Primer biliáris cirrózis

Primer biliáris cirrózis

A primer biliáris cirrózis (PBC) egy krónikus gyulladással járó májbetegség, mely hegesedéssel, az epeutak következményes elzáródásával és epepangással jár. A PBC egy súlyos betegség, mely idővel májzsugort (májcirrózist) okoz, annak minden szövődményével együtt.

A PBC előfordulása

A PBC egy aránylag ritka betegség, ám az elmúlt években előfordulási gyakorisága nőtt. Európában a betegség előfordulása kb. 7-15/100 000. Az érintett betegek 90-95%-a nő, akik a diagnózis felállítása idején átlagosan 30-65 év között vannak. A PBC előszeretettel társul autoimmun betegségekhez – jelentkezhet például szkleroderma, reumatoid artritisz vagy Sjögren-szindróma mellett.
PBC a világon bárhol előfordulhat, de az elérhető epidemiológiai adatok szerint a leggyakoribb Európa és Amerika északi részein.

A PBC kóreredete

A PBC pontos kóreredete ismeretlen, de autoimmun eredet valószínűsíthető a háttérben. Emellett szól számos jellemző immunológiai eltérés, autoimmun ellenanyagok jelenléte, valamint egyéb autoimmun betegségekkel való társulása is. Feltehetően genetikai hajlam és környezeti tényezők (pl. toxikus anyagok, vírus-és bakteriális fertőzések) is szerepet játszhatnak a betegség komplex kialakulásában.

A PBC tünetei

A betegek sokáig tünetmentesek lehetnek, esetleg enyhe laboreltérések jelezhetik a lappangó betegséget. Mivel a betegség progresszív, kezelés nélkül a kórfolyamat halad előre, így idővel jelentkeznek az epepangásra, májcirrózisra utaló tünetek.

   Tünetei lehetnek:

 • kínzó bőrviszketés,
 • nyálkahártyák kiszáradása: száraz száj, száraz szem,
 • sárgaság,
 • májmegnagyobbodás, lépmegnagyobbodás,
 • bizonytalan hasi fájdalom a máj tájékán,
 • a bőr elszíneződése (fokozott bőrpigmentáció),
 • puffadás,
 • hasmenés,
 • zsírfelszívódási zavar, zsírban oldódó vitaminok felszívódási zavara,
 • csontritkulás,
 • átvágytalanság, fogyás,
 • gyengeség, rossz közérzet.

   Súlyos, előrehaladott esetben a fentiekhez társulhatnak a májcirrózis tünetei is:

 • testszerte ödémák,
 • érzékeny sérülékeny bőr, bevérzések a bőrön,
 • tágult vénák, melyek a bőrön is áttűnhetnek,
 • kipirosodott arc,
 • emésztőrendszeri vérzések (vérhányás, véres széklet – szurokszéklet),
 • kóros hasvízszaporulat (ascites),
 • neurológiai és pszichiátriai tünetek,
 • szexuális funkciózavar, férfiakban megduzzadt mellek (gynecomastia), nőkben menstruációs zavarok.

A PBC diagnózisa

A PBC diagnózisa a klinikai tünetek, fizikális vizsgálattal tapasztalható eltérések, laborvizsgálatok, valamint képalkotó vizsgálatok alapján állítható fel.
Minden középkorú, bőrviszketésre panaszkodó nő esetén felmerül a PBC gyanúja és javasolt a célirányos kivizsgálás.
A szükséges vizsgálatokat minden esetben egyénre szabottan rendeli el a kezelőorvos.

Milyen vizsgálatokra számíthat a beteg PBC gyanúja esetén?

 • Részletes kórtörténet felvétele.
 • Fizikális vizsgálat: Látható lehet sárgaság, bizonyos esetekben vakarások nyomai a bőrön. Tapasztalható lehet megnagyobbodott máj és lép. Előrehaladott esetekben látható lehet ödéma, bőrön áttűnő tágult vénák és kóros hasvízszaporulat.
 • Laborvizsgálat: Emelkedett lehet a májenzimek és obstrukciós enzimek szintje. Az esetek többségében bizonyos autoantitestek (leggyakrabban az AMA M2: anti-mitokondriális antitest) szintje is emelkedett. Előrehaladott esetekben alacsony fehérjeszint, megnyúlt véralvadás, emelkedett ammónia-szint is előfordulhat – melyek már a májcirrózis súlyosbodását jelzik.
 • Képalkotó vizsgálatok:
   Hasi ultrahang: máj szerkezetének a vizsgálata, esetleges epeúti elzáródás kimutatása. Bizonyos esetekben, főleg differenciáldiagnosztikai szempontból szükség lehet hasi CT/MR vizsgálat elvégzésére is.
   ERCP (endoszkópos retrográd cholangio-pancreatographia): a felső tápcsatorna endoszkópos tükrözése és kontrasztanyagos röntgenvizsgálat kombinációja, mely direkt képet mutat az epeutakról és lehetőséget nyújt terápiás beavatkozások elvégzésére is. Differenciáldiagnosztikai szempontból lehet szükség a vizsgálat elvégzésére.
   MRCP (mágneses rezonanciás cholangio-pancreatographia): Az ERCP non-invazív alternatívája, mely során kép kapható az epeutakról, de terápiás beavatkozásra nincs lehetőség. Differenciáldiagnosztikai szempontból lehet szükség a vizsgálat elvégzésére.
 • Szövettani mintavétel, májbiopszia: bizonyos esetekben szükséges lehet májbiopszia elvégzésére is.

A PBC kezelése

Jelenleg specifikus oki kezelés nincsen, a terápia célja a tünetek mérséklése és a végstádiumú májbetegség kialakulásának megelőzése, illetve a betegség progressziójának lehetőség szerinti lassítása.

 • Gyógyszeres kezelés: urzodezoxikólsavval javítani lehet az epepangáson, de a cirrózis kialakulását sajnos nem előzi meg. A kínzó bőrviszketés kezelésére használható cholestyramin és különböző antihisztamin tartalmú készítmények. Fontos a zsírban oldódó vitaminok megfelelő pótlása, mellyel megelőzhető hiányállapotuk kialakulása. Annak ellenére, hogy a háttérben immunológiai mechanizmusok állnak, az immunszupresszív (immunrendszert elnyomó) gyógyszerek nem minden esetben bizonyulnak hatásosnak.
 • Májátültetés (májtranszplantáció): végső kuratív megoldást csak a májtranszplantáció jelenhet. A PBC a felnőttkori májátültetés egyik leggyakoribb javallata.

PBC esetén nagyon fontos a rendszeres gondozás gasztroenterológus/hepatológus szakorvos által, aki egyénre szabottan állítja fel a terápiás tervet az érintett beteg számára.

A PBC kórjóslata

A PBC egy progresszív betegség, melynek jelenleg egyértelmű oki terápiája nem ismert, de megfelelő kezeléssel a betegség előrehaladása lassítható. A tünetmentes fázisban felfedezett esetek átlagos túlélése 12-17 év; a tünetek jelentkezésekor az átlagos túlélés már csak 8-10 év közé tehető.
Előrehaladott esetekben csak a májátültetés lehet megoldás: alapos kivizsgálás után a beteg egy nemzetközi transzplantációs listára kerül, és amint lehet új májat kap. A májátültetés után a túlélési esélyek jelentősen javulnak, de sajnos előfordulhat, hogy a transzplantált májban ismét megjelenik a PBC. Elérhető adatok alapján a PBC miatt májtranszplantáción átesett betegek kb. 15%-ánál alakul ki ismételten a betegség az első néhány évben.

Összefoglalás

A PBC egy progresszív, krónikus gyulladással járó májbetegség, mely hegesedéssel, az epeutak elzáródásával és epepangással jár; idővel biliáris cirrózis kialakulását eredményezi. A PBC jellemzően középkorú nőket érint, így az ő esetükben gyanús tünetek (sárgaság, bőrviszketés, nyálkahártyák szárazsága, májtájéki fájdalom…stb.) esetén mindig gondolni kell rá. A PBC-nek oki terápiája nincsen, de megfelelő kezeléssel a tünetek mérsékelhetők és a progresszió lassítható. Kuratív megoldást csak a májtranszplantáció jelenthet, mely javítja a túlélési esélyeket, de még ebben az esetben is előfordulhat a betegség ismételt megjelenése.

Források:

https://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-diagnosis-and-prognosis-of-primary-biliary-cholangitis-primary-biliary-cirrhosis?search=pbc&source=search_result&selectedTitle=1~141&usage_type=default&display_rank=1
https://www.informed.hu/betegsegek/hepa_biliary_pancr/cirrhosis/epeut-hegesedes-primer-biliaris-cirrhosis-853.html
https://www.webbeteg.hu/cikkek/autoimmun_betegseg/16778/primer-biliaris-cirrhosis-pbc
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/fibrosis-and-cirrhosis/primary-biliary-cholangitis-pbc
Tulassay Zsolt: A belgyógyászat alapjai, Medicina Könyvkiadó (2016)