Nyári gyümölcsdiéta – A kilókon túl

Nyári gyümölcsdiéta – A kilókon túl

Itt a nyár, kánikula van, dőlnek meg a melegrekordok és a tavakban is egyre kevesebb víz van amiben lehetne fürdeni, sőt mi több, egyes helyeken már vízkorlátozásokat is bevezettek. Ilyenkor szinte menetrendszerűen halljuk, hogy minden nap fogyasszunk még az átlagosnál is több folyadékot, hiszen a kiszáradás nagyon is valós veszély a hőségben. A fokozott folyadékbevitel valóban fontos, azonban ha többet szeretnénk tenni az egészségünkért mint az ilyenkor bevett abszolút minimum, akkor érdemes kipróbálnunk egy nyári gyümölcsdiétát. Sok gyümölcs terem ebben az évszakban, így bőségesen akad miből választanunk. De van-e értelme egy újabb diétával kínozni magunkat? A nyári gyümölcsdiéta egy jó lehetőség a szervezet méregtelenítésére, de ennél többet is adhat.

Miért jó?

Mielőtt belevágnánk milyen pozitív hatásai vannak, érdemes kiemelni, hogy a gyümölcsdiéta hosszú távon nem fenntartható. A gyümölcsök valóban elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek, azonban vannak bizonyos létfontosságú anyagok – pl. fehérjék – melyeket nem lehet gyümölcsökből pótolni. A halak, húsok, a tojás illetve némely zöldség azonban kiváló fehérjeforrás, valamint ezeknek az ételeknek is mind megvannak a maguk pozitív hatásai.

Így tehát a nyári gyümölcsdiéta inkább egy néhány napos kúraként kezelendő, sem mint hosszabb távú étrendként.

Nyáron könnyebb

A nyári diéta talán legkézenfekvőbb előnye, hogy egyszerűen ilyenkor a legegyszerűbb, ugyanis nyáron kevésbé érezzük az éhséget. Az agyban a hipotalamusz szabályozza a szervezet hőmérsékletét valamint az étvágyat. Nyáron a nagy melegben a hipotalamusz inkább a test hűtésére koncentrál, nagyrészt az izzadás által és így kevesebb figyelmet tud fordítani az éhségre. Ezen kívül az emésztés is plusz hőt termel, amire 40 fokban aligha van szüksége a testnek.

Egy másik ok lehet még a csökkent éhségérzetre, hogy a napfény befolyással van a hormonokra is, így több boldogsághormon is termelődik. Ez evés hatására is termelődhet, ezért télen a sötétebb időszakban jobb híján leginkább az evésből, nassolásból tudjuk megoldani. Nyáron viszont a napfény gondoskodik róla, így nem szükséges feltétlenül kedvtelésből ennünk.

Diétázni senki sem szeret, ugyanis rengeteg finom ételről kell lemondani hozzá. Ha azonban már rászántuk magunkat, érdemes kihasználni a nyár és meleg nyújtotta előnyöket és akkor „túlesni” a diétán amikor a legkevésbé esik nehezünkre. A téli időszakban talán belátjuk majd, hogy így valóban könnyebb volt.

Lapos has…

Fontos az egészség megőrzése, és a kiegyensúlyozottság, de ha őszinték vagyunk a legtöbben azért mégse pusztán ezekért szánjuk rá magunkat egy-egy diétára. A jó alak, lapos has nem mostanában fog kimenni a divatból és a legtöbb diétázó szeme előtt ez a cél lebeg. Nincs is ezzel baj, hiszen ha ez visz rá valakit az egészségesebb táplálkozásra, miért is ne. A gyümölcsdiéta egyik hatása valóban a súlyveszteség, így ha a fogyás a cél akkor a diéta nagy segítség lehet az oda vezető úton.

Ugyanakkor érdemes helyén kezelni ezt az étrendet is és visszább venni a diétával szemben támasztott elvárásoktól, ennek hiányában ugyanis nem lesz tartós az öröm. Egy néhány napos, vagy egy-két hetes diétától nem érdemes csodákat várni, ugyanis a súly amit elveszít a test, az nagy valószínűséggel a diéta után vissza is kerül majd, különösen ha visszatérünk egy amúgy kevésbé egészséges, zsíros, kalóriadús étrendhez, megspékelve egy kanapén elheveredős, sorozatnézés közben nassoló életmóddal. A gyümölcsdiéta sem egy csodadiéta és hosszabb távon nem is fenntartható, ezért semmiképpen sem szabad pusztán ettől remélni a hőn áhított alakot. A fogyókúra szintén egészséges lehet amennyiben az elhízást próbáljuk kezelni vele, azonban a fogyókúra sok esetben hosszabb időt vesz majd igénybe és nem pusztán gyümölcsöket tartalmaz majd az étrend. Ez utóbbi már csak azért sem baj, hiszen pusztán gyümölcsöt fogyasztva hamar elegünk lenne az egészből és  sokkal gyorsabban adnánk fel.

A lapos has és feszes idomok sokkal inkább egy általánosan egészséges, egész évben tartott diéta valamint rendszeres testmozgás, edzés eredményeként érhetők el, ezért aki az utóbbi kettőt szeretné megspórolni egy gyors diétával az sajnos csalódni fog.

Akkor mégis mire jó a nyári gyümölcsdiéta?

Egy gyors, nagyrészt gyümölcsökből és zöldségekből álló diéta segíthet a szervezet méregtelenítésében ami jó hatással lesz a közérzetre is, illetve hosszabb távon az egészség megőrzésére.

Mivel nyáron kevésbé esik nehezünkre a diétázás, így egy gyors nyári diéta kiváló alkalom egy új egészségesebb étrend kialakítására. Hosszú távon nem érdemes pusztán gyümölcsökön élni, hiszen a rengeteg hasznuk ellenére mégsem tartalmaznak minden szükséges tápanyagot, azonban kezdésnek egy efféle diéta mindenképpen jó lehet. A diétából ugyan vissza kell térni egy szélesebb spektrumú étrendre, mely egyéb táplálékokat (sovány húsok, hal, tojás stb.) is magába foglal, azonban egy viszonylag szigorú, gyümölcsalapú diétához képest még az egyébként ajánlott normál, egészséges diéta is nagy könnyítés, ezért nem lesz olyan nehéz ráállni.

E diéta haszna talán ahhoz hasonlítható mint amikor valaki egy régi, öreg, rozoga autón tanul meg jól vezetni, aztán átül egy új modern autóba. Aki rögtön a modern autón kezdi, annak aligha lesz már további könnyítés, aki viszont egy ócskavasból ül át egy jó autóba annak jóval könnyebb dolga lesz.

A gyümölcsdiéta összetétele nem túlzottan szigorú, bőven van mód az egyéni ízlésünkhöz alakítani, főleg, hogy rengeteg egészséges gyümölcs nyáron terem meg, így jelentős részük frissen beszerezhető. Íme néhány lehetőség:

Dinnye

A dinnye szinte már-már kötelező eleme a nyárnak, így aki szereti bátran fogyassza. A dinnye 94%-ban tartalmaz vizet ami hasznos is a rekkenő hőség és a kiszáradás ellen. Gyümölcssalátában és önmagában is könnyen fogyasztható, legyen akár ebéd, reggeli vagy vacsora. Segít a fogyásban illetve A és C vitamin tartalma hozzájárul a bőr egészségének megóvásához.

Citrom

A citrom amellett, hogy finomabbá teheti pl. a sima, ízetlen vizet, még a méregtelenítésben is segít. Vízhajtó és antibakteriális hatásának köszönhetően segít megtisztítani a szervezetet. Nem szokás önmagában enni, de egy vízbe vagy más italba facsart friss citrom már jóval könnyebben fogyasztható.

Málna

A málna és egyéb bogyós gyümölcsök gazdagok vitaminokban és kalóriaszegények, így bátran fogyaszthatók. Bár nem a málna a legolcsóbb gyümölcs, mégis nagyon egészséges, különösen a bőr számára. A málnában illetve egyéb bogyós gyümölcsökben található rostok prebiotikus hatásúak, így a bélflóra egészségének megőrzésében is segítenek. Ezek mellett gondoskodnak a teltségérzetről, alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően viszont nem hízlalnak.

Uborka

Valóban nem egy gyümölcs, azonban az uborka mégis megérdemli, hogy egy nyári diéta részeként említsük. Ez a zöldség ugyanis rendkívül gazdag vízben, hiszen mintegy 95%-a víz ami igen magas. A dehidratáció ellen kiváló megoldás, emellett még gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású is. Egy méregtelenítő diétában egyértelműen ott a helye.

 

Források:

https://www.vibrancehealth.com/blog/7-best-foods-for-a-summer-detox-diet

https://www.preventivemedicalcenterofmarin.com/blog/recharge-with-a-summer-detox

https://www.vitacost.com/blog/5-ways-eating-light-summer-food-is-beneficial/

https://food.ndtv.com/food-drinks/summer-detox-5-seasonal-fruits-that-could-help-you-detox-in-this-scorching-weather-1870632