Gyömbér – Zingiber officinalis

A hagyományos, népi gyógyászat egyik legkedveltebb növénye a gyömbér (Zingiber officinalis). Használata nagyon régre nyúlik vissza, még az írott történelem előtti időkbe. Nincs róla biztosnak mondható információ honnan is ered, de az indiaiak és a kínaiak már évezredekkel ezelőtt használták saját gyógyászatukban, valamint vallási rituálék során, elsősorban a hozzá kapcsolt megtisztulás céljából. A gyömbér igen népszerű fűszer volt a rómaiak körében is, akik húsokhoz, halakhoz használták. A középkorban szintén töretlen népszerűségnek örvendett; úgy vélték távol lehet vele tartani a pestist. Népszerűségéhez hasonlóan az ára sem volt alacsony, a 13. században nagyjából fél kg gyömbér ára egy birka árával vetekedett. A növény maga a kurkumával és a kardamommal rokon.

Gyógyhatásai

A gyömbér változatos összetevői a növény gyökerében találhatók, így ezt a részt szokás fogyasztani valamint feldolgozni. Ásványi anyagai közül a kalcium, nátrium, foszfor, mangán, kálium, cink és a vas fordul elő jelentősebb mennyiségben. Tartalmaz még B-, illetve E- vitaminokat. Hatóanyagai közt említendők illóolajai, melyek karakteres ízt kölcsönöznek neki. Ezek a hatóanyagok a kurkumén, béta-zingiberén, kámfén, bizabolén, cimén, a gingerol és a sogaol.

A gingerol jó gyulladáscsökkentő, melynek köszönhetően a gyömbér alkalmazható köhögés és egyéb légúti panaszok, megfázás kezelésére. Gyulladáscsökkentő hatása révén a gingerol az ízületi problémák enyhítésében is segít. Kezelhető vele az osteoarthritis és a reumatoid arthritis.

Jól fertőtlenít, valamint vírusos megbetegedések ellen is hatékony, csökkenti a lázat és megizzaszt. Utóbbi tulajdonsága okán a méregtelenítésben fontos szerepet tudhat magáénak, ugyanis a szervezetben felgyülemlett toxinok nem csupán a széklettel vagy a vizelettel, de a verejtékkel is távozhatnak.

Gyomorfekély és gyomorbántalamak esetén is segíthet, ugyanis elpusztítja a Heliobacter pylori baktériumot, mely gyakran felelős a gyomorfekély kialakulásáért.

A gyomron kívül más emésztőrendszeri panaszokra úgyszintén alkalmazható. Segít a puffadás és a hasmenés csillapításában, enyhíti a bél- és a menstruáció okozta görcsöket, de még a hányinger is enyhíthető vele. Utóbbi miatt sokszor alkalmazták tengeri betegség ellen, hiszen a hullámok okozta rázkódás miatt kialakuló émelygést, szédülést valamint emésztőrendszeri problémákat jól lehetett kezelni gyömbér segítségével. Terhesség során fellépő hányinger ellen szintén hatásos.

Serkentőleg hat a nyálra és egyéb emésztőnedvekre, így könnyíti az emésztést, miközben csökkenti a gázképződést és nyugtatja a beleket.

Antioxidáns, mely csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. Vérhigító hatásának hála segít a vérrögök kialakulásának megelőzésében, ezzel is védve a szív- és érrendszeri problémákkal szemben. Fájdalomcsillapító hatását különféle területen jelentkező fájdalmak ellen lehet kamatoztatni, a benne található gingerol pedig véd a vastagbélrák és a végbélrák kialakulásától, de a petefészek rákos sejtjeit is elpusztítja.

Mit mond a tudomány?

Egy floridai kutatók által végzett vizsgálat keretében 247 osteoarthritis-es betegeknek adtak gyömbérkivonatot. A gyömbér enyhítette az ízületi fájdalmakat és alkalmazása által csökkenthető volt a gyógyszerbevitel.

A gyömbér felhasználása

A gyömbér kiváló orvosság emésztési panaszok ellen. Enyhíthető vele a bélgörcs, hasmenés, hányinger, a puffadás, tengeribetegség de még a gyomorfekély és a gyomorhurut is. Ugyanígy alkalmas menstruáció során fellépő görcsök oldására.

Fertőtlenít és csökkenti a gyulladást, ezért felsőlégúti megbetegedések, megfázás, köhögés ellen is alkalmazható. Végezhető vele, hurutoldás, lázcsillapítás, vagy éppen influenza kezelése, de a migrén enyhítésére is alkalmas.

Tisztítja a nyirokrendszert és méregtelenít, valamint óvja a szív- és érrendszert. Csökkenti a magas koleszterinszintet, higítja a vért és lejjebb viszi a magas vérnyomást. Hatóanyagai segítenek a rákmegelőzésben, elsősorban a vastagbél és végbélrák, valamint a petefészek rák ellen hatékony.

Hivatkozások

Pan MH, Hsieh MC, Kuo JM, Lai CS, Wu H, Sang S, et al. [6]-Shogaol induces apoptosis in human colorectal carcinoma cells via ROS production, caspase activation, and GADD 153 expression. Mol Nutr Food Res. 2008;52:527–37.

Schwertner, H.A., Rios, D.C., Pascoe, J.E. Variation in concentration and labelling of ginger root dietary supplements. Obstet Gynecol. 2006;107:1337–1343.

Akoachere JF, Ndip RN, Chenwi EB et al. Antibacterial effect of Zingiber officinale and Garcinia kola on respiratory tract pathogens. East Afr Med J. 2002 Nov;79(11):588-92. 2002.

Bordia, A., Verma, S.K., Srivastava, K.C. Effect of ginger (Zingiber officinale Rosc.) and fenugreek (Trigonella foenumgraecum L.) on blood lipids, blood sugar and platelet aggregation in patients with coronary artery disease. Prostaglandins Leukot Essent Fat Acids. 1997;56:379–384.

Borrelli F, Capasso R, Aviello G, Pittler MH, Izzo AA. Effectiveness and safety of ginger in the treatment of pregnancy-induced nausea and vomiting. Obstet Gynecol. 2005 Apr;105(4):849-56. 2005. PMID:15802416.

Grzanna, R., Lindmark, L., Frondoza, C.G. Ginger — an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005;8:125–132.

Fischer-Rasmussen W, Kjaer SK, Dahl C, et al. Ginger treatment of hypereesis gravidarum. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 38(1990):19-24. 1990.

Fortin, Francois, Editorial Director. The Visual Foods Encyclopedia. Macmillan, New York. 1996.

Fuhrman B, Rosenblat M, Hayek T, Coleman R, Aviram M. Ginger extract consumption reduces plasma cholesterol, inhibits LDL oxidation and attenuates development of atherosclerosis in atherosclerotic, apolipoprotein E-deficient mice. J Nutr. 2000;130:1124–231.

Young, H.Y., Liao, J.C., Chang, Y.S., Luo, Y.L., Lu, M.C., Peng, W.H. Synergistic effect of ginger and nifedipine on human platelet aggregation: a study in hypertensive patients and normal volunteers. Am J Chin Med. 2006;34:545–551.

Ippoushi K, Azuma K, Ito H, Horie H, Higashio H. [6]-Gingerol inhibits nitric oxide synthesis in activated J774.1 mouse macrophages and prevents peroxynitrite-induced oxidation and nitration reactions. Life Sci. 2003 Nov 14;73(26):3427-37. 2003.

Koo, K., Ammit, A., Tran, V., Duke, C., Roufogalis, B. Gingerols and related analogues inhibit arachidonic acid-induced human platelet serotonin release and aggregation. Thromb Res. 2001;103:387–397.

Kiuchi F, et al. Inhibition of prostaglandin and leukotriene biosynthesis by gingerols and diarylheptanoids. Chem Pharm Bull 40 (1992):387-91. 1992.

Srivastava KC, Mustafa T. Ginger (Zingiber officinale) in rheumatism and musculoskeletal disorders. Med Hypothesis 39(1992):342-8. 1992.

Black CD, Herring MP, Hurley DJ, O’Connor PJ. Ginger (Zingiber officinale) reduces muscle pain caused by eccentric exercise. J Pain. 2010;11:894–903.

Nature Immunology Online. Nature Immunology Online. 2001;10.1038/ni732. 2001.
homson, M., al-Qattan, K., al-Sawan, S., Alnaqeeb, M., Khan, I., Ali, M. The use of ginger (Zingiber officinale Rosc.) as a potential anti-inflammatory and antithrombotic agent. Prostaglandins Leukot Essent Fat Acids. 2002;67:475–478.

Rhode JM, Huang J, Fogoros S, Tan L, Zick S, Liu JR. Ginger induces apoptosis and autophagocytosis in ovarian cancer cells. Abstract #4510, presented April 4, 2006 at the 97th AACR Annual Meeting, April 1-5, 2006, Washington, DC. 2006.

Srivastava KC, Mustafa T. Ginger (Zingiber officinale) and rheumatic disorders. Med Hypothesis 29 (1989):25-28. 1989.

Wigler I, Grotto I, Caspi D, Yaron M. The effects of Zintona EC (a ginger extract) on symptomatic gonarthritis. Osteoarthritis Cartilage. 2003 Nov;11(11):783-9. 2003.

Phan PV, Sohrabi A, Polotsky A, Hungerford DS, Lindmark L, Frondoza CG. Ginger extract components suppress induction of chemokine expression in human synoviocytes. J Altern Complement Med. 2005 Feb;11(1):149-54. 2005. PMID:15750374.

Gyömbér

Név:
Gyömbér – Zingiber officinalis

Latin név:
Zingiber officinalis

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A Slim Tea egy komplex gyógytea készítmény, amely olyan emésztést segítő, méregtelenítő és természetes nyugtató hatásukról ismert gyógynövényeket tartalmaz, mint a kamilla, csipkebogyó, gyömbér, citromfű és máriatövis. 12 féle aktív növényi összetevőjét az ideg- és bélrendszer megfelelő működése érdekében válogattuk össze. 

  Slim Tea

  6690 Ft

  A Slim Tea egy komplex gyógytea készítmény, amely olyan emésztést segítő, méregtelenítő és természetes nyugtató hatásukról ismert gyógynövényeket tartalmaz, mint a kamilla, csipkebogyó, gyömbér, citromfű és máriatövis. 12 féle aktív növényi összetevőjét az ideg- és bélrendszer megfelelő működése érdekében válogattuk össze. 

 • A NaturalSwiss DigestFX egy gondosan válogatott, természetes enzimeket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.  7 fajta enzimet és 4 féle gyógynövény hatóanyagot tartalmaz az emésztési és puffadási problémák azonnali hatásáért: a papain és a bromelain a fehérjéket, a lipáz a zsírokat, a celluláz a növényi rostokat, a laktáz pedig a laktózt bontja. Elősegíti az emésztést laktóz intolerancia esetén.
  Hatóanyagai segítik az emésztést, valamint a tápanyagok lebontását. A benne található növényi összetevők támogatják a metabolikus folyamatokat és az esetleges emésztési panaszok enyhítését. Vegánok számára is alkalmas.

  Natural Swiss DigestFX®

  9790 Ft

  A NaturalSwiss DigestFX egy gondosan válogatott, természetes enzimeket tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény.  7 fajta enzimet és 4 féle gyógynövény hatóanyagot tartalmaz az emésztési és puffadási problémák azonnali hatásáért: a papain és a bromelain a fehérjéket, a lipáz a zsírokat, a celluláz a növényi rostokat, a laktáz pedig a laktózt bontja. Elősegíti az emésztést laktóz intolerancia esetén.
  Hatóanyagai segítik az emésztést, valamint a tápanyagok lebontását. A benne található növényi összetevők támogatják a metabolikus folyamatokat és az esetleges emésztési panaszok enyhítését. Vegánok számára is alkalmas.