Probiotikumok a bőr egészségéért

Probiotikumok a bőr egészségéért

Aki csak egy kicsit is utána olvas a probiotikumoknak az már szinte kisujjból tudja mik azok és mire valók. Kedvező hatású baktériumok és élesztőgombák melyek a bélben élnek; ha az egyensúlyuk felborul akkor emésztési problémák, pl hasmenés vagy székrekedés illetve egyéb betegségek alakulhatnak ki; olyan ételekben vannak mint a kimchi vagy a joghurt; több vitamin termelését is végzik stb. stb. stb… Valóban ezek a legközismertebb tudnivalók a probiotikumokat illetően, de van olyan funkciójuk is ami jóval kevésbé ismert. Az emésztési problémák kezelése mellett ugyanis a bőr egészségéért is sokat tehetünk probiotikumok fogyasztásával ezért e téren is javasolt lehet a használatuk. De vajon érdemes-e külön kezelni a bőr és az emésztőrendszer egészségét?

Bélben, bőrön, mindenhol

Azt hihetnénk, hogy baktériumok és egyéb mikroorganizmusok csupán a belekben élnek, de ez nem is állhatna távolabb a valóságtól. Igaz ugyan, hogy a bél otthont ad több mint 400 féle baktériumfajnak, amik különböző módokon fizetnek az elszállásolásért és az ingyen étkeztetésért, de a testünknek nem pusztán ez a része az ahol jól érzik magukat. A candida albicans gombafaj például a bőrön és a szájban is megtelepszik és amíg nem burjánzik túl addig nincs is vele különösebb probléma. A candidához hasonlóan a bőrünk más mikroorganizmusok, pl. baktériumok számára is élőhelyként szolgál. Hasonlóan a belekben élő társaikhoz, ez is egyfajta szimbiotikus kapcsolat, hiszen mi otthont és táplálékot adunk nekik (még ha akaratunkon kívül is), ők pedig ezt különféle módon hálálják meg, még ha nem is vesszük észre. Olyan bőrproblémák esetén mint a pattanások, kiütések vagy a rosacea érdemes kipróbálni a probiotikus kezelést is

Hogyan segítik a szép bőr megőrzését?

A helyzet itt is hasonló a belekben élő baktériumokhoz. A különböző baktériumoknak van egy természetes egyensúlya ami ha felborul az különböző egészségügyi problémákhoz fog vezetni. A bőrön élő baktériumok a bélflóra baktériumaihoz hasonlóan ugyanúgy termelnek és kiválasztanak olyan anyagokat amik javítják a bőr állapotát vagy segítenek a szervezet számára a megfelelő immunválasz kialakításában pl. valamilyen fertőzés leküzdése érdekében.

Ez utóbbi történhet pl. úgy, hogy olyan vegyületeket termelnek amik nyugtatják az immunrendszert, hogy az ne intézzen támadást a bőr ellen valamilyen vélt fenyegetés miatt hiszen az gyulladáshoz vezethet.

A rossz baktériumok immunrendszer elől való bújtatása csak egy taktika. Egyes törzsek ennél tovább mennek és a káros baktériumokat gátolják a szaporodásban úgy, hogy olyan anyagokat termelnek ami megöli őket.

Az immunreakció és az azt kísérő gyulladás megakadályozása azért is hasznos, hiszen ezzel a bőr ellenállóbbá válik olyan káros hatásokkal szemben mint a napsugárzás. Ezáltal pedig közvetetten ugyan de a ráncok kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe lehet a probiotikumoknak. Ha a ráncok elleni harcban valami konkrétabbra lenne szükség, a probiotikumok akkor sem hagynak cserben, hiszen a kollagéntermelést is elősegíthetik. A kollagén mennyisége és minősége a bőrben alapvető fontosságú a ráncok és általában a bőr kinézete szempontjából így ez semmiképpen sem elhanyagolható pozitívuma ezeknek a baktériumoknak.

A bőr korai öregedésében a kollagénveszteségen kívül a másik kulcsfontosságú tényező a hidratáltság. A napi két-két és fél liter folyadék fogyasztás a legtöbb embernél nincs meg és ez ha lassan is de kihat a bőr állapotára, nem is beszélve a kollagénszint csökkenéséről ami szintén kapcsolódik a hidratációhoz. Egyes baktériumtörzsek erősebbé tehetik a bőrt melynek köszönhetően kevesebb vizet fog átereszteni magán, így kisebb lesz a bőrön keresztül történő vízveszteség. Ez hozzájárul a szép, feszes és fiatalos bőr megőrzéséhez.

A probiotikum a pattanások elleni harcban is jól jöhet. A pattanások gyakran a bőr fokozott zsírtermeléséből adódnak hiszen a zsír eltömíti a bőr pórusait. A pattanások gyakran járnak együtt gyulladással is melynek féken tartásában nagy segítséget jelentenek ezek a baktériumok. A pattanások amellett, hogy fájdalmasak, még nehezen is gyógyulnak. Ki ne emlékezne rá, hogy hetekig vagy akár hónapokig látszott az arcán egy-egy pattanásnak a helye mert a bőr begyógyult ugyan de a színe nem lett a régi. Akivel épp randizunk valószínűleg nem fogja észrevenni, de ettől még a tükörben rettentően zavaró marad. A probiotikumerre is megoldást jelenthet, hiszen elősegíthetik a bőr gyorsabb és szebb gyógyulását.

Melyik törzsek segítenek a bőrápolásban?

Hasonlóan más szervek egészségéhez, itt is inkább egy holisztikusabb, átfogóbb megközelítés a célravezetőbb. A bőr egészsége sem egy önálló, minden mástól elkülönülten létező sziget az egészség témakörén belül, így nehéz lenne konkrétan rámutatni egy-egy törzsre amik minden esetben garantáltan segítenek. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lennének a bőr szempontjából kifejezetten hasznos törzsek.

A bőr egészsége összefügg nem csak az immunrendszer általános állapotával de még az emésztéssel is, hiszen a bőr végső soron abból épül fel amit megeszünk. A megfelelő emésztés és tápanyagfelszívás tehát az első front ahol a bőr egészségéért tehetünk. Ebből kiindulva az emésztést segítő probiotikumok ha közvetetten is, de a bőr egészségére is hatással lehetnek.

Szűkítve a kört, a Lactobacillus és Bifidobacterium fajok azok amik a bőr egészségére a leginkább tudnak közvetlenül hatást gyakorolni. A Lactobacillus paracasei és Lactobacillus reuteri törzsek például kísérletek során gyulladáscsökkentő hatásokat mutattak a bőrön.

Egy másik kísérlet során szőrtelen egerekbe juttattak Lactobacillus johnsonii illetve Bifidobacterium breve baktériumokat. A kísérlet célja az volt, hogy kiderítsék ezek a probiotikumok megváltoztatják-e bármiben is a bőr ellenállóképességét az UV sugárzással szemben. Azoknál az egereknél amelyek probiotikumokat ettek nem károsodott annyira a bőrben lévő elasztán nevű anyag amely lényeges tényező a rugalmas, fiatalos bőr szempontjából és amit az UV sugárzás egyébként tönkretesz.

Egy másik tanulmány a Lactobacillus rhamnosus törzs bőrre gyakorolt hatását vizsgálta. A tanulmány szerint ez a baktériumtörzs hozzájárult a bőr szigetelőfunkciójának megerősítéséhez ami lényeges a fiatalos kinézet hosszú távú megőrzése szempontjából. A Lactobacillus rhamnosus ezen felül a sebek és hegek esztétikusabb gyógyulását is elősegítette.

Ezek mellett a Lactobacillus acidophilus is hasznos lehet, hiszen segít az atópiás dermatitisz és a pattanások mérséklésében.

A probiotikumok használata mellett szól még, hogy csecsemők esetén akik probiotikumot kaptak kisebb eséllyel alakultak ki ekcémás tünetek. Külön érdekesség, hogy ez a jelenség úgy is megfigyelhető volt, hogy az édesanya szedett terhesség illetve szoptatás alatt probiotikumot és ez jó hatással volt a gyermek egészségére nézve is. A probiotikumok leginkább olyan ételekben találhatók mint a joghurt valamint a savanyúkáposzta de étrend kiegészítő formájában – pl. kapszula – is ugyanúgy szedhetők. Utóbbinál fontos megnézni, hogy az adott készítmény hány féle és milyen baktériumtörzset tartalmaz. Ellenőrizni kell, hogy a termék szedése milyen betegségek esetén nem ajánlott. Antibiotikum szedése esetén fontos, hogy a károsodott mikrobiomot jótékony hatású baktériumokkal helyreállítsuk.

A probiotikumok minden haszna ellenére egészséges bőr még mindig az egészséges táplálkozásnál kezdődik nem is beszélve az UV sugárzás elleni megfelelő védelemről. A probiotikumok szerepe azonban mégsem elhanyagolható ebben a kérdéskörben, hiszen már-már közhely, hogy az emésztésben és különböző emésztőrendszeri megbetegedésekben hasznos segítséget tudnak nyújtani. Összefüggéseiben nézve tehát lehet ugyan kifejezetten bőrre ható probiotikumokról beszélni, hiszen valóban vannak kimutatható pozitív hatásaik, de a bőrápolás során nem szabad elfeledkezni a táplálkozás és a megfelelő emésztés fontosságáról sem, hiszen a bőr – mint minden más – az elfogyasztott táplálékból épül fel, és ha az emésztés nincs rendben, az előbb-utóbb az arcunkon is látszani fog.

Források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647515000155?via%3Dihub#bb0225

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6415629/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6747158/