Parazitaellenes készítmény, mely gondosan összeválogatott gyógynövényeket és parazitaellenes hatásukról ismert növényeket tartalmaz. Segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.
Bélműködést szabályozó gyógytea. 13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.
Egyedi termékkombináció a teljes körű méregtelenítésért. A ToxiClean méregtelenítő programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.
Méregtelenítést és májtisztítást elősegítő gyógynövényes táplálékkiegészítő. Segít a szervezetnek eltávolítani a legveszélyesebb nehézfémeket a vér, a máj, a vesék és egyéb szervek méregtelenítése közben.
Minőségi probiotikum 50 milliárd élőflórával, 15 gondosan válogatott probiotikum-törzzsel támogatja emésztőrendszere és immunrendszere működését.
Széles spektrumú vitamin- és ásványianyag komplex. Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.
Magas hatóanyag tartalmú prEbiotikus készítmény, amely tápanyagot biztosít a vastagbélben található hasznos baktériumok számára
Probiotikum + prebiotikum kombináció. Kombinált bélflórát támogató program a bélrendszer egészségéért. Napi adagban 50 milliárd hasznos probiotikus baktériummal és 15 féle törzsel, szinergiában PrEbiotix Ultra-val mely 4 féle prEbiotikus hatóanyagot tartalmaz, közul az egyik a ResistAid® amely több innovációs díjat nyert.
Magas hatóanyagtartalmú emésztőenzimeket tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a legtöbb emésztési problémát, mint például a puffadást, felfújódást, szélgörcsöket, gyomorégést, a lassú emésztést, az irritációt vagy egyéb emésztési zavarokat. Az étkezés közben bevéve segítik az emésztést.
Kapszulánként 12,5 milliárd hasznos probiotikus baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megoldást adhat olyan problémákra mint a szorulás, illetve székrekedés. Megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.
Parazitaellenes gyógynövény szirup gyermekeknek. Parasic Junior®, olyan finom hogy a gyerekek kérni fogják! Tökéletes megoldás lehet arra, hogy a gyermekeinket megszabadítsuk az élősködőktől.
Gyógynövényes májvédő készítmény
Természetes megoldás gyomorfekély és refluX ellen. Felgyorsítja az emésztőrendszeri fekélyek gyógyulását. Segít a bélnyálkahártya regenerációjában.
Májvédő és regeneráló gyógynövényes kapszula
Májvédő gyógynövényes teakeverék
Egyedi termékkombináció a teljeskörű májvédelemért. Kúra összesen 15 aktív hatóanyagot tartalmaznak a májszövetek megújulása érdekében.
Swiss Fiber Daily® - Élelmi rostban gazdag gyógynövény készítmény. Okos megoldás ez emésztési egészségért, nem csak utazáshoz. Az akáciából származó Floracia® poliszacharidjai erősítik az immunrendszert
Emésztést segítő, székletlazító rostkészítmény. A béltisztító rostok segítségével megtisztíthatja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzheti az újabb lerakódások képződését.
Egyedi termékkombináció a teljes körű béltisztításért. A Clean Inside® béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.
Fogyást segítő rost készítmény. Finom gyümölcsös ízével, textúrájával és gondosan válogatott, természetes összetevőivel támogatja a diétás célok elérését.
Egyedülálló összetétellel és természetes hatóanyagokkal a tartós fogyásért. Anyagcsere-fokozó FitForm® rost és a fogyást elősegítő, probiotikus baktériumtörzseket tartalmazó FitForm® Flora.
Swiss Probiotix HerCare | Újgenerációs Női probiotikum, 7 féle törzset és kapszulánként 10 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bél és a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához.
Swiss Probiotix HerCare® + D-mannose és tőzegáfonya. Újgenerációs Női probiotikum, mely hozzájárul a bél és a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállításához. Szinergiában a D-mannóz és tőzegáfonya kivonattal pedig húgyúti fertőzések csökkentését és azok tisztaságának fenntartását segíti.
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Részösszeg: 6 690 Ft
KosárPénztár
Publikálva 2025.05.06. napján
Tartalom
A gluténhez kapcsolt betegséget már szinte mindenki jól ismeri. A gluténérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokat okozó betegsége, amit egyes gabonafélékben fellelhető növényi fehérje, azaz a glutén vált ki egyes embereknél. De, hogy kinél és milyen formában, mértékben jelentkezik, ez nagyon változó. Ráadásul a cölikália hosszú időn át lappanghat, ezáltal későn ismerhető fel, ami súlyos felszívódási zavarokat, valamint vitamin- és tápanyaghiányt okozhat. A vele összefüggő betegségek nagy része igen összetett, a probléma pedig az egész szervezetet érintheti.
A tanulmányok szerint a nem cölikáliás gluténérzékenység olyan állapot, amikor a szervezet negatívan reagál a gluténre, ami egy növényi egy fehérje, amely elsősorban a búzában, árpában és rozsban található meg.(1) A reakciók súlyossága és mechanizmusa alapján többféle gluténnel kapcsolatos rendellenességet különböztetünk meg.
A köztudatban több betegséget ismerünk, amire a legtöbben azt hiszik, hogy mind gluténérzékenységnek tekinthető. Valójában azonban több fajtája van, ráadásul a cölikália – azaz a lisztérzékenység -, a búzaallergia, valamint a gluténérzékenység csak tüneteiben hasonlítanak egymásra, a problémák hátterében azonban más-más okok és tényezők állnak. Egyetlen közös bennük, hogy mindegyik a gluténhez kapcsolódó betegség. Tehát nem minden búzaérzékenység cölikália.(2)
A cöliákia egy olyan autoimmun betegség, ahol a glutén fogyasztása a vékonybél nyálkahártyájának károsodását okozza. Ez a tápanyagok felszívódásának zavarát eredményezi, ami hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Az Egyesült Államokban a cöliákia előfordulása körülbelül 1%.
Egy, az egész szervezetet érintő panaszról van szó, ami nemcsak az emésztőrendszeri problémák okozója, hanem az egyéb szerveket is károsíthatja, mint a csontrendszer és a bőr. A gond, hogy a vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat hatására kezdenek elhalni a felszíni sejtek, avagy a bélbolyhok, aminek következtében csökken a tápanyagok, a vitaminok, valamint az ásványi anyagok felszívódása. A végeredmény pedig: felszívódási zavarok kialakulása.
A búzaallergia egy immunrendszeri reakció, amely a búzában található fehérjékre adott válaszként jelentkezik. A tünetek gyorsan, akár perceken belül is megjelenhetnek, és súlyos esetben anafilaxiás sokkhoz vezethetnek. Kialakulásában szerepet játszik az IgE-antitestek, azonban az allergiának egy változatáért azonban nem ez felelős, éppen ezért nehéz diagnosztizálni.
Az NCGS olyan állapot, ahol a glutén fogyasztása tüneteket okoz, de sem a cöliákia, sem a búzaallergia nem áll fenn. A tünetek közé tartozik a hasi fájdalom, puffadás, fáradtság és fejfájás. Az NCGS diagnózisa kihívást jelent, mivel nincs specifikus biomarker, így a diagnózis kizárásos alapon történik. A betegség ezen fajtájára nincsenek adatok, hogy vajon mi válthatja ki, ezért kizárásos alapon végeznek vértesztet és bélbiopsziát, de igazából nincsen olyan vizsgálat, ami teljes mértékben igazolná azt, hogy ezzel a betegséggel van dolgunk.
Az irritábilis bél szindróma (IBS) és az NCGS tünetei gyakran átfednek. Egyes kutatások szerint a gluténmentes diéta javíthatja az IBS-ben szenvedők tüneteit. Szintén egy gyakori emésztőrendszeri problémáról van szó, ami puffadással, hasmenéssel, valamint hasfájással jár együtt. Főleg a vastagbelet érinti. Hozzá kell tenni, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy az IBS-ben szenvedő betegek hajlamosabbak arra, hogy laktóz- vagy gluténintolerancia alakuljon ki náluk.
A gluténérzékenység kialakulásának pontos okai még nem teljesen ismertek, de több tényező is szerepet játszhat:
Az emberek egy nagy része azonban örökli ezt a betegséget, így ha a családban már van cölikáliás beteg, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a többi családtagnál is jelentkezik a betegség. A probléma az, hogy az erre hajlamos embereknél gyakran más autoimmun betegségek is kialakulnak. Kísérőbetegség lehet az egyes típusú cukorbetegség, valamint az egyes pajzsmirigy problémák.
A gluténérzékenység tünetei változatosak lehetnek. Lehet szó ugyanis emésztőrendszeri tünetekről, mint hasi fájdalom, puffadás, hasmenés, esetleg székrekedés. A neurológiai tünetek között megtalálható az “agyi köd”, a fejfájás, a fáradtság, illetve a depresszió. De a glutén hatással lehet a bőrünkre is, ekcéma és kiütések alakulhatnak ki miatta. Emellett olyan egyéb tüneteket okozhat a testünkben és a testünkön, mint az ízületi fájdalom, az izomfájdalom, illetve a vérszegénység. Fontos megjegyezni, hogy ezek a tünetek más betegségekben is előfordulhatnak, ezért a pontos diagnózis érdekében orvosi vizsgálat szükséges.
A klasszikus tünetek nem mindig jelentkeznek erősen, azonban ha mégis erről a betegségről van szó, akkor a csendes lefolyása legalább annyira veszélyes, mintha intenzíven éreztük volna a tüneteket.
Fontos megjegyezni, hogy vannak nem emésztőrendszert érintő, főleg a vitaminok és ásványi anyagok nem megfelelő felszívódása miatt kialakuló tünetek. Ilyen a vashiány, hiszen a nem megfelelő vas- és B12-felszívódás miatt gyakran jelentkezik ez a panasz, ami sokaknál migrénes fejfájást okoz.
Lehet, hogy senki sem gondolta volna, de a gluténérzékenység gyakran jár együtt súlyproblémákkal, hajhullással, csontritkulással (a kalcium és a D-vitamin nem megfelelő szintje miatt), de nem ritkák a menstruációs panaszok, a Duhring-betegség kialakulása sem. Utóbbi csalánkiütésekre hasonlító hólyagokat jelent a bőr felszínén.
Amikor egy gyermek gluténérzékeny, akkor az olyan, mintha nem kapna elegendő ételt. Valójában a szervezetük bőséges fogyasztás mellett is képes éhezni, ami rendkívül veszélyes. Mindez gyakran jár együtt hasfájással, hasmenéssel, étvágytalansággal, visszamaradási fejlődéssel, erőtlen izmokkal, nemi érés késésével, valamint vérszegénységgel.
A gluténérzékenység diagnosztizálása és kezelése összetett folyamat, amely alapos vizsgálatokat és életmódbeli változtatásokat igényel. A gluténérzékenység diagnosztizálása több lépésből áll:
Szerológiai vizsgálatok
A cöliákia diagnosztizálásának első lépése a vérvizsgálat, amely során specifikus ellenanyagokat keresnek:
Fontos megjegyezni, hogy a szerológiai tesztek eredményei befolyásolhatók, ha a páciens már gluténmentes diétát folytat a vizsgálat előtt. Ezért ajánlott a tesztek elvégzése előtt legalább 6 hétig gluténtartalmú étrendet követni.
Szövettani vizsgálat
Pozitív szerológiai eredmények esetén a következő lépés a vékonybél-biopszia, amely során a bélbolyhok állapotát vizsgálják. A cöliákiára jellemző a bélbolyhok sorvadása és a nyálkahártya gyulladása. Ez a vizsgálat elengedhetetlen a cöliákia végleges diagnózisához.
Genetikai vizsgálat
A HLA-DQ2 és HLA-DQ8 gének jelenléte növeli a cöliákia kialakulásának kockázatát. Ezek a genetikai tesztek különösen hasznosak lehetnek azoknál, akik már gluténmentes diétát követnek, vagy akiknél a szerológiai és szövettani eredmények nem egyértelműek.
Nem-cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) diagnózisa
Az NCGS diagnosztizálása kihívást jelent, mivel nincs specifikus biomarker. A diagnózis kizárásos alapon történik, miután a cöliákiát és a búzaallergiát kizárták. A diagnózis megerősítésére gyakran alkalmazzák a “gluténprovokációs tesztet”, amely során a páciens glutént fogyaszt, és megfigyelik a tünetek visszatérését.
A gluténérzékenységre jelenleg nincsen ismert gyógymód, azonban egy jól összeállított diéta sokat segíthet a beteg állapotán. Bár autoimmun betegségről van szó, ennek ellenére jól kezelhető, hiszen a cölikáliát pontosan meg lehet határozni. Amennyiben a táplálkozás nem tartalmaz glutént, úgy a szervezet elkezdi leállítani az önpusztító folyamatokat.
Cöliákia kezelése
A glutén teljes elhagyása lehetővé teszi a bélbolyhok regenerálódását és a tünetek megszűnését. A diéta betartása mellett fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és a szükséges tápanyagok pótlása.
Nem-cöliákiás gluténérzékenység kezelése
Az NCGS esetén a gluténmentes diéta szintén javulást hozhat, azonban a diéta szigorúsága egyénfüggő. Egyes esetekben elegendő a gluténbevitel csökkentése, míg másoknál teljes elhagyás szükséges. Fontos, hogy a diéta megkezdése előtt orvosi konzultáció történjen.
Kiegészítő kezelések
A gluténérzékenység tüneteinek enyhítésére probiotikumok alkalmazása is hasznos lehet, mivel ezek segíthetnek a bélflóra egyensúlyának helyreállításában. Emellett a dietetikus által összeállított étrend segíthet a tápanyaghiányok megelőzésében.
Az utóbbi években a gluténérzékenység előfordulása növekedett, amelynek több oka is lehet:
A gluténmentes étrend az egyetlen hatékony kezelési mód a cöliákiában szenvedők számára, és gyakran a nem-cöliákiás gluténérzékenységgel élők is hasonló diétát követnek. A „glutén” egy fehérje, amely a búzában, árpában és rozsban található, tehát minden olyan ételt kerülni kell, amely ezeket az alapanyagokat tartalmazza.
Tiltott élelmiszerek gluténérzékenység esetén
A gluténérzékenység kezelése nem csupán a kenyér és tészta elhagyását jelenti. A következő ételek gyakran tartalmaznak glutént:
Ezek az ételek a gluténérzékenység tüneteit felerősíthetik, és a cöliákiás betegeknél bélkárosodást idézhetnek elő. Ha viszont sikerül elhagyni őket, akkor rövid időn belül érezhetővé válik a változás.
Gluténmentes élelmiszerek
A gluténmentes étrend alapjaihoz az alábbi biztonságos ételek tartoznak:
Ezek a természetes formájukban gluténmentes élelmiszerek nem okoznak tüneteket, ha nem szennyeződnek gyártás során gluténnel. Fontos a „gluténmentes” jelölés figyelése a csomagolt termékeken, főleg azoknál, akik különösen allergiások rá.
Gluténmentes ételek buktatói: az a bizonyos rejtett glutén
A rejtett glutén gyakori probléma, különösen az ipari élelmiszerek esetén. Az élelmiszer-csomagolások alapos átolvasása kulcsfontosságú, mert a glutén jelen lehet „búzafehérje”, „keményítő”, „malátakivonat”, „szójás ízesítő” néven is. A rejtett gluténérzékenység gyakran csak gluténérzékenység teszt után derül ki, mivel a tünetek nem mindig egyértelműek.
Egy kutatás szerint a gluténmentes diétát követők 81%-a tapasztalt jelentős javulást a bélrendszeri tünetekben, 64% pedig extra-intesztinális (bőr, fáradtság, fejfájás) tünetek csökkenéséről számolt be. Viszont figyelni kell arra, hogy ha nem megfelelően állítják össze az étrendet, hiánybetegségek léphetnek fel. Gyakori a B-vitamin, a vas, a kalcium és a rosthiány. Éppen ezért fontos nem csak orvossal, hanem dietetikussal is konzultálni erről, aki pontosabb képet ad arról, hogy mit fogyaszthatunk és mit nem.
A gluténmentes életmód bevezetése nem csak a táplálkozásban jelent változást. A glutén sok kozmetikai és gyógyszeripari termékben is megtalálható. Fontos odafigyelni a fogkrémek, vitaminok, testápolók összetevőire is. Emellett társadalmi vonatkozása is van: éttermekben, munkahelyen, utazás során is tudatosan kell választani. A “gluténérzékenység bőrtünetei” (pl. dermatitis herpetiformis) is kizárólag diétával kezelhetők, így a legkisebb áthágás is kellemetlen tüneteket okozhat.
A gluténérzékenység diagnosztizálása tehát komplex orvosi eljárásokat igényel, a szerológiai és szövettani vizsgálatok elengedhetetlenek a cöliákia igazolásához. A gluténérzékenység jelei gyakran nem specifikusak, ezért fontos a pontos diagnózis. A gluténmentes étrend nem csupán egy „divatdiéta”, hanem létfontosságú életmód azok számára, akiknél igazoltan fennáll a cöliákia, a gluténallergia vagy a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás. A diéta szigorú betartása megszünteti a tüneteket és hosszú távon megóvja az egészséget.
Ahogy a modern élelmiszeripar és az orvostudomány fejlődik, egyre több embert diagnosztizálnak, és bár egyes kutatók szerint a megnövekedett diagnózisszám részben a tudatosságnak és a jobb szűrővizsgálatoknak köszönhető, a környezeti és étkezési változások (pl. túlfinomított búzafajták) is közrejátszhatnak a betegség terjedésében.
Tudományos háttér: