Hólyaghurut, felfázás

Hólyaghurut, felfázás: mikor gyanakodhatunk, hogy baj van?

 

A felfázás, más néven a hólyaghurut neve egy kicsit megtévesztőek lehet, hiszen télen gyakran előfordul, a betegséget nem a hideg okozza. A felfázás egy baktériumok okozta gyulladás a szervezetben, ami a húgyutakat és a húgyhólyagot érinti. A betegség nagyon gyakori, a nők 80%-a találkozott már vele az élete során. Mind a két fogalom egyazon tünetcsoportot jelent, amit, ha nem kezelnek, akkor sokáig elkísérnek bennünket. Jellemző, hogy a serdülőkor utáni időszaktól az idősebb korig bármikor előfordulhat.

De mik a tünetek? Mikor gyanakodhatunk, hogy baj van és mi a megoldás? Az alábbi cikkünkben ezt a témát járjuk körül. Kifejtjük, hogy mik a hajlamosító tényezők, a szövődmények, illetve azt, hogyan előzhetőek meg.

Mi a felfázás?

A felfázás egy gyakori húgyúti fertőzés, a köznyelvben a vizeletelvezető és vizeletkiválasztó rendszer fertőzéses megbetegedéseire használják. Legtöbb esetben a húgyhólyagot érinti. A más néven hólyaghurutnak (cystitisnek) is nevezett betegség során baktériumok kerülnek az alsó húgyutakba, a fertőzés pedig innen támad, rosszabb esetben fokozatosan megfertőzheti a húgycsöveket, a húgyhólyagot, vagy éppen a vesét, vesemedencét. Ezekre a szervekre telepednek át a baktériumok, ahol gyulladást okoznak, ezáltal kialakul a fertőzés.

Emellett a bélrendszerünkben természetesen előforduló baktériumok átkerülnek a húgycsőbe, ahol fertőzéseket okozhatnak. A bélrendszer normaflóra részeként jelen vannak a szervezetünkbe, ha azonban onnan valamilyen oknál fogva más helyre kerülnek át, akkor bizony kárt okozhatnak. Ez lehet az E. Coli vagy éppen az Entercoccus baktérium egyaránt. Amennyiben ezek például a vesékben kötnek ki, akkor vesemedence gyulladást okozhatnak, akut pyelonephritissel járnak, amely krónikussá is válhat.

Milyen problémát okozhat az E. Coli?

Amennyiben valamilyen baktériumot mutatnak ki a vizeletben, az általában arra utal, hogy valamilyen húgyúti fertőzés (UTI) áll a dolog hátterében. Ez általában a húgyhólyagban vagy a vesékben kezdődik és kellemetlen tüneteket okoz, mint a fájdalmas vizelés, gyakori vizelési inger, illetve az alhasi fájdalom. Az E. Coli az egyik leggyakoribb kórokozói a húgyúti fertőzéseknek, amelyek általában az emésztőrendszerben található. A nőknél gyakrabban okoz problémát, mint a férfiaknál.

Mit jelent, ha Entercoccus van a vizeletben?

Ez a baktérium a leggyakrabban a kórházakban észlelhető, a húgyutakra terjedő megbetegedést okozza. Hátterében a kiválasztó szervrendszeren történő műtéti beavatkozás, valamint ennek következtében az egyéb okokból alkalmazott katéter áll. Szexuális érintkezés útján szintén terjedhet, főleg anális érintkezés során. A baktérium rezisztencia vizsgálatot követően a megfelelő antibiotikumos kezelést javasolják, de a későbbiekben urológiai konzultáció is javasolt az esetleges chronicus prostatitis kizárása céljából. Nem árt továbbá a partner vizsgálata sem.

 

Milyen baktériumok jelenthetnek még veszélyt?

A két említett kórokozón kívül gondot okozhat még a Staphylococcus, a Pseudomonas aurigenosa, a Proteus mirabilis és a Klebsiella. Ezek főleg a kórházakban összeszedett nosocomiális fertőzéskor fordulhatnak elő. Ilyen a katéterezés, ahol nem volt megfelelő a sterilizálás.

A felfázás kialakulásának másik oka a szexuális aktus során átvitt kórokozók. A húgycső és a húgyhólyag tehát nem csak a végbélnyílás felől fertőződhet meg. Éppen ezért nagyon gyakori probléma a szexuálisan aktív korban lévő hölgyek között. Gyakori kórokozók ebben az esetben a herpesz vírus, a gonorrhea, a chlamydia és a mycoplasma. 

 

A felfázás, avagy a cystitis leggyakoribb tünetei

A fájdalmat okozó húgyúti betegség nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érintheti. Egyes esetekben gyakrabban előfordul, visszatérő felfázásos panaszokról van szó, amely rendkívüli módon meg tudja nehezíteni a mindennapokat. A hólyagnyálkahártya megbetegedése gyakori vizelési ingerrel jár, amit a beteg sok esetben képtelen visszatartani, kis folyadék esetén is úgy érzi, mintha azonnal WC-re kellene futnia.

További tünet a vizelésnél érzett szúró, égető fájdalom, az alhasi, kismedencei fájdalom, főként a szeméremcsont környékén, amely súlyos esetben még a deréktájra is kiterjedhet. Kellemetlenséget okozhat még a véres, bűzös, rossz szagú vizelet, a hányinger, a hidegrázás, valamint a hőemelkedés egyaránt.

 

Kinél és mi okozhat felfázást, hólyaghurutot?

Az, hogy egy nő hajlamosabb húgyúti fertőzésekre, felfázásra, anatómiai okai vannak. A hölgyek rövidebb húgycsővel rendelkeznek, emellett a végbélnyílás közel van a húgycsőnyíláshoz, tehát az ott található baktériumok könnyen átjuthatnak, amely felfázásos betegséget okozhatnak. A rövidebb húgycső miatt a kórokozók könnyen elérnek más szerveket.

A másik dolog, hogy amikor az altestünk lehűl, vizes ruhában vagyunk, akkor olyan nedves környezetet teremtünk a kórokozók számára, ami felfázást és hólyaghurutot okozhat. Nem beszélve arról, hogy terhesség során, szülést követően könnyebben fertőződünk, így ez az időszak is igen fájdalmas tud lenni.

A nők esetében még a változókor is közrejátszik. A hormonális változásokkal csökken a progeszteron, ennek hatására a húgycső elvékonyodik, sérül, a baktériumok pedig fertőzést és felfázást okozhatnak. Ha pedig keveset iszunk, nem képződik elegendő folyadék, esetleg fokozott a folyadékveszteség, akkor ezek szintén növelik a felfázás és a hólyaghurut kialakulásának esélyét.

 

Hogyan előzhető meg a cystitis?

Sajnos a rossz hír az, hogy szinte sehogy, csak pár apróságot tudunk tenni, hogy elkerüljük. Szakemberek szerint kétféle nő létezik, az egyik, akinek már volt húgyúti fertőzése, a másik az, akinek majd a későbbiekben lesz az élete során. Természetesen elkerülhető, ha óvatosak vagyunk, hiszen nem mindegy, hogy milyen gyakran és milyen súlyos formában ér el bennünket a betegség.

A réteges öltözködéssel, a megfelelő folyadékfogyasztással, illetve az extrém hideg kerülésével már sokat tehetünk azért, hogy megakadályozzuk. Emellett fontos betartani a higiéniás szabályokat, amely szintén megakadályozhatja, hogy a kórokozók elszaporodjanak. Az enyhébb tüneteket kezelhetjük gyógynövényekkel, teákkal, bőséges folyadékkal. Ha azonban egy nap alatt nem múlnak el a tünetek, akkor orvoshoz kell fordulni.

Ezeken túl a különféle antibiotikumok segíthetnek, amelyek típusát a kezelőorvos választja ki attól függően, hogy milyen súlyos a felfázás és mik a tünetek. A leggyakrabban alkalmazott gyógyszereket normál esetben 3 napig kell szedni, komplikált esetben erősebb hatóanyagra és hosszabb terápiára lehet szükség.

 

Mi történik, ha nem kezeltetjük a felfázást?

Amennyiben időben felismerjük és kezeltetjük a problémát, abban az esetben nem kell szövődményekkel számolni. Ha azonban kezeletlenül hagyjuk és gyakran előjön, akkor bizony komoly egészségügyi problémákat okozhat. Visszatérő hólyaghurutnak azt nevezzük, amikor fél éven belül kettő vagy több megbetegedés történik. Amennyiben egy éven belül három vagy annál több alkalommal fordul elő, akkor az már epizodikus. A nőknél ez gyakrabban előfordul, komolyabb problémát is jelent a számukra.

A kezeletlen felfázás során a szervezet ellenállóképessége csökken, amely a vese károsodásához vezethet. A visszatérő felfázás, a húgycső gyakori fertőzése okozhat húgycső szűkületet, főleg a férfiaknál. Nem beszélve arról, hogy a hölgyek esetében a várandósság során fellépő fertőzések veszélyesek lehetnek a magzatra, hiszen ez korai burokrepedést, illetve koraszülést okozhat. A legsúlyosabb következmény a sepsis, amely életveszélyes lehet. A baktériumok ebben az esetben olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy bekerülnek a véráramba, amely az egész testben súlyos zavarokat okozhatnak.

 

Forrás: 

  1. https://www.emedicinehealth.com/urologic_dysfunction_after_menopause/article_em.htm
  2. https://www.health.harvard.edu/bladder-and-bowel/new-thinking-about-urinary-tract-infections
  3. https://journals.asm.org/doi/abs/10.1128/cmr.4.1.80
  4. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/003655999750017068
  5. https://www.alessandragraziottin.it/ew/ew_voceall/36/2668%20-%20recurrent%20cystitis%20after%20intercourse.pdf
  6. https://link.springer.com/article/10.1007/s002400050135
  7. https://www.henryford.com/blog/2024/08/8-surprising-facts-utis
  8. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9135-urinary-tract-infections
  9. http://urologyhealth.org/urology-a-z/u/urinary-tract-infections-in-adults
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4457377/
  11. https://drharmos.hu/hu/page/show/enterococcus-hugyuti-fertozes