Enzimhiány: minden tudnivaló egy helyen

Enzimhiány: minden tudnivaló egy helyen

Az emésztőenzimek alapvető szerepet játszanak az elfogyasztott ételek lebontásában és az emésztőrendszer hatékony működésében. Ezért, az enzimhiány temérdek probléma okozója lehet. Lássuk, mely típusai támogatják az emésztési folyamatokat, elégtelen mennyiségüknek milyen okai és tünetei ismertek, illetve mit tehetünk a kellemetlenségek kiküszöbölése érdekében.

Emésztőenzimek fajtái

 • Amiláz – A szénhidrátok bontásáért felel. Legfőbb funkciója, hogy a keményítőt maltózzá (cukorrá) alakítsa.
 • Proteáz – A fehérjét alkotóelemeire szedi szét, melyek közül az aminosavak a legfontosabbak. Támogatja a fehérjék emésztését, felszívódását, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.
 • Lipáz – A zsírok lebontásáért felel, melyekből glicerint és zsírsavakat képez.

Egyéb fontos emésztést segítő enzimek

 • Laktáz – Növényi enzim, ami a tejcukrot, azaz laktózt alakítja glükózzá és galaktózzá.
 • Szacharáz – A szacharóz glükózzá és fruktózzá változtatásában vesz részt.
 • Maltáz – A glükózt bontja maltózzá.
 • Bromelain – Fehérjebontó enzim, a proteázok egy fajtája.

Emésztőenzimek nélkül az elfogyasztott ételek egyszerűen kárba vesznének, hiszen a bennük lévő tápanyagok nem tudnának az emésztőrendszerben felszívódni és hasznosulni. Testünk működéséhez szükséges üzemanyagot, azaz energiát biztosítanak, mely elengedhetetlen a növekedéshez, fejlődéshez és regenerációhoz.

Az enzimhiány számos emésztőrendszeri betegség okozója lehet, mely egészséges táplálkozás ellenére is alultápláltsághoz vezethet.

Az enzimhiány kiváltó okai

Ha a következő általános tényezők közül legalább egy jelen van az életében, azzal ronthatja enzimteljesítményét és sejtregenerációját.

Krónikus stressz

A stressz természetes emberi reakció, amely fontos a túléléshez. Azonban, krónikus szintje rengeteg különféle betegség gyökere lehet. Testünk feszültésg alatt úgynevezett „harcolj vagy menekülj” módba kapcsol. Több energiát küld a végtagokba, adrenalint pumpál a véráramba, és erősen riasztja az érzékeket. Emiatt, a test emésztésre fordított figyelmét más folyamatokra koncentrálja, míg a „veszély” elmúlik. Addig, az emésztésre összpontosított energiát „szünetelteti”. Baj akkor lép fel ennek következtében, ha ez a szüneteltetési állapot tartósan fennmarad. A hektikus életmód, kevés alvás, túlterheltség, és a helytelen étrend mind hozzájárulnak a krónikus stressz kialakulásához, ami egyre csak rombolja kémiai reakcióinkat. Ilyen helyzetben emésztőenzimjeink sem képesek ellátni feladataikat.

Helytelen étrend

Mint ahogy már említettük, a test önállóan is állít elő enzimeket, viszont nagymértékben támaszkodik azokra is, melyek a táplálékbevitelkor keletkeznek. Nagyjából 27 éves kor körül az emberi test kevesebb enzimet kezd el gyártani, mint azelőtt. Aki hosszú ideig feldolgozott, sült, és cukorral telített ételeket fogyaszt, nagyobb eséllyel válik az enzimhiány áldozatává, melyet a szervezet enzimekhez való csekély hozzáférése okoz. Mit csinál egy enzim forrás szűkében? „Korfüggő csökkenésbe” kezd. Ez azt jelenti, hogy aki tinédzserkorában és húszas évei kezdetén táplálékszegény étrendet követett negatív emésztőrendszeri tünetek kialakulása nélkül, húszas évei végéhez közeledve hirtelen emésztési zavarok sorát tapasztalhatja.

Bizonyos betegségek

Egyes betegségek következtében az enzimek nagyfokú hiánya léphet fel, különösen akkor, ha a hasnyálmirigyet vagy a bélrendszert támadó kórról van szó, ugyanis ezeken a helyeken termelődik az emésztőenzimek túlnyomó része.

Az alább felsorolt kórképek mind jelentős negatív hatást fejtenek ki az emésztőrendszer enzimaktivitására:

 • Cisztás fibrózis
 • Hasnyálmirigyrák
 • Hasnyálmirigy-gyulladás
 • Exokrin hasnyálmirigy-elégtelenség (EPI): ritkábban megjelenő betegség, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás és a cisztás fibrózis szövődménye. Tünetei közé sorolható a hirtelen súlyvesztés, hasmenés, zsíros és lebegő széklet, fokozott bélgáztermelődés, és a puffadás is.
 • Lisztérzékenység
 • Crohn-betegség
 • Májbetegség
 • Kontaminált vékonybél szindróma (SIBO)

SIBO esetén a következő tünetek merülhetnek fel:

 • Étkezés utáni nehéz érzés vagy puffadás
 • Fáradékonyság
 • Gyomorégés
 • Fibromyalgia (kötőszöveti izomfájdalom)
 • Székrekedés és/vagy hasmenés

Milyen tüneteket produkál az enzimhiány?

Bőrproblémák

A pattanások, az ekcéma és a megmagyarázhatatlan bőrkiütések mind a rossz emésztés és a nem megfelelő enzimmennyiség szimptómái lehetnek. Ezenkívül, a felgyorsult öregedési jelek, például a korán megjelenő ráncok gyenge vitaminfelszívódást mutathatnak, melyhez az enzimek elengedhetetlenek.

Tompaság, fejfájás, migrén

Ha nehéz koncentrációt vagy alkalmi migréneket tapasztal, amik a semmiből törnek elő, akkor valószínű, hogy táplálékfelszívódási gondjai lehetnek elégtelen enzimmennyiség következtében.

Emésztési gondok

Valószínűleg nem termel elegendő enzimet a szervezete, ha:

 • problémája akad a zsíros ételek emésztésével (melynek egyik legnyilvánvalóbb tünete az úszó széklet)
 • gyakran észlel puffadást, ami leggyakrabban étkezést követően jelentkezik
 • ételallergiával küzd (amit sok esetben a székletben látható emésztetlen étel jelez)
 • alacsony a gyomorsava
 • vissza-visszatérő gyomorégést tapasztal

Hangulatingadozás és ízületi fájdalom

Ha a közelmúltban szélsőséges érzelmi hullámzásra, esetleg megmagyarázhatatlan térdfájdalomra figyelt fel, érdemes enzimhiányra gyanakodni. Noha ezek a tünetek utalhatnak más problémára is, ha nem talált rájuk megoldást, tanácsos kipróbálni, hogy egy emésztőenzim táplálékkiegészítő enyhülést hoz-e a panaszokra.

Enzimhiány ellen javasolt módszerek

Szerencsére az enzimek hiánya visszafordítható, és megelőzhető! Az alább felsorolt gyakorlatok betartásával hatékonyan leszámolhat a rendellenességgel vagy elkerülheti annak kialakulását.

Étrend átalakítása

Próbálja kerülni azokat az élelmiszereket, melyek irritációt vagy gyulladást válthatnak ki emésztőrendszerében. Ilyenek lehetnek a tejtermékek, gabonafélék, feldolgozott termékek és finomított cukrok. Építsen be több nyers ételt étrendjébe, például gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, és probiotikumokban bővelkedő termékeket.

Azonban, fontos kiemelni, hogy ha SIBO betegséggel küzd, akkor csak kis mennyiségű probiotikum-tartalmú élelmiszert szabad fogyasztani.

A stressz mérséklése

Tudjuk, a stressz magunk mögött hagyása nem egyszerű mutatvány, azonban esszenciális elsajátítanunk. Rohanó világunk megannyi szegmense hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebbet foglalkozunk egészségünkkel. Vegyük csak az étkezést. Rengetegen rohannak munkába a reggelit kihagyva, majd esznek sietősen az irodában pár falat gyorsételt ebéd gyanánt. Ezt a rossz szokást még az is megkoronázza, hogy a nap végén hazaesve már kevesen találnak időt és energiát a testedzésre. Ez az emésztés egészséges menetét és az anyagcserét felborító ördögi kör. Igyekezzünk hát rendszeresen elszakadni a mókuskeréktől, hogy fenntarthassuk testünk és lelkünk egészségét.

A napi meditáció szintén kiváló módja lehet a felgyülemlett feszültség csökkentésének. Nyugodt állapotban ugyanis elősegíthetjük az enzimek jobb teljesítőképességét.

Étkezés utáni folyadékbevitel

Bár gyakori szokás egy nagy pohár vizet elkortyolgatni evés közben, mégsem teszünk vele olyan jót, mint gondolnánk. Valójában ugyanis, ellensúlyozzuk a megfelelő emésztést. Hogy hogyan? Nos, a bőséges folyadékbevitellel felhígítjuk az emésztőszervrendszer enzimjeit, amik így nehezebben tudják kifejteni jótékony hatásukat.

Ezért, törekedjen az evés előtti vagy étkezések közbeni hidratálásra. Egy témában készült tanulmány szerint nem ajánlott evés előtt 30 perccel, illetve utána 90 percig folyadékot inni. Így a szervezetnek nagyobb esélye van eredményesen felszívni a tápanyagokat.

Fermentált élelmiszerek/probiotikumok fogyasztása

A fermentált (vagy erjesztett) élelmiszerek bevitele kedvező hatással lehet az enzimtermelésre. Iktasson be az alábbiak közül néhány terméket étrendjébe, az emésztés megfelelő körforgásának fenntartása érdekében:

 • Kombucha
 • Kefir
 • Savanyú káposzta
 • Kimchi
 • Miso

A legoptimálisabb eredmény eléréséhez, ezeket az élelmiszereket egészítse ki probiotikumokban gazdag termékekkel is. Emésztőrendszerét így duplán támogathatja az azt fenyegető betegségekkel szemben.

Emésztést segítő gyümölcsök étrendbe építése

 • Ananász: magas bromelain tartalom
 • Papaya: proteázokban gazdag, azokon belül is kifejezetten a papain tartalma magas
 • Mangó és banán: kiváló amiláz-források
 • Avokádó: lipázban bővelkedő gyümölcs

Gyömbértea fogyasztása

Tanulmányok kimutatták, hogy a gyömbérgyökér pozitívan befolyásolja az enzimaktivitást, azon belül is legfőképp a hasnyálmirigy által előállított enzimekét. A megfelelő hatás érdekében, igya evés után és lefekvés előtt.

MCT olaj használata

Az MCT olaj olyan összetevőkkel rendelkezik, amelyek segíthetnek az emésztés optimalizálásában, a bélflóra harmonikus környezetének kialakításában, valamint az enzimek feladatainak ellátásában. Fogyasztásával megelőzhető az áteresztő bél szindróma, illetve a hasi görcsök, puffadás és a székrekedés. Ráadásul, a termék kaprilsavat is tartalmaz, mely pozitívan befolyásolhatja a bélben fellelhető gombák, például a Candida túlnövekedését, tovább támogatva ezzel a bélrendszer egészségének fenntartását.

Táplálékkiegészítő szedése

Ha kimutatottan kevés enzim van szervezetében, valamilyen gyomor-bélrendszeri rendellenességgel küzd, vagy esetleg májbetegségben szenved, akkor előnyös lehet elkezdeni egy emésztőenzim tartalmú táplálékkiegészítő szedését. Különösen akkor javasolt az étrendbe iktatni, ha kevés nyers ételt fogyaszt.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2267679/
https://sibosos.com/the-complete-guide-to-digestive-enzymes-sibo/
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/why-you-should-not-drink-water-before-or-after-meals/photostory/77293727.cms?picid=77293802
https://www.medicalnewstoday.com/articles/ginger-tea-benefits