódóan a huminsavak szinte valamennyi vegyülettel képesek kölcsönhatásba lépni. A szervezetbe például sugárterápia, kemoterápia során bekerült és felhalmozódott mérgező anyagokkal, toxikus nehézfémekkel és radioaktív anyagokkal oldhatatlan kötést alakítanak ki és kiürítik a szervezetből.
 • Immunstimuláló hatás: Segíti az immunrendszer működését, serkenti az ellenanyag termelést és javítja a fehérvérsejtek aktivitását.
 • Májregeneráló hatás: Elősegíti a májsejtek regenerálódását. Javítja a májfunkciót és segíti egyes májbetegségek megelőzését.
 • Antibakteriális hatás: Serkenti a jótékony hatású baktériumok működését, és ez által gátolja káros baktériumok elszaporodását.
 • Gyulladáscsökkentő hatás (pl. ízületi gyulladások)
 • Vörösvértestképzésre gyakorolt hatás: Egyes kutatások eredménye szerint növeli a vörösvértestek oxigénszállító kapacitását, ezzel javítja az általános közérzetet és növeli az életerőt.

Az egészség megőrzésére a legjobb megoldást, mint mindig, a természet fejlesztette ki természetes huminsavak formájában, amelyek a fejlett biotechnológia alkalmazásával ma már Ön számára is elérhetőek.

Ha érdekli a méregtelenítés témája, tudjon meg többet huminsav-alapú májtisztító táplálék-kiegészítőnkről, vagy olvasson tovább hasznos cikkjeink közül.