Fahéj – Cinnamomum zelanycum

A fahéj (Cinnamomum zelanycum) annyira közismert fűszer, annyira a mindennapi konyha része, hogy a sütemények, fahéjas csigák, vagy a fahéjas kávék között válogatva sokan nem is gondolnák, hogy bizony gyógynövényről van szó. A fahéj évezredes múltra tekint vissza, ami a felhasználását illeti. Az egyiptomiak gyógyítás mellett a múmiák balzsamozására használták, de a Biblia is tesz róla említést. A régi kereskedők szerint nagyon nehéz volt hozzájutni, ugyanis egy tóban terem, amit denevérszerű madarak őriznek és megtámadnak mindenkit, aki a tó közelébe merészkedik. Hogy ez igaz volt-e vagy sem, arról nem szól a fáma, viszont a sztori arra mindenképp alkalmas volt, hogy magasan lehessen tartani a fahéj árát. Ezért régen, a középkorban a gazdagok kiváltsága volt a fahéj, melyet előszeretettel adtak királyoknak ajándékba. Ma már szerencsére egyszerűen hozzá lehet jutni, gyógyhatásai viszont változatlanok.

Gyógyhatásai

A legtöbb gyógynövény hatóanyaga vagy a termésben vagy a levelekben rejlik. A fahéj kivétel, ugyanis itt a kéregben, a „fa héjában” találhatóak a gyógyhatását adó összetevők. A fahéj tartalmaz mangánt, kalciumot, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, A-, C-, E-, J és K-vitamint is, valamint különböző aminosavakat.

Ezeknek köszönhetően nagyon hatékony vírus és baktériumölő, de a gombás fertőzésekkel is elbánik. Emiatt fogrémekben, szájöblítőkben előszeretettel alkalmazzák összetevőként. Fertőtlenítő tulajdonságán felül pedig még a leheletet is frissebbé teszi.

A fahéj véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben mivel képes szabályozni a koleszterinszintet. A cukorbetegség kezelésében szintúgy fontos szerepe van, hiszen javítja az inzulin aktivitását és rendszeres, napi szintű fogyasztása csökkenti a vércukorszintet.

Kiváló antioxidáns, mely erősíti az immunrendszert és a szabadgyökök megkötése által a rák – köztük a vastagbélrák – kialakulásának megelőzésében hatékony segítséget jelent.

A Candida albicans és az E. coli ellen kiváló orvosság, de a gyomorfekélyt okozó baktériumot, a Heliobacter pylorit is elpusztítja.

Csillapítja a megfázás és az influenza tüneteit, segíti a sebek gyógyulását, ha a sebeket beszórjuk vele.

Emésztési problémák esetén szintén jó választás a fahéj, mivel nyugtatólag hat a gyomorra és a belekre. Csökkenti a puffadást, csillapítja a hányingert, miközben fertőtleníti a beleket a lerakódott salakanyagoktól. A benne található rostoknak köszönhetően az IBS (irritábilis bél szindróma) enyhítésében is segít, megszünteti a székrekedést és méregtelenít.

Mit mond a tudomány?

Svéd kutatók egy kísérlet során fahéjas tejberizst adtak kísérleti alanyoknak. A kísérlet célja az volt, hogy megtudják hogyan hat a fahéj az étel gyomorból való távozásának sebességére. Az eredmények azt mutatták, hogy annál a csoportnál amelyik fahéjas tejberizst (nem csak simát) kapott, tovább maradt az étel a gyomorban és csökkent a vércukor koncentrációja.

A fahéj felhasználása

A fahéj alkalmas különféle bakteriális, vírusos vagy gombás eredetű fertőzések kezelésére. Antimikrobiális hatásainak köszönhetően több különféle baktériumfajjal és gombával is hatékonyan képes leszámolni. Ennek hála gyomorfekély, ételmérgezés és candida fertőzés esetén úgyszintén érdemes fahéjat fogyasztani.

Enyhíti az emésztési problémákat, székrekedést, hasmenést csecsemőknél is. Nyugtatja a beleket, egyúttal méregtelenít, amely által véd a vastagbélrák kialakulásával szemben. Csillapítja a hányingert és a diszkomfortérzetet.

Fertőtlenítő hatásainak hála az influenza és a megfázás mellett a sebek kezelésében is hasznos gyógynövény, mely immunerősítésre szintén alkalmazható.

Sokféle B vitamin található meg benne, így a B vitamin bevitel fedezésére úgyszintén kiváló, ezen kívül pedig a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezelésében tud segítséget nyújtani.

Hivatkozások

Akilen, R., Tsiami, A., Devendra, D., Robinson, N. Glycated haemoglobin and blood pressure-lowering effect of cinnamon in multi-ethnic Type 2 diabetic patients in the UK: A randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial. Diabet Med. Oct 2010;27:1159–116

Zoladz P, Raudenbush B, Lilley S. Cinnamon perks performance. Paper presented at the annual meeting of the Association for Chemoreception Sciences, held in Sarasota, FL, April 21-25, 2004. 2004.

Su, G., Mi, S., Tao, H. et al, Association of glycemic variability and the presence and severity of coronary artery disease in patients with type 2 diabetes. Cardiovasc Diabetol. 2011;10:19

Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1552-6. 2007. PMID:17556692.

Anderson RA, Broadhurst CL, Polansky MM, Schmidt WF, Khan A, Flanagan VP, Schoene NW, Graves DJ. Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Dec;62(3):139-48. 2003.

Quale JM, Landman D, Zaman MM, et al. In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis. Am J Chin Med 1996;24(2):103-9. 1996. PMID:12530.

Crawford, P. Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial. J Am Board Fam Med. 2009;22:507–

Moldenke, H., Moldenke, A. Plants of the Bible. Ronald Press Co, New York; 1952.

Calucci L, Pinzino C, Zandomeneghi M et al. Effects of gamma-irradiation on the free radical and antioxidant contents in nine aromatic herbs and spices. J Agric Food Chem 2003 Feb 12; 51(4):927-34. 2003.

Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8. 2003.

Ceylan, E., Fung, D.Y. Cinnamon Is a Lethal Weapon Against E coli 0157:H7. ; 1999 (Presentation at the Institute of Food Technologists Annual Meeting, July 27th).

Impari-Radosevich J, Deas S, Polansky MM et al. Regulatino of PTP-1 and insulin receptor kinase by fractions from cinnamon:implications for cinnamon regulation of insulin signaling. Horm Res 1998 Sep;50(3):177-82. 1998.

Tabak, M., Armon, R., Neeman, I. Cinnamo

Fahéj

Név:
Fahéj – Cinnamomum zelanycum

Latin név:
Cinnamomum zelanycum

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Slim Tea egy komplex gyógytea készítmény, amely olyan emésztést segítő, méregtelenítő és természetes nyugtató hatásukról ismert gyógynövényeket tartalmaz, mint a kamilla, csipkebogyó, gyömbér, citromfű és máriatövis. 12 féle aktív növényi összetevőjét az ideg- és bélrendszer megfelelő működése érdekében válogattuk össze. 

    Slim Tea

    6690 Ft

    A Slim Tea egy komplex gyógytea készítmény, amely olyan emésztést segítő, méregtelenítő és természetes nyugtató hatásukról ismert gyógynövényeket tartalmaz, mint a kamilla, csipkebogyó, gyömbér, citromfű és máriatövis. 12 féle aktív növényi összetevőjét az ideg- és bélrendszer megfelelő működése érdekében válogattuk össze.