Lactobacillus plantarum

A Lactobacillus plantarum egy Gram-pozitív, fakultatív anaerob baktérium, amely azonosítása óta széles körben tanulmányozott és felhasznált probiotikum. Először az 1900-as évek elején azonosították, és azóta több kutatás foglalkozott ennek a baktériumnak az egészségügyi előnyeivel és probiotikus tulajdonságaival.

Gyógyhatásai

A Lactobacillus plantarum rendkívül ellenálló és alkalmazkodó képessége miatt előnyös lehet a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és az emésztőrendszer egészséges működésében. Ez a baktérium képes túlélni a savas környezetet, amely előfordul az emésztőrendszerben, és képes alkalmazkodni a különböző környezeti feltételekhez.

Ez a baktérium képes termelni tejsavat és egyéb organikus savakat, amelyek hozzájárulhatnak a bél pH-értékének szabályozásához és a káros baktériumok növekedésének gátlásához. Továbbá, a Lactobacillus plantarum termelhet olyan enzimeket, amelyek segíthetnek a fehérjék lebontásában és a tápanyagok felszívódásában.

A Lactobacillus plantarum által termelt vegyületeknek fontos szerepük van az emberi szervezetben. A tejsav és más szerves savak hozzájárulhatnak az emésztőrendszer pH-értékének szabályozásához és az optimális környezet fenntartásához a hasznos baktériumok számára. Ezenkívül a Lactobacillus plantarum által termelt vegyületek, mint például a rövid láncú zsírsavak és a poliszacharidok, elősegíthetik a bélrendszer egészségét, támogathatják az immunrendszert és csökkenthetik a gyulladást.

Mit mond a tudomány?

Kínai kutatók mesterségesen vastagbélgyulladást idéztek elő egerekben. Ezt követően Lactobacillus plantarumot juttattak a szervezetükbe. Azokban az egerekben, amelyek Lactobacillus plantarumot kaptak, kisebb mértékű volt a gyulladás okozta károsodás. A kutatók megállapították továbbá, hogy ez a baktérium segít diverzifikálni, sokszínűbbé tenni a bélflórát, vagyis segíti a többi jótékony baktérium szaporodását.

A Lactobacillus plantarum felhasználása

A Lactobacillus plantarum számos betegség kezelésében és megelőzésében hasznos lehet. A probiotikus hatása révén hozzájárulhat az emésztőrendszer egészséges működéséhez, segíthet a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és erősítheti az immunrendszert. Ezenkívül a Lactobacillus plantarum hasznos lehet a hasmenés, a székrekedés, az irritábilis bél szindróma (IBS) és más gyomor-bélrendszeri problémák, pl. vastagbélgyulladás vagy Crohn betegség kezelésében. Egyes kutatások azt is sugallják, hogy a Lactobacillus plantarum segíthet csökkenteni a gyulladást és erősítheti az immunrendszer válaszát.

A Lactobacillus plantarum egy sokoldalú probiotikus baktérium, amely számos betegség kezelésében és az emésztőrendszer egészségének támogatásában hasznos lehet. A termelt vegyületek, mint például a tejsav, a rövid láncú zsírsavak és a poliszacharidok, fontos szerepet játszhatnak az emberi szervezet egészségének fenntartásában. Azonban mindig konzultáljunk egészségügyi szakemberrel a probiotikumok alkalmazása előtt, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást az egyéni szükségleteinkhez.

Hivatkozások

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2019/3921315/

https://academic.oup.com/ibdjournal/article/8/2/71/4718367?login=false

https://www.researchgate.net/profile/Abdel-Rahman-Al-Tawaha/publication/323918051_Potential_benefits_of_Lactobacillus_plantarum_as_probiotic_and_its_advantages_in_human_health_and_industrial_applications_A_review/links/5abf6776aca27222c75840a5/Potential-benefits-of-Lactobacillus-plantarum-as-probiotic-and-its-advantages-in-human-health-and-industrial-applications-A-review.pdf

https://link.springer.com/article/10.1007/s11033-011-1269-1

 

Lactobacillus Plantarum

Név:
Lactobacillus plantarum

Latin név:
Lactobacillus plantarum

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

  Swiss Probiotix Max

  10990 Ft

  A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

 • A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.

  Swiss Probiotix 2.0

  7990 Ft

  A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.