Metabolikus szindróma – Még egy civilizációs betegség

Metabolikus szindróma – Még egy civilizációs betegség

A metabolikus szindróma első hallásra ritkának tűnhet, már ha pusztán a neve alapján meg lehet ítélni egy betegséget. Erre rátesz még egy lapáttal, hogy egy másik neve az X szindróma amely hallatán sokaknak valamilyen Zs kategóriás sci-fi ugorhat be. Egy harmadik megnevezés már nagyjából a helyes irányba tereli a dolgokat, ugyanis a metabolikus szindrómát inzulinrezisztencia szindróma néven is ismerik. Gyakorinak mondható, ugyanis Amerikában például minden harmadik ember küzd ezzel a betegséggel.

De mi is ez az egész?

A metabolikus szindróma tulajdonképpen az az állapot amikor tünetek és tényezők egy meghatározott csoportja együtt fordul elő. Ez így kissé zavaros lehet elsőre, de ez a betegség is amolyan gyűjtőfogalom. A meghatározó tényezői mind növelik a szív és érrendszeri betegségek, stroke kockázatát. Így tehát ha a következő dolgok közül legalább három igaz ránk, úgy jó eséllyel mi is ebben a betegségben szenvedünk:

Nagy has: Nem a sörhasról van szó hanem nagy mennyiségű hasi zsírról. Férfiak esetén 102 cm míg nőknél 88 cm alatti érték a normális.

Magas vércukorszint: A magas vércukorszint azért veszélyes, mert hosszú távon növeli a vérrög kialakulásának kockázatát. A normális érték kb. 5,6 mmol/l.

Magas vérnyomás: A túl magas vérnyomás vezethet infarktushoz vagy stroke-hoz is. 135 Hgmm szisztolés vagy 85 Hgmm diasztolés érték alatti szint az egészséges.

Magas koleszterinszint: A koleszterinnek két fajtája van, az LDL koleszterin ami „rossz” és a HDL koleszterin ami „jó”. A jó hír, hogy a jó koleszterin segít csökkenteni a rossz koleszterin szintjét. Férfiaknál 1,03 mmol/l, nőknél 1,3 mmol/l alatt kell lennie az értékének.

Mi a metabolikus szindróma oka?

A metabolikus szindróma kialakulásának pontos okai ismeretlenek. Mivel a tünetei nagyrészt az inzulinrezisztenciával kapcsolatosak így az okai is valószínűleg ott keresendők. A leginkább feltételezett okok a genetikai tényezők, egyéni hajlamosság valamint nagy mértékben az életmód, étrend, táplálkozási szokások. Tulajdonképpen nem túlzás civilizációs betegségként kezelni, hiszen rendkívül gyakori és a kialakulása háttérében álló tényezők mind tipikus ismérvei a modern életmódnak.

A metabolikus szindróma nem egyik napról a másikra alakul ki. A tünetek viszonylag hosszabb időtartam alatt jönnek elő, sok esetben észrevétlenek is maradhatnak míg egy-egy vizsgálat során fény derül rájuk.

A kivizsgálás a tünetekből fakadóan viszonylag egyszerű. A has méretének megállapítása, a vércukorszint, koleszterin valamint a vérnyomás mérése rutin feladat és nem is járnak fájdalommal vagy túl nagy kellemetlenséggel.

Mik a kockázatok?

A metabolikus szindróma leginkább a lehetséges szövődményei miatt veszélyes. Meghatározó tényezői következtében ugyanis megnő a szívinfarktus, a stroke vagy az érelmeszesedés kockázata. Amennyiben az inzulintermelés lelassul, úgy a kettes típusú cukorbetegség kockázata is nagyban megnövekszik. A cukorbetegség szintén hajlamosító tényező szívinfarktus és stroke tekintetében, valamint idegi és látási problémákat is okozhat. Az elhízás pedig növeli a zsírmáj kockázatát.

Van megoldás?

Szerencsére igen. Sőt, nem csak kezelhető a betegség, de helyes kezeléssel, odafigyeléssel még vissza is fordítható, bár tény, hogy némi önfegyelem és lemondás szükségeltetik hozzá. Az olyan problémák mint a magas vérnyomás, magas vércukor és koleszterinszint valamint az elhízás az esetek túlnyomó részében a helytelen életmód és táplálkozás következménye. Világos tehát, hogy elsősorban itt kell felvenni a harcot a betegség kezelése és megelőzése érdekében.

Étrend terén nincs igazán külön diéta a metabolikus szindrómára. Az olyan ételeket amik hozzájárulhatnak a cukorbetegséghez, az elhízáshoz vagy a magas koleszterinszinthez általánosságban kerülni kell. Így tehát a cukrok (fruktóz, glükóz, dextróz, stb.) cukros üdítők, édességek ha ugyan tiltólistásak nem is lesznek de mindenképpen csökkenteni kell a fogyasztásukat.

Ugyanígy visszább kell venni a feldolgozott szénhidrátokból mint a fehér kenyér, liszt, chips, fánk stb. Sajnos az édesítőszereknek is búcsút kell inteni, ugyanis ezek is befolyásolják a vércukorszintet, így a zero és a diétás kóla sem működik.

Az úgynevezett transz zsírokat is kerülni kell. Ezek olyan ételekben találhatók mint a chipsek, nassolni valók, egyes pékáruk, fagyasztott ételek, margarin és általában a feldolgozott, előre gyártott élelmiszerek. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, akkor az olyan ételek amikkel keveset kell vesződni és finomak kerülendők. A gyümölcsök természetesen nem ide tartoznak, de a boltokban kapható tömeggyártott sütik, linzerek, kekszek, mirelit pizzák mind hozzájárulhatnak a metabolikus szindróma kialakulásához ezért inkább kerülendők.

A vérnyomást emeli a sófogyasztás, tehát ha a magas vérnyomással vannak gondjaink úgy a só bevitelre is fontos figyelnünk. Az előbb említett termékek, pl. a chips, sós mogyoró és egyéb nasik mint növelik a vérnyomást ezért mérséklendő a fogyasztásuk.

A kerülendő ételek mellett ugyanakkor vannak olyanok amelyek fogyasztása kimondottan ajánlott. A metabolikus szindróma ellen az általánosan is egészségesnek tartott étrend lesz a követendő. Ez nagyrészt sok nyers zöldség és gyümölcs fogyasztását takarja. Emellett természetesen a sovány húsok és halak is helyet kaphatnak a menüben. Utóbbiak már csak azért is mert omega 3 zsírsavban gazdagok. Az omega 3 segíti a jó vagyis a HDL koleszterin szint növekedését ami egyúttal csökkenti a rossz, vagyis az LDL koleszterint. Omega 3 található még bizonyos magvakban és diófélékben is mint pl. tökmag, fenyőmag vagy mandula.

A vérnyomás szabályozására káliumban gazdag ételek fogyaszthatók. A legismertebb káliumban gazdag gyümölcs a banán, de olyan ételek is jók mint a narancs, gombák, lencse, bab vagy a paradicsom. Emellett a gránátalma és a fokhagyma is kiváló választás lehet, hiszen ezeknek is van vérnyomáscsökkentő hatása.

A koleszterinszint pedig táplálkozás terén a rostfogyasztás segítségével csökkenthető, ugyanis a rostok segítenek a rossz koleszterin megkötésében és eltávolításában. A zöldségek általában jó rostforrások, de a teljes kiőrlésű gabonák, a zab, barna rizs vagy az útimagfű héj szintén jók.

Ezekből az ételekből egyértelműen látszik, hogy nincs kimondottan egy csodaszer ami azonnal megoldást kínálna a metabolikus szindrómára. Ezek az ételek rendkívül általánosnak mondhatók és a metabolikus szindróma mellett egy halom más betegség megelőzésében vagy kezelésében is fontos szerepet játszanak így már csak emiatt is érdemes a saját étrendünket ezek beiktatásával tervezni. A rostok, vitaminok, ásványi anyagok inkább az egészséges működés fenntartásában játszanak szerepet, ezzel segítve a metabolikus szindróma és társai megelőzését. Természetesen léteznek vérnyomáscsökkentő vagy éppen koleszterinjavító ételek amelyek ilyen esetben fogyasztandók is azonban a követendő út mégis inkább az általában vett helyes táplálkozásban és életmódban keresendő.

Ha már életmód, nem lehet kihagyni a mozgás fontosságát. A rendszeres testmozgás nem pusztán hozzájárul, de alapkövetelménye az egészséges szervezetnek amely nélkül nem tud hosszabb távon jól működni. Napi szinten akár fél óra mozgás is nagy lépés lehet az egészségesebb élet felé, arról nem is beszélve, hogy elhízás ellen a leginkább magától értetődő megoldás.

 

 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4930818/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5868676/

https://www.healthline.com/health/metabolic-syndrome-diet#supplements