Prebiotikus gyógynövények – 3 tipp, hogy a bélflórád is jóllakjon

Prebiotikus gyógynövények – 3 tipp, hogy a bélflórád is jóllakjon

A probiotikumok mint az immunrendszer és az egészséges emésztés nélkülözhetetlen alkotóelemei egyre inkább evidenciává válnak. Egyre több kísérlet és kutatás mutat rá, hogy ezek a bélben élő baktériumok és egyéb mikroorganizmusok milyen sokrétű szerepet töltenek be az egészség megőrzésében. Amellett, hogy segítenek vitaminok előállításában és némely nehezebben emészthető táplálék lebontásában, olyan anyagokat termelnek amelyek közvetve nagyban hozzájárulnak a megfelelő immunműködéshez. Ezen kívül ellehetetlenítik a káros baktériumok bélben történő elszaporodását, amellyel szintén egy halom nyavalyától védik a szervezetünket.

Egyértelmű tehát, hogy ezekre a baktériumokra kellő figyelmet kell fordítani. Ehhez szerencsére az esetek többségében elég annyi, hogy az étkezés során rájuk is gondolunk és olyan ételeket fogyasztunk melyeket ezek a baktériumok is szeretnek.

Ezeket az ételeket, pontosabban ezek összetevőit nevezik prebiotikusnak, hiszen előfeltételei az egészséges bélflórának. A bél baktériumai ezen anyagok segítségével megfelelő táplálékhoz jutnak és ez által képesek lesznek szaporodni is, fenntartva a bélflóra optimális egyensúlyát.

Prebiotikumok több különböző, némely esetben egészen mindennapi élelmiszerek segítségével is bevihetők a szervezetbe (pl. banán, hagyma) azonban vannak prebiotikus gyógynövények is, melyek egyéb gyógyhatásaik mellett prebiotikumokban is gazdagok. Ez tovább erősíti az egyébként is pozitív szervezetre gyakorolt hatásukat, hiszen az által, hogy segítik a bél baktériumainak szaporulatát, az immunrendszert is támogatják. Az immunrendszer pedig – feltéve természetesen, hogy jól működik – a szervezet legjobb eszköze a betegségekkel szemben.

Íme néhány gyógynövény, melyek ha hatásaikban és használatukban ugyan különböznek is, egyvalami mégis közös bennük: mind tartalmaznak prebiotikumokat, tehát természetes úton támogatják a bélflóra egyensúlyát.

 

Cikória

Elsőre legfeljebb a neve lehet valahonnan ismerős, de majdnem biztos, hogy az íze is az. Legalábbis aki ivott már macikávét, az biztosan ismeri a cikóriát, hiszen ez a növény az egyik alapanyaga. A cikóriát gyakran használják pótkávéként, hiszen hasonló íze van mint a kávénak, koffeint viszont nem tartalmaz. A cikóriának a gyökerét szokás felhasználni, ebből főzik a cikóriakávét is. A cikóriában olyan vitaminok és ásványi anyagok találhatók mint a B6 vitamin, C-vitamin, a foszfor és a mangán.

A cikória egyes állatkísérletek során gyulladáscsökkentőnek bizonyult. Így ha valamilyen gyulladás enyhítésére keresünk megoldást, ez a gyógynövény hasznos segítség lehet, bár nem feltétlenül érdemes pusztán erre hagyatkozni.

A haszna azonban korántsem merül ki ennyiben. A cikória ugyanis gazdag inulinban. Az inulin egy rost, ezen belül is egy olyan poliszacharid mely kiváló táplálékul szolgál a bélflóra számára. Kísérletek során az inulin a bifidobacteriumok szaporulatára pozitív hatást gyakorolt.

A cikória az inulin tartalmának köszönhetően segíthet a székrekedés leküzdésében is, ugyanis javítja a széklet állagát, puhábbá téve azt, valamint a bélmozgást is rendszeresebbé teheti. Nem csoda, hiszen az inulin egy rost, a rostok pedig köztudottan kulcsszerepet játszanak a széklet állagának alakításában.

Az inulin a széklet helyretételén kívül a vércukorszintre is jó hatással van. A vércukorszint szabályzásában az inzuliné a főszerep, azonban az inzulinrezisztencia mint betegség sajnos egyre elterjedtebb. Inzulinrezisztencia esetén a szervezetnek a vércukorszinttel is problémák lesznek ami hosszú távon nagyon nem egészséges.

Az inulin egyes kísérletek alapján képes volt valamivel csökkenteni az inzulinrezisztencia mértékét amelynek következtében a vércukorszint is normálisabb szintre került. Az inzulinrezisztencia és a magas vércukorszint a cukorbetegség előszobája, ezért is fontos mielőbb tenni ellene.

 

Bojtorján

Ha a macikávé nem éppen nagy kedvenc, akkor sincs nagy baj, hiszen egy másik gyógynövény, a bojtorján is tartalmaz inulint. A cikóriához hasonlóan a bojtorjánnak szintén a gyökerét használják fel amely ugyancsak rengeteg hasznos anyagot tartalmaz.

A bojtorján kiváló méregtelenítő, mely képes a vérből kimosni a méreganyagokat. Bőrproblémák esetén is használható, pl. az akné vagy ekcéma is kezelhető vele, hiszen antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. Ezek mellett vízhajtóként is funkcionál valamint a benne található polifenoloknak és flavonoidoknak köszönhetően a daganatok növekedését is lassítja. Segít a máj egészségének megőrzésében illetve a szájban található sebekre is hatékony gyógyírt nyújthat.

A cikóriával közös vonása, hogy inulint tartalmaz. Érdemes megjegyezni ugyan, hogy a bőrproblémákra a felszíni alkalmazás az elterjedt, a többi eshetőségre – mint pl. méregtelenítésre, tisztítókúrára – a gyökereket főzve szokták fogyasztani, vagy kivonatként valamilyen készítményben. Közvetlenül bőrre alkalmazva az inulin aligha tud hasznosulni, fogyasztva viszont hozzájárul a bélflóra egyensúlyának megőrzéséhez.

Vannak mellékhatásai az inulinnak?

Az inulinnak bár valóban rengeteg haszna van, némely esetben mellékhatásai is lehetnek. Ilyen a puffadás. Természetesen nem mindenkinél fog jelentkezni, de az inulin az IBS-ben szenvedő betegeknél okozhat puffadást, fokozott gázképződést.

Ennek elkerülése érdekében érdemes kisebb adagokkal kezdeni az inulinbevitelt és amennyiben nincs különösebb probléma, úgy fokozatosan növelhető a mennyiség. Eleinte a napi 2-3 gramm inulin az ajánlott, majd ez növelhető 10 gramm-ig.

Ha a szervezet rosszul tolerálja az inulint, akkor is van megoldás, az útifű.

 

Útifű

Az útifű, pontosabban az útifűmaghéj szintén egy kiváló élelmi rost, mely az inulinhoz hasonlóan prebiotikum is. Mégsincs a legnépszerűbb prebiotikumok listáján, hiszen hosszabb időt vesz igénybe a baktériumok általi erjesztése mint pl. az inuliné. Az útifű szintén segíti a jótékony hatású baktériumok szaporodását, valamint emellett a székrekedés enyhítésében is hathatós segítséget nyújt. A koleszterinszint csökkentésében is rendkívül hasznos és ez által a szív és a máj egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik.

Mivel hosszabb ideig tart az emésztése, így az útifű önmagában nem a leghatékonyabb prebiotikum, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lenne haszna. Brit kutatók ugyanis kimutatták, hogy egyes IBS – es betegek esetében az inulin valóban fokozott gázképződést váltott ki.

Viszont amikor az inulin mellé útifűből származó rostokat is adagoltak, a gázképződés mértéke jóval alacsonyabb volt. Az útifű jelentősen csökkentette az inulin kellemetlen mellékhatásaként jelentkező gázképződést anélkül, hogy az inulin erjedését akadályozta volna. Így az inulin eljutott a baktériumokhoz, azok tudták is hasznosítani, a mellékhatások viszont nem voltak olyan súlyosak.

Az útifű tehát, ha önmagában nem is a legnagyobb sztár a prebiotikumok körében, mégis nagyon hasznos azok számára akiknek az inulin emésztése mellékhatásokkal jár.

A prebiotikumok szükségessége sokszor nem kap elég hangsúlyt, pedig a probiotikumok nélkülük csupán félkarú óriások. A probiotikum szedése akkor lesz igazán hatékony, ha természetes növényi rostokat tartalmazó ételek fogyasztásával párosul. Szerencsére többféle prebiotikumokat tartalmazó zöldség és gyümölcs közül válogathatunk, így mindenki megtalálja a saját ízlésének legmegfelelőbbet. A gyógynövényeken illetve a hétköznapi zöldségeken és gyümölcsökön kívül még a gyógygombák is kiváló forrásai a prebiotikumoknak.

 

Forrás:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7501097/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6358997/

https://gut.bmj.com/content/71/5/919